Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Festivalde 30 yıl geride kalmış

Festivalde 30 yıl geride kalmış

Bu sene kutlamalar 4 güne çıkarılmış. Ben zaman buldukça festivali takip etme imkânı buldum, ama yazımı Pazar gününden önce yazdığım için Pazar gününü sizlerle paylaşamayacağım. Festivalde bu sene biraz farklı bir oyunlar görme imkânı buldum. Evlerine hapsolan insanlarda bu vesile ile çarşıya çıkmış olurken, akşamdan sonra ölen şehir ise birkaç günlüğüne de olsa canlandı.

Akşam ev gelince 80 yıllarda Kaymakam Fahri Büktel zamanında yapılan festival resimlerine baktım, henüz çiçeği burnunda bir gazeteciyim. Tuğrul Şan, Kadri Şarman, Müşerref Tezcan ve komedi sanatçıları yanında sunucu Gülgün Feymanla resimlerime baktım bayağı yaşlanmışız.

Perşembe günü başlayan festival mahalli sanatçıların konseri ile başladı. Bu sene herhalde kendilerine birkaç dakikalık zaman verildi diye kırılmamışlardır. Tabi bu arada kendileri ile görüşmesem de kırılanları da biliyorum, geçmiş yıllarda kırılmalar genelde afişlerde resimlerine yer verilmemeleri. Bir diğer husus ise sanatçılarımız içinde Aksaray-ı açmış profesyonelleşmiş sanatçılarımız var. Bunlar kendilerini mahalli sanatçı katagörüsüne konmalarına kırgınlar.

Festival maden 4 güne çıkarıldı, kendi sanatçılarımız içinde ilimizi aşan parmakla sayılı sanatçılarımız var onları da diğer günler dışarıdan gelen sanatçıların önünde yarımşar saat zaman vererek onları da Gönüllesek iyi olurdu. Ben sanatçılarımızın hepsini Televizyon programlarıma çıkarmam nedeni ile yakından tanıyorum, Hüseyin bey bana sorsa güzel bir sıralama yapardım.

Her ne ise onların bir kısmına bile bir gece yer verilmesi güzeldi. Cuma günü kortej yürüyüşü sonrası Zinciriye medresesindeki sergi açılışı yapıldı. Sergi açılışına da katıldım, gerçekten güzel bir el emeği ortaya çıkarılmıştı. Ben sergiye biraz erken geldim ve hepsini gezdim, açılan kursların güzelliğini eserleri ile ortaya koyan hanımlar başarılı bir çalışma yapmış.

Tabi burada ressam şair dostum din görevlisi İshak Pekgöz hocam hem kendi şiir kitaplarını ve hem de tablolarını burada sergilemiş, çokta güzel olmuş. Kendisini tebrik ettim bu sergiden dolayı, bana iltifat ederek, “ 7 eser yazan bir ustamız sizsiniz biz bu işe yeni başladık” dedi. Ama ne olursa olsun çok nefis tablolar ortaya çıkarmış kendisini tekrar tebrik ediyorum.

Serginin açılışından sonra avluda ben tek başıma bir masada ikramlardan yerken Ak Parti kurmayları İl ve İlçe Başkanları birden sağ olsunlar masamızı çevirdiler. İkramlar bir anda kayboldu, bir tabak içinde iki pastayı kaptım sonradan gelen İl Başkanı Fatih beye ikram ettim, “ hani ağabey bir şey kalmamış” dedi. Bende, “ sen en iyisi bu sakladıklarımdan al ye yoksa hiç bulamayacaksın” dedim. Valla etrafımdaki pastaları götürenler faturayı bana kesti, “ Erdoğan Beyde biraz hocalık var hepsini kendisi yedi” dediler. Ama işin esprisi bir yana ayak üstüde olsa güzel bir ortam ve sohbet oldu.

Daha sonra Nevzat Bey içeriye davet ederek kapalı bir bölümde istirahat edilerek ikramlar yapıldı. Bende Sayın vali vekili Sayın A.Kadir Bey, Belediye Başkanımız ve Milli Eğitim Müdürümüze yakın olarak Yakup Çayla oturduk. İl Başkanı da sağ tarafımda iki tarafı da dinleyip kulak vermeye çalışırken. Nevzat Bey, “ Erdoğan bey bak iyi dinle ister yaz ister haber yap Zinciriye medresesini Üniversitenin kullanımına verdik. Burası araştırma ve tasavvufla ilgili inceleme yeri olacak. Ecdada yakışır bir şekilde kullanılacak, ama ortak kullanacağız, burada Aksaray’ın Manevi değerlerinin hayatlarının araştırma merkezi olacak” dedi. Bende, “ yazayım mı” dedim. “haberde yapabilirsin” dedi.

Benim için en güzel haber bu idi. Nedenine gelince burasını Belediye aldı almasına da bir siyasi kurum ne kadar amacına yönelik halka hizmet sunacak diye düşünüyordum. Hatta bunu avluda sohbet ettiğimiz arkadaşlarla da paylaşırken içerde Sayın Başkan bize bunu açıkladı.

Diğer günler ata oyunlarımız ile ilgili gösteriler sunuldu. Mesela aşık oyunu, çelik çomak gibi oyunları yeni nesil kesinlikle bilmiyordur. En azından atalarının oyunlarını görmeleri bile çok güzel.

Bu sene festival bir gün daha uzatıldı, en azından ata oyunları bu zaman içinde yer buldu. Ümit ediyorum ki, ileriki yıllarda yeni oyunlarla daha farklı bir festival izleriz. Emeği geçenleri kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdoğan Kaya Arşivi