Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Eskil'de Neler Oluyor?

Eskil'de Neler Oluyor?

         Bundan 20 gün önce Aksaray da karşılaştığım Eskil Belediye Başkanı Sayın Niyazi Alçay dostum ile bir yerde oturup çay içerek uzun uzun sohbet etmiştim. Bana üç beş aydır Eskile gelmediğimi, gelip eskilde neler olduğunu görmemi istedi, bende gitmeye söz verdim.

        Geçtiğimiz Cuma günü çöl bölgesinde iken Eskil ilçesine gittim. Cuma namazı idi namazı hükümet konağı yakınındaki camide kıldım. Sayın Başkana hiç uğramadan anlattığı yerleri gezdim.

       Daha önce meslektaşın Hilmi Yol ile tarihi bir mezarlık olan mezarlığa Hilmi kardeşim tarihi çalışmam nedeni ile beni götürmüştü. O zaman samimi söylüyorum, Selçuklulardan kalma bu mezarlığın durumu içler acısı idi. Ne duvarı var ne girişi belli nede çıkışı, yaz günü idi her taraf toz duman. Bende niye yalan söyleyim çok üzülmüştüm, Cuma günü gittiğimde inanın mezarlığı bilemedim geçip gitmişim. Sonra sorarak buldum ve mükemmel bir düzene girmiş.

        Morg dolapları gelmiş kapıda, gasilhane ve morg yapılmış mezarlığın dışına, çevre düzeni mükemmel olmuş. O 150 dekar alanın tamamını duvar içine alarak beton duvar çekmiş. Mezarlığın içine adalar açarak bütün yolları parke taşla döşemiş. Hemen mezarlığın bir kenarına taziye evi yapmış hala çalışmalar devam ediyor. Ecdada böyle sahip çıkılır dedim vesselam.

       Ulu Camiyi görmek istedim tadilat ne durumda diye tadilat devam ediyor. Hemen caminin karşısına mükemmel bir park yapılmış. Parkın duvarı beton duvar ile çevrilmiş, zannedersem bir 20 dekar falan var. İçinde çocuk oyun alanları, insanların güzel motiflerle süslenmiş oturakla da oturma yerleri ve Selçuklu mimari ile yapılmış bir çeşme.

       Buradan hükümet konağı arkasına geçtim, hummalı bir çalışma var. Baktım burada güzel havuzlar yapılıyor, bu havuzların bulunduğu yol kapanıp bu bölge yeşillendirilerek park haline getirilecekmiş. Bu düşünce gerçekten çok güzel böyle yerlerden araç geçmesi zaten doğru olmaz, insanlarda bundan rahatsız olurlar.

        Hemen karşısında bir çalışma devam ediyor buraya vardım tepesi ve direkleri yapılı, altına beton atılmış nedir diye sordum ihtiyarlar kahvesi dediler. Yani yaşlılar için yapılmış bir yaşlılar sosyal tesisi. Kenarları duvar ve betonla yapılmak yerine şeffaf camla kapanacakmış. Sebebi ise insanların burada otururken usanmamaları için çevreyi de görmelerini sağlamakmış. Çok hoşuma gitti, gençleri düşünen toplumuz ama yaşlılarımızı hiç düşünmeyiz, böyle bir düşünce ile yaşlılarına sahip çıkan Alçay’ı tebrik etmemek olmaz.

        Havuzu yapan ustaların yanına oturup sohbet ettim. Ben otururken bu adam neyin fotoğrafını çekiyor diye merak edip yanıma gelenler oldu. Tabi dururmuyuz hemen nabız yoklaması yaptım, başkanın çalışmalarını vatandaşa sordum. Sonra karşıdaki kahvehaneye vardım, beni tanıyanlar vardı masalarına oturdum çay söylediler. Çay içerken yine siyaset konuştuk ve Alçay’ın durumunu sordum. Bir tanesi, “ ne yaparsa yapsın Meral kazanır” dedi. Anladım ki, iyi bir meralci onun ayağının altına altında döşeseniz Alçay’a iyi dedirtemezsiniz. Ama şunu söyleyebilirim ki, konuştuğum insanların nerede ise % 80 Alçay’ın çalışmalarından son derece memnun.

       Hatta muhalif bir siyasi arkadaşa da sordum, “muhalifim ama güzel çalışıyor” dedi. Bu itiraf bile çok güzel, önemli olan hizmetlerin kabul görmesi. Hala Alçay’a uğramadan gezmeye devam ettim.

        Eskilin her yeri mükemmel bir şekilde parke taş ile döşeli. Ayağınızın bu çölde çamura değmesi mümkün değil. Daha önce çizme ile girilen pazaryerine şimdi ayağınızı çıkarın girin. Benim bu yazdıklarıma itiraz eden olursa mail adreslerini verirlerse yüz civarında çektiğim resimleri ve video görüntülerini delil olarak kendilerine gönderirim.

       Alçay’la yaptığım söyleşiden sonra yola çıktım. Yolda gelirken iki kişi el kaldırdı. Arabama aldım, nereli olduklarını sordum, yaylada oturduklarını söylediler. Hemen Başkanın durumunu sordum, ikisi de farklı yayladan idi ama ikisi de Başkandan memnundu. Birisi yolumuzu kumladı ama asfalt yetişmedi bahara artık derken ilçenin yaylalarının çok olduğunu herkes kabullenmişler. Yani hizmetin ancak yetiştiğini eskiden bunu da göremiyorduk diyorlar. Kim ne dese desin Eskilde müthiş bir çalışma var hız kesmeden devam ediyor. Alçay-ı da herkes artık kabullenmiş ağalıkta kırılmış durumda.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi