Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Bu karardan kim sorumlu?

Bu karardan kim sorumlu?

20 kişilik otobüslere 70 kişilik istiap haddini İl Trafik komisyonuna kim getirdi? Gelen bu teklifi hangi üyeler imzaladı veya kimler imzalamadı? Bu kararı alırken kimlerin menfaati korunmaya çalışılırken, yolcuların rezilliğini düşünen olmadı mı? Bunu araştırdım ve olayın detayını sizlerle paylaşayım.

Salı günü Aksaray trafiği ve kaldırımları ile ilgili bir yazı yazdım, bu bir köşe yazısından öte bir nevi haber niteliği gibiydi. Aksaray merkezindeki ne kadar cadde ve sokak da çarpık trafik sıkışıklığı ve rezaleti varsa gündeme getirdim ve hatta gazeteye bu resimler sığmadığı için internette Facebook sayfamda resimlerin tamamını paylaştım, görmek isteyenler bu resimlere bakabilirler.

İnanın o kadar telefon aldım ki, bu konuyu dile getirmemden dolayı sizlere anlatamam. Bu paylaştığım resimlere yapılan yorum ve paylaşımların sayısını da anlatamam. Sayfamda yer kalırsa buna kısaca tekrar değineceğim, ancak önce şu mahallelere çalışan halk otobüslerinin durumu ile ilgili sıkıntıyı sizlerle paylaşayım.

Şehir içi trafiğini yazmışın ama şu halk otobüslerindeki sıkıntıyı hiç dile getirmemişin diyenler oldu. Bende çok önemsemedim hatta niye yalan söyleyim minibüsçülerin çoğu zaman boş gidip geldiklerini düşünerek adam kim bilir ne sıkıntısı var şikâyet ediyor diye minibüsçüleri savundum.

Pazartesi sabah hanımı bir tahlil için oğlum hastaneye bırakıp gelmiş. Hanımda öğleyin benim için araba tekrar gelmesin diye otobüsle gelmiş. Akşam eve gelince Salı günü tekrar tahlil için hastaneye gideceğinden diyor ki; “ kesinlikle hastaneye yaya giderim tövbeler olsun halk otobüsüne binmem” demez mi. Merak edip sordum, hiç hilafım yok aynen anlatıyorum anlattığını:

“ Hastanenin karşısından halk otobüsüne bindim, erken bindiğim için arka taraflarda bir oturak bulup oturdum. Otobüse öyle bir yolcu aldılar ki, inanın kadınlar bunaldı ve bir hanım kız feryat etti utanmıyor musunuz erkekleri kucaklarımıza mı oturtacağız, bu ne rezalet diye bağırdı. Ardından da sizi Belediyeye şikâyet edeceğim derken, Şoför mecbur alacağız bizim yolcu alma hakkımız 70 kişi, kime şikâyet ederseniz edin dedi. Çarşıya gelir gelmez ilk durak da indim ne ayakkabım nede pardösüm kaldı. Tamamen çiğnendi, kadın erkek bellisiz olmuş” dedi.

Salı günü hanımı ben götürüp hastaneye tahlil ve film için bırakıp, arabamı park edip halk otobüsüne yolcu olarak bindim. Konuyu öğreneyim ve yerinde göreyim düşüncesi ile. Hakikaten hastane önünde bir paket gibi yolcu dolduruldu, ben baktım bir bayan erkeklerin arasında ayakta kaldı rezil oluyor yerimi verdim. Yüz metre gitmeden birde acil önünde durmasın mı birde sıkış sıkış diye ite kaka buradan yolcu aldı mı otobüste terin suyun içinde kaldım.

Haydi, birde ceza evi önünde durmaz mı birkaç yolcuda buradan almaya çalışmasın mı? Bir yolcu sırtımıza al bari diye seslendi ama şoför merdiven başlarına kadar yolcu aldı. Ben tekrar hastaneye gideceğim için yakın bir yerde inmek istedim, ama coğlakı ağzında inip tekrar karşıya geçtim. Yolda gelirken hafif bir firen yapılınca kadın erkeğin ayak da durumunu siz düşünün. Buradan tekrar otobüse bindim ve hastaneye gideceğim yine ayak da zor yer buldum. Bu sefer gelen otobüs kadar değildi. Şoför beni tanımadı ve ufak dan ufak dan sordum.

“ bu kadar yolcu almak suç değil mi? Zabıta ya da trafik size bir şey demiyor mu” dedim. Cevap hazırdı, “ İl trafik komisyonu oturak da ve ayak da 70 kişi almamıza izin verdi” demesin mi. Hayda eski bir Trafik zabıta Müdürü olarak bu karara çok şaşırdım. Hadi bir on kişi daha ayak da tamam kabul ederim ama 70 kişi çok abartı diye düşündüm. Araştırdım hakikaten İl Trafik komisyonundan böyle bir karar çıkmış. Bende şimdi bu kararın doğruluğunu ve sorumlusunu arıyorum.

Bu otobüsleri bırakın, 50 kişilik otobüslere bile ayakta 70 kişi almanız insafsızlık olur. Belediye böyle bir karardan haberim yok diyor. Trafik tescil Şube müdürlüğü sehven geçtiğini söylüyor ve Belediyeye yeni bir teklif getirinde düzeltelim diyormuş. Allah aşkına bu iki kurumda bu komisyonun üyesi, kim yanlış kim doğru öğrenmek istiyorum. Doğrusu ne, böyle bir teklifi komisyona kim getirdi, ya da buna kimler olur deyip imza attı, ya da böyle bir karar yok biz bu kadar yolcu alınmasına müsaade ediyoruz açıklaması bekliyorum. Kamuoyunun da aydınlatılmasını istiyorum, yazdıklarım yanlışsa beni bilgilendirin. Halkımıza kimsenin böyle bir zulüm etme hakkı yok sevgili idarecilerimiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdoğan Kaya Arşivi