“kalın sağlıcakla”

 

“kalın sağlıcakla” rahmetli Mahir hocamın koca çınarın yazılarının sonuna koyduğu bir cümledir. Aksaray’ın duayenlerinden olan rahmetli Mahir Südemen hocamın yazılarından bir bölümünü mesleğini devam ettiren çocukları “ kalın sağlıcakla” isimli kitabına 416 sayfada toplayarak yayın hayatına hazırlayıp yayınladılar. Henüz piyasaya dağıtımı başlamayan kitaptan bir tane alıp uzun uzun inceleyip okuyarak rahmetliyi yad ettim.

      Rahmetli ile tanışıklığım nerede ise 40 yılı bulmuştur. Kendisi ile çok hatırlarım olmakla beraber çokta nasihatini dinledim. Köşe yazarlığına onun tavsiyesi ile 36 yıl önce başladım.

      O gün çıkardığı gazetesine milli ve manevi şiirler yazardım, zaman zaman şiirlerimi düzeltir aşırı olanları farklı cümleler eklerdi. Her hafta birkaç şiir yazdığım gazetede, birgün bana dedi ki; “ Erdoğan seninüslubun ve kalemin çok iyi hoşuma da gidiyor, Cuma günleri “ Cuma sohbeti” ismi ile sana bir köşe açalım orada manevi alanda yazı yaz” demişti.Bende bu tavsiye üzerine yazı yazmaya başladım. Tabi o zaman kendileri de köşe yazardı, şiirlerimde olduğu gibi yazılarımı da düzeltir yayınlardı.

       O dönemler şimdiki gibi teknoloji yoktu, yazılarımı uzun yazmamamı söylerdi. Nedeni ise yazılar ve gazete haberleri tek tek harflerle elle dizilirdi. İnanın tam bir iğne ile kuyu kazılırdı, yanlış harfler tekrar düzeltilirdi. Gazete sayfası düzenlemek çok zor bir iş olmakla tam bir işkence idi.

      O dönem Rahmetli Aşık Molla’da şiirler yazardı. Kendisi ile yaşımız küçük olmasına rağmen iyi bir dostluğumuz vardı. Kimisi rahmetliye meczuptur, kimisi deli diye bakardı. Hâlbuki rahmetli Molla aksine bir veli gibi şiirler yazardı.

       Oda zaman zaman şiirlerinde ipin ucunu kaçırdığı zaman Rahmetli hocam bir öğretmen olması nedeni ile onun şiirlerine de düzeltmeler yapardı. Ama Rahmetli Molla meczup olarak bilinirdi, şimdilerde ise onun türküleri ile Aksaray anılıyor ve TRT repertuvarlarında onun türküleri okunuyor. Keşke ona meczup diye bakanlarda buraya birkaç eser bırakıp gitselerdi. Rahmetli Aşık Molla(Mehmet Akça)’yı buradan bir kez daha rahmetle anıyorum.

       Mahir hocamın başlattığı yazarlık, yani gazetecilik mesleğini o gündür bugündür devam ettiriyorum. Burada yazı yazarken ulusal basına da zaman zaman Anadolu’dan yazılar köşesine yazılar gönderiyordum. Orada yayınlanan yazılarım gazetede yayınlanınca rahmetliye getirirdim bakar sevinirdi.

İstanbul’da o dönem yayın yapan bir ulusal gazeteden teklif geldiğinde rahmetliye sordum. Kendileri bana; “ oğlum burası Anadolu’da küçük bir ilçe, büyük yerlere git önün açılsın para pul bekleme orada yükselirsin” demişti. Bende bu tavsiye üzerine 4 yıl mesleğimi askere gidene kadar İstanbul’da devam ettirdim. Geldiğimde kendisine uğrardım, bugün ne yazmış diye takip ettiğini söyler sevinirdi. İstanbul’da bir gazetecimiz var sesimizi duyurur diye beni teşvik ederdi.

       Rahmetlinin bende emeği çok olduğu için Belediye Başkanlığına aday olduğunda kendisini desteklemek için 15 gün gelip kendisine destek vermiştim. Bu vefamdan dolayı rahmetli beni oğlu gibi sever başımı okşardı.

İstanbul’da gazetemizin siyasi yapısından dolayı gazetenin çizgisini değiştirmesi için o dönem belli bir ekiple gazetenin yayın ilkesini değiştirmesini isteyenlerin içinde bende vardım. Demirel tarafgirliğine karşı çıkmamız neticesinde gazeteden işimize son verildi. Bende gazeteden ayrıldım ve askerlik görevine gittim.

       Askerlik dönüşü İstanbul’a gitmiştim, gazeteci arkadaşlarımızla beraber rahmetli Özal’ın Erzurum mitingine katılmıştım. Uçakta giderken Rahmetli Özal’ın mitinglerini takip ettiğimden dolayı rahmetli beni yakından tanırdı. Gazeteden ayrılış durumumuzu da biliyordu uçakta beni görünce; “ Erdoğan herhangi bir yerde işe başladın mı” diye sordu. Bende henüz başlamadım deyince bana; “ Yarın dönüşte Aksaray’ gidip Belediyede işe başlıyorsun” demişti.

      Rahmetli Özal’ın Rahmetli Emin Gürün Başkanı araması ile Belediyede memuriyete başladım. Buraya geldiğimde Rahmetli Mahir Hocama uğramıştım. Rahmetli gelişime hiç razı olmamış ve İstanbul’da başka bir gazetede devam etmemi istemişti. Ama kısmet olmadı burada devam ettik.

      Rahmetli ile çok hatıralarım var, bu eserde Aksaray hatıraları saklı mutlaka okunup incelenmeli. Yazılarını ve hatırlarını kitaplaştıran çocuklarına da teşekkür ediyorum.

Bu yazı toplam 1551 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.