Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Düğünlerdeki yanlış adetler

Düğünlerdeki yanlış adetler

         Bugünde düğünlerimizde yaşanan İslami olmayan adet ve bidatleri yazacağım. İnşallah Sayın İl Müftümüz bu iki konuyu bir Cuma günü kürsüde dile getirir. Öyle yanlış adetler içimize girmiş ki yazdığımda inanamayacaksınız.

       Malumunuz Aksaray tanıtımı için çektiğim belgesellerden dolayı Aksaray genelini sık sık geziyorum. Gezdiğim yerlerde düğünlere de denk geliyorum, bazen ilk defa gördüğüm takı takma hadiseleri inanın beni üzmüştür.

       Düğünlerde durumu iyi olmayan insanlara eş dost destek olup yardım eder. Yüce dinimizde bunu emreder, düğünlerde yardımlaşmamızı ister, durumu iyi olanlar evlenecek gençlere destek olmalılar. Çünkü kurulacak bir yuvadan onlarda sevap alsınlar.

         Yazacaklarımdan kimse gocunmasın, burada bende içinde dahil olmak üzere herkes üzerine düşen payı almalı. Samimi olarak söylüyorum nerede ise bütün düğünler aynı durumda, bundan dolayı bu yazım bir genel yazıdır şahıs ve kişi yoktur.

         Düğünlerimizde fakir ve fukara düğünlerine mi daha çok katılıyoruz, zengin ve hatırı sayılır kişilerin mi düğününe çok katılıyoruz. Bu düğünlerde fakirlere mi çok takı takıyoruz yoksa zenginlerin düğününe mi? Evet iddia ediyorum tamamen tersi olan zengin ve hatırı sayılır kimselerin düğünlerine gidiyoruz ve takılarımızı takıyoruz. Onların zaten yardım ve desteklere ihtiyaçları yok ki.

        İkinci olarak düğünlerde takılan takı ve yardımlar karşılıksız olmalı, peki karşılıksız takı takan var mı? Kesinlikle karşılıksız takı takan yok, hatta taktığımızın karşılığını takan olmazsa bunun dedikodusunu ediyormuyuz etmiyormuyuz?

        Bundan dolayı fakir ve fukaralar düğünlere gidemez olmuştur. Nedir bu çirkince takı tellallığı insanları rencide etmeler. Hadi düğünümüze gelen bir dostumuzun o gün maddi durumu iyi değil ama sizin mutlu gününüzü paylaşmaya gelmiş. Birde bakıyor takı tellallığı yapılıyor, o zaman o insan orada mahcup olmuyor mu?

       Takı takılacaksa tellalsız bir vaziyette düğün tarafına kim hangi tarafa yakınsa onun cebine zarfla koymalı. Eğer durumu iyi değilse neden bir şey takmadı diye insanların arkasından konuşulmamalı. Onların insanın mutlu gününde yanlarında olmaları bile bir onur olmalı.

       İnsanlar takı yarışı için mi düğün yapıyor yoksa çocuklarının mutluluğu için mi? Bir insan bir düğünde bir dostuna herhangi bir takı veya para taktı ise bunun karşılığını beklenmemeli.

      Geçen bir düğünde gördüm içeride takı takılıyordu, hediyemizi verip dışarı çıktım. Baktım bir gurup bahçede kümelenmiş bir şeyler yapıyorlar, merak edip baktım bu gurup kız tarafı imiş. Birisi eline bir kâğıt kalem almış liste yapıyor aldığı parayı yazıyor. Toplama işi bitince oğlan tarafına para gitmesin diye toplanan paralar kızın babasına verilecekmiş.

       Bir gün Ortaköy ilçemizin bir köyünde program çekiyorum, orada düğünde varmış adetleri de çekelim diye düğünü çekerken takı takma başlayacak, bir arkadaş elinde defter kalem masanın başına oturdu. Merak edip sordum, kim ne takacaksa onu yazacakmış. Sonrada düğün sahibi kimin ne taktığını bilip sonra karşılığını ona takacakmış.

       Çok yanlış olduğunu söylediğimde, “bunda ne var takının karşılığını düğününde takan olmazsa evine gidip karşılığını istiyorlarmış” ne kadar çirkin ve ne kadar yanlış bir adet.

       Sayın Müftümüz düğünlerimizin ne kadar İslami, ne kadar gayri İslami adetlerle yapıldığını anlatır. Ardından da doğru olanı anlatırsa sevinirim, çünkü buna çok ihtiyaç var. Ben burada düğünlerin çığırından çıktığını söylüyorum, nasıl ve ne şekilde düğün yapmamız gerektiğini anlatmıyorum, bu takı işi çok yanlış. İnanın bundan dolayı oğlumu evlendirdiğimde takı meselesinden dolayı dar çerçevede davetiye dağıtmak durumunda kaldım. Namın, şanın, zenginliğin varsa misafirinde var. Elbette olsun, insanlar bu duruma kolay gelmiyor. Ama garibanların düğünlerini de kulak arkası etmeden asıl onlara destek olunmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdoğan Kaya Arşivi