Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Eskil yaylaları köye dönüşmeli

Eskil yaylaları köye dönüşmeli

       Niçin dönüşmesi gerektiğini burada okurlarla paylaşacağım. Eğer köy olmuş olsalardı bugün daha çok hizmet alabilirlerdi. Eskil Belediyesi içinde bu kadar geniş bir alandaki yaylaların merkeze bağlanması yeterli hizmetin götürülememesinde bir dezavantaj. İlçelerimiz içinde bu tür tek yer Eskil ilçemiz, dağınık bir bölgeye hizmet götürmek kadar zor bir şey yok.

       Başkan Alçay’ın bugüne kadar gelmiş geçmiş Belediyeler içinde yaylalara en çok hizmet götüren Başkan olduğunu biliyorum. Belediye imkânlarını sonuna kadar kullanarak yaylaların okul ve çevresini düzenlemeye çalışıyor. İlçeden yaylalara giden birçok yaylanın yollarını yaptığını da biliyorum.

      Bu fikri neden attığıma gelince, biliyorsunuz seçimler 6 ay öne alınacak, bu kanunla beraber 2000 altındaki kasabalar kasabalıktan köye dönüşürken 100 nüfusun altındaki köylerde yerleşim alanları köy statüsünden çıkarılacak. Eskilde bazı yaylalar bir köy durumunda ve nüfusları çoğunun 100 üstünde. Bu yaylalar referandumla köye olsa köydes projesi kapsamında daha çok hizmet alırlar.

       Bugün Ak Parti hükümeti ile uygulamaya geçilen köydes projesi ile Aksaray köylerinin çoğunluğu kasabalardan daha çok hizmet alarak güzelleştiler. Kilitli taşla ayakları çamurdan kurtuldu, yolları asfaltla yapılı, kanalizasyon ve su dertleri kalmadı.

      Eskil Belediyesine gelen İller Bankasından belirli bir ödenek var. Bu parada nüfusa göre gelmektedir, dolayısı ile gelen bu paralar öncelikle şehir merkezindeki hizmetlere veriliyor. Diğer kalanlarda yaylalara gidiyor, birde ilçenin durumu belli bu dönem Niyazi Başkan makine ikmal bakım araçlarına takviye yaparak güçlendirdi ama bu yeterlimi yeterli değil. Dağınık bir ilçeye gelen yardımlarla ancak bu kadar hizmet verilir. Yaylalara ilçeye bağlı olduğu içinde özel idare herhangi bir hizmet vermez Belediyeniz yapsın der. Bunun için bence köy olmalarında büyük yarar var.

       Dedim ki, Niyazi Başkan bana kızacak, Belediye Başkanları nüfusun düşmesini istemezler. Nüfus düşerse ilçeye gelen gelirde düşer. Nüfusu yüksek olan yaylalar bunu hemen denemeliler, çünkü daha çok hizmet alırlar. Belediye başkanlarını da sıkıştırmaktan kurtulurlar, ben daha çok hizmet getiririm diyen hiçbir Belediye Başkanı yâda adayına inanmayın. Belediyenin imkânlarının dışına çıkmaları mümkün değil, ben gittiğim yerlerde görüyorum yaylalara kendisini zorlayarak Alçay hizmet götürüyor. Bunu halka verdiği hesaplaşma toplantısında da yaylalardan gelenlere karşıda söyledi.

        Bunu neden söylediğime gelince Belediyenin bir kuruşunu heba etmeyen bir Başkan. Bazen benim eskil ile ilgili yazılarımın altına yorum yapan muhalifler haksız kazançlardan bahsederler. Mübarek gün söylüyorum ben geçmişte Eskile gelenler gibi eskil belediyesinden ne depomu doldurttum nede haksız yere bir kuruş aldım. Bunun hesabını huzuru mahşerde vermeye her zaman hazırım. Bunu Başkanın dürüst olduğunu belirtmek için yazma gereği duydum, yani Eskilin boş yere kuruşunu harcamayan bir Başkan. Hem benim yetişme tarzım da haksız yere hiçbir kimseden kuruş almaya müsait değil, bu bütün dost olduğum Belediye Başkanları için de geçerli. Parayla bir satır ne yazı nede haber yapmışımdır. Bunu kimse ispat edemez, söyleyemezde.

       Bakın geçen Eskilde görev yapan bir memur arkadaşımı ziyaret ettim. Eskilin durumunu ve siyasetini sen dışarıdan gören bir yabancı memursun bir yıldır intibaın nasıl” dedim.

      “ Abi çok farklı bir siyaseti olan ilçe. Ama çok eskilliden duyuyorum dürüstlük herkeste olması gereken bir konu ama Başkan Niyazi Alçay ile ilgili çok dürüst Belediyenin bir kuruşunu yemez yedirmez diyorlar. Hakkında hiç olumsuz bir söz duymadım” dedi.

       Ey eskilli ilçenizdeki başkanınızın dürüstlük konusunda yabancı bir memur bunu söylüyor. Herkese nasip olmaz böyle Başkan. Bunu söyleten bir başkanı da tebrik etmek lazım.

      Böyle bir dürüstlük abidesi ile çalışan Başkan Eskil yaylalarına bugüne kadar tüm imkânlarını kullanarak hizmet veriyor ama o bölgeler çorak olduğu için kışın çamurdan kurtulamıyorlar. Köy olup her yer parke taş olsa herhalde fena olmaz.

       Bu arada geçen bir yazısında “ bende başkan adayım” diyen Hilmi Yol dostuma başarılar dilerim. Umarım adaylık açıklaması sonucu bir meclis üyeliği kapar. Ama anlattığı gibi hiçte yeni gelen çok hizmet verir diye bir kaide yok. Belediyeciliği öğreneyim diyene kadar 2 yılı boşa geçiyor, başarılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi