Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Alçay seçmene hesap verdi

Alçay seçmene hesap verdi

        Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay Belediye sosyal tesisine davet ettiği Eskilliler ile bir araya gelip üç yılın muhasebesini yaptıktan sonra seçmenin sorularını cevapladı.

            Geçtiğimiz Cumartesi günü hava şartlarının bozuk olması nedeni ile 25 Şubat 2012 Cumartesi gününe ertelenen istişare toplantısı Belediyenin sosyal tesisinde yapıldı. Toplantıda tahminen 1500-2000 kişi vardı. Bir gazeteci olarak bende bu toplantıyı izledim. Toplantı başlamadan önce Eskillilere hitaben bir konuşma yapan Belediye Başkanı Niyazi Alçay önce adaylık sürecindeki seçim bildirgesini okuyarak verdiği vaatlerden neleri yapı neleri yapmadığını anlatırken yüzde seksen vaatlerini yerine getirdiğini söyleyerek sılayt görüntüsü ile bunları seçmene ispatladı.       

      Seçmene hitaben yaptığı konuşmanın ardından yaptığı tüm çalışmaları sılayt göösterisi eşilğinde katılımcılara izletti. Ardından Fen işleri Müdürü 18 uygulaması ile ilgili Eskillilere bilgiler verdi. Daha sonra sahneye çıkan başkan Alçay kendinden emin bir şekilde Eskile neler yaptığını geçmiş yıllar ile kıyaslayarak slayt gösterimi ile rakamlar vererek izahat etti.

       Üzerinde en çok durulan ve siyasi polemik meselesi yapılan 18 uygulamasını anlaşılması için tek tek anlatan Alçay bazı yerleri yeniden anlatmaya çalıştı. Bir saatten fazla sahnede kalarak Eskile yaptıklarını ve yapacaklarını anlatarak üç yılın hesabını verdi.

      Benim en çok merak ettiğim 18 madde yaygarasını kimse Başkana sormadı. Hatta bu konuyu Başkan fevkalade işledi, “ 18 uygulanmamış bir şehrin düşünülemeyeceğini, artık modern şehir olacaksak bunun gerekli olduğunu devletimizin de altyapı ve şehirleşme için bunun yapılmasını zorunlu kıldığını” Eskillilere anlattı. Eskillilerde gayet bu işten memnun bir şekilde soru falan sormadı.

      Bu konuda şunu anladım, mal canın yongası misali, insanların kafası nasıl karıştırılırsa o şekilde karıştırmak için 18 maddenin gereksiz olduğu ve yapılan çalışmanın uygulanamayacağı halka siyasi olarak anlatılmış gibi gördüm. 18 çalışması yapılır, hemen şimdi bunu uygulayacaksınız diye bir şey yok, zaman içerisinde uygulanır. Ama şehir daha çok yapılaştıkça, bunu uygulamak ve yapmak şimdikinden daha zor. İlçe olacaksınız, ardından da 18 uygulamasına karşı çıkacaksınız. Belediye Başkanlığına aday olmayı hesap eden kimselerim 18 madde gereksizliğini anlatması bana göre tamamen siyasi laftan ibarettir. Kim başkan olursa olsun bunu yapmak ve uygulamak zorundadır.

       Burada kalan iki yıl içinde neler yapacaklarını yine projeler ile anlatırken Eskile Toki işbirliği ile konutlar yapacaklarını bunun içinde Eskillilerin görüşlerini almak üzere anket yaptılar.

       Daha sonra seçmenlerinden, “çalışmalarımız hakkında konuşmak veya eleştirmek isteyen varsa karşınızdayım. Ben huzur içinde sizlere hesap vermeye hazırım, çünkü bu emaneti sizler bana verdiniz, yine sizler bunun hesabını sormalısınız” diye salondakilere seslendi.

      Eskil yaylaları itibarı ile çok dağınık bir bölge, hatta Eskilin yüzde yetmişi yaylalarda yaşamaktadır. Bazı yaylalardan gelenler yayla yollarının yapılmadığından ve çamurdan kurtulmak istediklerini şikâyet ettiler. Başkanda, “ çok geniş bir alana sahibiz sırası ile kalan birkaç yaylalarımızın da yollarını yapacağız” dedi. 1992 yılında bazıları da aldıkları arsaların tapularını alamadıklarından şikayet ettiler. Başkan, “ aradan geçen 20 yıl zarfında bu arsaların geçmiş yıllarda hazineye geçtiğini ve mahkeme yolu ile alabileceklerini” söyledi.  Yani 20 yıl sonra zamanında alınmayan arsaların hazineye geçmesinin sonucu başkandan istenmesi de bana göre bir naz geçmesi talebi idi.

        Uzun lafın kısası halkının huzuruna çıkıp işte huzurunuzdayım, 3 yılın hesabını vermeye de hazırım” diyen bir Başkanı ilk defa gördüm. Eskil gibi siyasetin çok sert ve yıpratıcı olduğu bir bölgede Başkanı pek terleten görmedim. Üstelik katılımcıların nerede ise tamamı program sonrası Başkanı tebrik ettiler bunu bizzat izledim ve kamera ile kayıt altına aldım. Eskilin ilçe oluşunda da bu salonda idim, bu kadar katılım ve kalabalık yoktu, salonun ayaktaki bölümü ve dışarısı da dolu idi. Kim ne derse desin örnek bir istişare toplantısı oldu diyebilirim. Seçmenle yüzleşmek ve seçmene hesap vermek kadar güzel bir şey var mı? Önce Eskillileri ve sonra da Başkanı tebrik ediyorum Eskil kucaklaşmış. Bundan sonra kim başkan olursa olsun Niyazi Başkan Eskili birleştirmiş ve örnek olmuş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi