Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Berâtını Alanlardan Olmamız Duası İle

Berât Gecesi, Kameri takvimin 8. ay'ı olan Şaban'ın 15. gecesidir. 21/22 Mayıs 2016 Cumartesiyi Pazar’a bağlayan gece,Berât Kandilidir.

Bu vesile ile Berât Gecenizi tebrik eder,her iki cihanda kurtuluşa erenlerden olmamızı Yüce Mevla’dan niyaz ederim.

Berât kelimesi, sıkıntıdan, borçtan, suç ve cezadan kurtulmak, beri olmak anlamına ge­lir.tosir. Yani bugün 5/6 TemmuzBerât Gecesinde, günahlardan, işlenen manevi suçlardan kurtuluşumuz için ibadet-taat,dua ve niyaz içerisinde en güzel bir şekilde değerlendirmeliyiz.Berat Gecesinde,Berat edenlerden olmamızı Yüce Mevlâdan niyaz ederim.Hayatımızın her dönemini kulluk görevimizin bilinciyle geçirmeliyiz.Sadece önemli gün ve gecelerde değil,her zaman ibadetlerimizi yapmalıyız.     Berat Gecesinde, mağfirete ermek ve günahlardan temizlenmek için dua ve niyazlarımızı artırmalıyız. Yüce Allah (c.c.)’ın bu gecede, dili ve kalbi ile kendisine yöne­lenleri, kendisinden bağışlanmalarını is­teyen Mü’minleri, affedeceğini, bağışlayacağını ümit ediyoruz. Yeter ki, Müslüman tam bir dil ve gönül bağı ile Al­lah (c.c.)'a yönelmiş olsun.

Bu gece, her insanının mukadderatının tayin edildiği bir dönüm zamanıdır. Çok feyizli, bereketli olan Berât gecesini uyanık bir şekilde geçirmemiz tavsiye olunmuştur. Gecesini ibadetle ihya eder, gündüzde de Oruçlu olursak güzel olur. Rabbimizden, bağışlanma, helâlinden geniş rızık, hastalıklarımıza şifa ve başka ne gibi dileklerimiz varsa dualarımızla istemeliyiz.Önemli gün ve gecelerde diğer günlerden daha fazla bir şekilde farzlara ilave olarak, nafile ibadetlerle de Allah (c.c.)’a yalvarıp kurtuluşa ermek için çalışmalıyız.Bu geceye mahsus, özel bir ibadet şekli yoktur.Kuran-ı kerim okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, Yüce Allah’ımızdan bağışlanmamızı dileyerek geceyi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Aynı zamanda bu gece bir Muhasebe gecesidir. Bütün sene içinde işlenen sevap ve günahların muha­sebesini yapmalıyız. Bunun için bu mübarek geceyi tevbe ve istiğfar, ibadet ve taât içinde ge­çirmek kazançlarının en iyisidir.

Bu Mübarek gecede; “Allah'ın azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir.” diye dua edilmelidir. Ay­rıca fakirlere, darda kalmışlara, kimsesiz ye­timlere yardım elimizi uzatmalıyız. Ölüle­rimizi rahmetle anmalı, okuduğumuz Kur-an'ı Kerimden hasıl olan sevabı göndererek ruhlarını şad etmeliyiz.

Âyet-i Kerîme ve Hadis-i Şeriflerden öğrendiğimiz emirleri yapıp, yasaklananlardan da kaçınmak zorundayız. Müslüman şirk koşmamalı ve kul hakkına girmemelidir. İçki müptelası olup, terk etmeyenler, akraba ile irtibatı kesenler, ana babaya asi olanlar, bu yanlışları devam ettirdikleri sürece affa kavuşmayacaklar, işledikleri amellerin sevap ve günahlarının hangisi daha çoksa ona göre mükafat veya ceza göreceklerdir.

Bu çok önemli gün ve geceleri kurtuluşumuz için değerlendirmeliyiz. Berât gecesini fırsat bilerek, Allah’ın emirlerine aykırı davranışlarımız terk edilmeli, pişman olup tevbe ederek, affedilmemiz için çalışmalıyız.

Bu gece af yağmurunu, sağnaksağnak ver bize,
Bu gece cennet yolunu, adım adım ser bize,
Bu gece nûr perdelerin, kanat kanat ger bize,
Mahşer günü, biz kulları, utandırma YÂ RABBİ !

Cengiz Numanoğlu

Allah (c.c.), bizleregeceyi gereği gibi ihya edip, yapılacak dualar hürmetine Berât eden Müslümanlardan olmayı nasip eylesin. Bu gecenin Alem-i İslam’ın kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Mevlâdan niyaz eder,sıhhat ve afiyetler dilerim.

 

Bu yazı toplam 2829 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.