Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Elektrik, su ve doğal gaz el yakıyor

Elektrik, su ve doğal gaz el yakıyor

Kime sorsan bir dokunup bin ah işitiyorsunuz. Efendim bunun particilik pırtıcılıkla alakası yok, bu sektörde resmen soygunculuk var. Hadi Medaş ve Akgaz özel sektöre ait. Ama içilmeyen suya bu kadar para alınmasını da şaşkınlıkla karşılıyorum. Elektrik parası ile eş değer suya fatura ödeniyor, çeşmeden akan suyu Allah için doğru söylesinler hangi yetkili içmede kullanıyor? Ben bu üç kurumun durumunu sırası ile ele alayım.

Önce şu Medaş kurumunun aldığı elektrik paralarını paylaşayım bakalım kim bana haksız diyecek. Elimde bir elektrik faturası var kullanılan elektrik bedeli 26.31 kuruş. Toplam ödenmesi gereken bedel ise 48.90 kuruş. Tüketim harici aradaki fark ise 22.59 kuruş. Bu rakamlar arttıkça tüketim dışı ödediğiniz faturalarda artıyor. Peki, bu fazla paralar nereye kesiliyor derseniz personel saat okuma bedeli, iletişim sistem kullanım bedeli, dağıtım bedeli, kayıp enerji bedeli, sayaç okuma bedeli, enerji fonu, TRT payı, Belediye tüketim vergisi ve KDV. Gördünüz mü nerelere para kesiliyor.

Efendim KDV’yi anladık, enerji fonunu da anladık, şu kaçaklardan bana ne, TRT payından bana ne, sayaç okuma bedeli nereden çıkıyor? Efendim bazı illerde olduğu gibi kayıp kaçak meselesi de Aksaray da davalık olmuştur. Tüketici haklarını koruma derneği başkanı Yakup Sarı’nın söylediğine göre ilimizde de bu konu adliyeye taşınmıştır. Medaş İl Müdürü Sayın M. Ali Sevinç ise tarifeleri Medaş değil EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından düzenlendiğini açıklıyor. Efendim kim düzenlerse düzenlesin vatandaş öyle veya böyle soyuluyorsa bunun mazereti olmaz. Elektrik faturalarından inanın şikâyet etmeyen hiçbir kimse bulunmamaktadır.

Bu kurumumuz yatırım yapma yerine para kazanmayı amaçladığından yeterli yatırım yapıldığına da inanmıyorum. Aslında bu kurumlar özelleşirken gerekli yatırımlar için şartnameye süre verilmesi gerekir. Hala ilimizde düzenli bir elektrik kullanılmamaktadır, sürekli 1970 lerdeki gibi elektrikler kesiliyor. Hala esnaf ve vatandaş şikâyetçi, para kazanın ama birazda hizmet edin kardeşim.

Gelelim Akgaz ile ilgili şikâyetlere Medaş da ne ise bu kurumda aynı kesintileri yapmaktadır. Ertesi aya bir bakmışınız fatura ikiye katlamış, tüketicinin elleri de cebi de yanmış. Keşke doğalgaza geçeceğimize sobalı evde otursaydık diyen vatandaş az değil.

İnsanlar nasıl dolandırılıyor bakın başıma gelen bir hadiseyi anlatayım. Faturaları saklıyorum, bir önceki faturayı oğlum işyerine götürünce unutmuş. Allahtan evimiz doğalgazla ısınmıyor faturanın tutarı 19.00 lira, tüp gaz ve banyoda kullanıyoruz. Sabah evdeyim bir delikanlı geldi, “ geçen ay faturayı ödememişiniz doğalgazınızı keseceğiz” dedi. Şaşırdım ama bana tebligat gelmedi hemen kesilir mi” dedim. “Peki, gazınızı kesmeyim borcunuzu yatırın” deyip delikanlı gitti.

Hemen yarım saat içinde oğlumu aradım faturayı yatırttım ve dosyaya koydum. Ertesi ay gelen faturada 44,5 kuruş yazıyordu şaşırdım, borcumuzu ödemeye gidince zammı geldi, yoksa bir durumu var dedim. Baktılar, “ senin doğalgazın kesilmiş, sonrada bağlanmış, kesme bağlama parası bu” dediler. Hâlbuki benim ne doğal gazım kesildi, nede bana bir uyarı gelmişti. Sadece bir genç sözlü uyarıp gitti. Meğerse bizim doğalgazı kesme bağlamaya sokup haksız para alıyorlarmış.

Yukarıya Müdür Beye çıktım yoktu, zaten hiçbir zaman yerinde bulmuş değilim. Teknik elemana konuyu ilettim, senin doğalgazın kesilmeden bu para alınmaz diye diretiyor. Meğer özel bir firmaya bu iş ihale edilmiş, tebligat yapılmadan kesme bağlama gösterip müşteriler söğüşleniyormuş. Bunu oradaki teknik eleman da zoraki kabul etti. Ben fazladan 21.00 lira enayi parası ödeyip çıtım, bunu birçok rakamlarla çarparsanız vurguna bakın ey yetkililer. Ne işlem yaptılar merak ediyor bir açıklama bekliyorum. Hakkınızı arasanız da haksız çıktığınız bir medeni soygunun içindeyiz, insanları soymak için ille de yol kesmeniz gerekmiyor. Hadi ben biliyorum da araştırdım, bilmeyenler ne yapsın.

Gelelim suya Sayın Başkanım su bedeli olarak ne kadar para ödüyorsunuz da bu kadar para alıyorsunuz? Ayda 50.00 lirayı düşmeyen su paraları Allah aşkına normal mi? Üç yıldır çeşmeden su içiyorsam namerdim, yemeğe de kullanmıyoruz. Her hafta iki sefer su dolup geliyoruz, birde getirdiğimiz suya para ödese imişiz halimiz harapmış. Bu gidişle taharet suyunu da taşıyacağız, ya da peçeteler sizin sudan ucuz onu kullanacağız. Siz olsun özel sektör zihniyeti ile düşünmeyin, dün Televizyon programına bardakla çocuklar çeşmeden su doldurmuşlar kokusundan bir yudum içemedim. Vatandaşlar faturalardan dert yanıyor, isterseniz bunu halka anket yaparak sorabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi