Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Karakucak güreşe doyduk

Karakucak güreşe doyduk

       Güreşlere çeşitli kilolarda güreşçiler katıldı, en önemlisi ise ağırsıklette güreşen güreşçilerdi. Başından sonuna kadar izlediğim güreşlerden eski bir minder güreşçisi olarak büyük keyif aldım.

      Güreşlerin üçüncüsünün yapıldığını ben bu sene bilbordlarda Sayın Başkan Palta’nın güreşçilerin omuzlarındaki afişini gördükten sonra öğrendim. Bunlar bizim ata sporlarımız, bunun meraklılarının olduğunu düşünüyorum. Zannedersem biraz tanıtım eksikliği var, mesela ilk güreşlerden sonra bu güreş müsabakaları televizyon kanallarından tamamı yayınlatılsa halkımızın ilgisini çeker, hem de haberdar edilir. Daha sonra yapılacak güreşleri canlı seyretme imkânı bulurlar.

        Birde bu güreşlerin yapıldığı alan çok mükemmel bir yer, yer seçimi çok güzel olmuş. Ancak izleme işi sandalye yerine türübün olmalı, çünkü güreşler sahnede değil yerde yapıldığı için insanlar görmeye çalışıyor göremeyince de sahanın içine giriyorlar. Seyyar türübünler kurulursa izleyici rahat izleme imkânı bulur, gelecek yıl denemekte fayda var.

       Bende bir güreşçiyim dedim, Nevşehir İmam Hatip Lisesinde okurken düzenlenen yarışmalarda lisanslı olarak 3 yıl minder güreşi yaptım, buraya geldiğimde bu sporla ilgilenen olmadığı için devam ettiremedim. Güreş bana babadan miras, rahmetli babam genelde Pehlivan Şevket olarak daha çok bilinir. Kırkpınar da güreşler yapmış, daha sonra Aksaray eski kemer altında çeşitli günlerde düzenlenen güreşlere katılıp birincilikler almış bir güreşçi.

      Kem araltında devam eden güreşler benim çocukluğumda da devam ederdi. Rahmetli babam burada hakemlik yaparken beni de yanında getirir seyrederdim. Daha sonra bu güreşler ilimizde kayboldu gitti. 4 yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ağırsıklet güreşçileri ilimize gelmişlerdi kimse ilgilenmeyince ben Tatlıca köyümüzde Muhtar Duran Polat la organize ederek misafir edip güreştirmiştik.

     Daha sonra Helvadere şenliklerinde amatörce yapılan karakucak sporlarını seyrediyorduk. Sağ olsun kırmızı et üreticileri birliği başkanı Hamit Özkök’ün ağalığını yaptığı güreşler güzel oluyor.

       Ben ilkini izleme imkânı bulduğum bu profesyonel güreşleri bundan sonra hiç kaçırmam. Gerçekten çok güzel bir organize Sayın Başkan Nevzat Palta’ya bu organizeden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye’nin birçok yerlerinden gelen milli ve profesyonel güreşçileri seyretme imkânı bulduk. İlimizin tanıtımı açısından da güzel bir gelişme olarak görüyorum.

       Kahraman Maraş tan, Osmaniye’den, Tarsus’tan, Adana’dan, Sivas’tan, Afyon’dan ve Bitlis’ten sporcular gelmişti. Nerede ise tamamı milli olmuş, kimisi dünya şampiyonalarında dereceye girmiş sporcularımızdı. Bu sporcuların içerisinde Aksaray’lı güreşçileri de görmek bizleri mutlu etmiştir. Bu spor dalı bizim ata sporumuz ve milli güreşimiz, bu kadar seyirciyi yetersiz görüyorum. En azından bu sporları çocuklarımıza izletmemiz lazım.

       Yine bu arada Belediyemizin bünyesinde güreşçiler yetiştirildiğini de ilk defa burada gördüm. Gerçekten çok hoşuma gitti ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

     Güreşlerde birincilik ikincilik meselesinden çok burada bu sporun milli sporcular tarafından gerçekleşmesi ve eski usta güreşçilerin idaresinde yapılması bile başlı başına bir güzellik.

       Burada ilk defa öğrendiğim İl Gençlik ve spor müdürlüğü tarafından bu güreşimizle ilgilenildiğin de bir ayrı güzellik. Anacak Sayın Arısoy bizi pek bu tür organizelere davet etmediği için haberimiz olmuyor bizde yazmıyoruz haberi olsun. Ben tamamen bu ilgisini bu güreşler esnasında öğrendim.

       Kısacası çok güzel bir organize ile yapılan güreşleri bize izleten Başta Sayın Başkan olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdoğan Kaya Arşivi