Göstermelik çevreciler!

 

  Ancak takvimlerdeki özel günleri takip eden kurum ve kuruluşların çevre günü dolayısı ile yayınladıkları basın bildirilerinden ve bazı ziyaretlerinden sadece duyar geçeriz. Ben bu konu ile ilgili şimdi yazı yazıyorum ilgililer mutlaka rahatsız olur, bazıları hemen savunmaya geçer. Vallahi umurumda değil savunma yapmaları ya da savunmaya geçmeleri, ben yazayım rahatsız olan olsun.

      Çevre günü dolayısı ile bazı kurum ve kuruluşlarda yapılan seminer ve toplantılar dışında hiçbir şey yapılmaz. Bundan kamuoyunun ve halkın haberi bile olmaz. Cuma günü basından okudum Belediye Başkan yardımcıları esnafı gezerek çevreye verdikleri çirkin görünüm ve çıkıntılarının kaldırılması için esnafı uyarmışlar.

      Bu güzel bir gelişme diyorum ama devamı gelmeli, nasıl başlarsan öyle gider. Hükümet meydanındaki esnaf çıkıntıların kaldırılması takdire şayan. Hele şu işyerlerinin önündeki döküntü ve malzemelerde kalkarsa insana yönelik çalışmadan dolayı Sayın Başkan Yazgı iyi bir başlangıçla takdir topluyor.

       Buna ilave olarak seçim öncesi bahar geliyor çevreyi nasıl koruyoruz ne kadar kirletiyoruz diye bir yazı yazmıştım. Çekirdek ve sigara izmaritlerinin sokağa atıldığını yazınca. Bir gencimiz bana mesaj yazmış; “ Erdoğan ağabey iyi güzelde Lisenin önünden Kurşunlu camiye kadar nerede çöp kovası var” diye sitem etmişti.

      Ben bunu araştırdım çöp kovası konmaması içine patlayıcı madde konma ihtimaline karşı önlem için konmamış. Yani kalabalık yerlere çöp kovaları konması tedbir amaçlı imiş. Anladık da bunun şeffaf olanı yok mu, ya da sigara izmariti atacak şekilde çöp kovası olamaz mı? Neden olmasın bal gibi olur, Sayın Başkanım bunu bir inceleyip gözden geçir.

     Esnafın eski sanayi caddesindeki rezaleti akıllara durgunluk verilecek durumda. Sayın Başkan kendisi de bu semtte esnaflık yaparak işyeri vardı, burasını çok iyi biliyor. Adam kaldırımı işgal ettiği gibi üstelik yol boyuna, kürek, kazma, el arabası, hortum ve hatta dolap koyanlar var. Bu çağda bu kadar işgal ve sorumsuzluk fazla değil mi?

     Burası böylede diğer yerler böyle değil mi? Geçin kurşunlu cami arkasına, koca yollarda tek park yeri varken bu caddelerde geliş gidiş parkları var. Buna birde esnaf çıkıntılarını eklerseniz değmeyin keyfine. Burada hem trafik düzeni yapılmalı, hem de esnafın çıkıntıları kaldırılmalı. Çarşı merkezinin iç kısmında olduğu için görünmüyor ama akşamüstü buradan geçin bakalım nasıl geçecekseniz geçin.

      Ümit ediyorum ki, Sayın Başkanın bu başlangıcı insana dayalı çalışması devam eder halkımızdan da dua alır diye düşünüyorum.

      Çevreyle ilgili olarak Çevre Müdürlüğümüz var inanın yerini bile bilmiyorum. Hiç değilse çevre günlerinde olsun bir faaliyet yapılsın. Konuşmalar, resmi kurumları ziyaret, bunların yerine çevre kampanyaları yapılsın. Mesela nasıl bir kampanya diyorsanız söyleyim.

     Halkımızı ve ya öğrencilerimizi örgütleyip bir gün sigara izmariti toplatarak benim gibi tiryakileri utandıralım. Sokak ortasına sigara izmariti atmasınlar, sokakta kuru yemiş yerken kabuklarını sokağa atmaya utandırsınlar. Gelişi güzel çöp dökmeyi engelleyici çalışmalar.

      Bunlarla ilgili el ilanları dağıtılsın televizyon için skeçler çekilip görüntülü olarak televizyonda yayınlatılsın. Yeşil alanlardaki, çiçek ve ağaçların korunmasına yönelik çalışmalar yapılsın. Balkonlardan aşağıya gelişi güzel çöp ve halı çırpmalar skeçlerle çırpanla rahatsız olanlar arasında yaşananlar filim olarak çekilip hazırlanarak yayınlansın.

     Ben geçmişte Kültür müdürlüğüm zamanında bunlarla ilgili çok skeçler çektirip yayınlattım. Bunlar çok masraflı ve pahalı işlerde değildir. Çevreyle ilgili çeşitli görsel etkinlikler halkın içinde yapılmalı. Halkımız çevre bilincine sahip olmalı ki, çevreye zarar verirken gören olur diye çekinmeli. Yapılacak o kadar çok etkinlik var ki, sorsalar tek tek anlatırım. Göstermelik çevreciliği bırakıp insana yönelik çevre bilinci vermeliyiz.

      Çevre müdürlüğünün görevi sadece fabrika, katı atık ve kamuyu ilgilendiren işletmelerin kirliliği takibi olmamalı. Yaşamın içinde var olan çevreciliği kamuoyu ile paylaşarak bilinçlenmelerini sağlamalı.

Bu yazı toplam 1315 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.