Yeşil Kartta yeni dönem başlıyor
Genel Sağlık Sigorta kapsamına nasıl geçileceği konusunu ise, Asgari ücretin üçte birinden az geliri olanların sağlık hizmetinden yararlanma primini devlet karşılayacaktır. Gelirleri bu tutarın üstünde olanlar ise 33 buçuk lira ile 201 lira arasında prim ödemek suretiyle sağlık hizmeti alabilecekler. Böylece Yeşil Kart, Sağlık Bakanlığın dan Sosyal Güvenlik Kurumun geçmiş olacaktır. Bu değişiklik 9 milyon 140 bin yeşil kart sahibi kişileri ilgilendirmekte olup, yılbaşından itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacaklar.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Nüfusun tamamını eşit, sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunacaklarını ve bu uygulamanın da 1 Ocak’tan itibaren başlayacağının müjdesini kamuoyuna açıklamıştır.
Bu yeni uygulama, yeşil kartlılar için yeni koşullar getirmektedir. SGK Başkanı Fatih Acar, açıklamasında yeşil kartlıların asla mağdur edilmeyeceğini, Yeşil Kart hak sahipliği devam edeceğini, 1 Ocak tan itibaren sosyal güvenlik kurumu yeşil kartlıların sağlık güvencelerini karşılayan kurum olacağını belirtmiştir.
SGK Başkanı Fatih Acar, Yeşil kart sahiplerinin yeniden tespiti için gelir testi yapılacağını ve test sonucuna göre gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az ise primi devlet ödeyecek. Ama asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında değişen ve üstü ise belli bir prim ödemek suretiyle sağlık hizmetinden yararlanabileceklerini ifade etmiştir.
Sosyal Güvencesi olmayanlar SGK’ ya tescil yaptırmalı
Asgari ücretin üçte birinden fazla geliri olanlar, Sağlık hizmetinden yararlanabilmek için 33 lira 48 kuruş ile 200 lira 88 kuruş arasında değişen genel sağlık sigortası primi ödeyecek. Gelir testinin yaptırılabilmesi için öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapacaklar. Yeşil Kart sahiplerinin geliri, mal varlığı, tapu kayıtları incelenecek.
Yeşil kart dahil hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir milyon 700 bin kişi için yılbaşı çok önemli bir gün olduğunu söylemek gerekir. Bu kapsamdakiler 1 Ocak’tan itibaren sisteme ‘tescil’ işlemi yaptırmak zorunda. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurup tescil işlemi yaptırmazlarsa asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilmiş olacak ve buna göre tescilleri yapılarak prim ödeyecekler.
1 Ocak 2012 günü yürürlüğe girecek olan Zorunlu Genel Sağlık Sigortasından eski sigortalı kız çocukları muaf olup, sadece yeni GSS sigortalı kız çocukları her ay otomatik olarak SGK’ ya GSS primi ödeyecekler. Çünkü Torba Kanun ile eski sigortalı kız çocukları kurtuldular. Yeni GSS’ li kızlar ise ceplerinden prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler.
Eski sigortalı kız çocukları 1 Ekim 2008 günü ve öncesi ana-babası üzerinden sağlık yardımı alan kızlar yaşları kaç olursa olsun, evlenmedikleri veya sigortalı işe girmedikleri sürece prim ödemeden ana-babaları üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlardı. Ancak bir gün sigortalı çalışması veya evlenip boşanması halinde ana-babası üzerinden sağlık yardım hakkı olmuyordu. Son çıkan 6111 Sayılı Torba Kanunu sonrası 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesindeki değişiklik yapılarak, 1 Ekim 2008 günü ana-babası üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları işe girip çıksalar veya sigortalı işe girip çıksalar dahi eski kanundan yararlanmak suretiyle bu sağlık hakları ölünceye kadar devam edecektir.
1 Ekim 2008 günü sağlık yardımı verilmeyen çocukların durumu ise kötü, GSS Kanunu’nun yürürlüğe girdiği gün olan 1 Ekim 2008 günü, ana-babası üzerinden sağlık yardımı alamayan kız ve erkek çocuklarımız ise 18 yaşından sonra, kendi ceplerinden sağlık yardımı almak zorunda olacaklar (Okuyorlarsa bu yaş şartı 25’e kadar devam eder) Erkek veya kız fark etmez 18 yaşından büyük çocukların durumu ise şayet okumuyorlarsa ailenin geliri göz önüne bulundurularak GSS primi alınarak sağlık yardımı verilecek. Anlıyoruz ki, çocuklarımız 18 yaşından itibaren artık birey sayılacaklar ve ana-babaları üzerinden sağlık yardımı alamayacaklar ve ailenin gelir durumuna göre GSS primi ödenerek sağlık yardımı alabilecekler. Prim ödenmiyorsa sağlık yardımı alamayacaklar. 1 Ocak 2012 gününe kadar GSS primini isteyen ana-baba veya çocuklar ödeyecekler ama bu tarihten itibaren istese de istemese de tüm herkes GSS primi ödeme mükellefi olacaklar.
Güçlü olarak Sosyal Güvenlikte kalın.
Hüseyin GÜÇ
İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı