Mehmet Emin Parlaktürk

Mehmet Emin Parlaktürk

Konya Belediyesi Sokak Köpeklerine Evde Bakım Hizmeti Sağlıyor

Konya Belediyesi Sokak Köpeklerine Evde Bakım Hizmeti Sağlıyor

Seminer için çağırılıncaya kadar bilmiyordum, öğrenince mutlu oldum.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünden Mevlüt Keskin Bey beni arayarak hayvan bakıcılarına yönelik “hayvan hakları” konusunda bir seminer talebinde bulununca memnuniyetle kabul ettim.

Pırılı pırıl gençlere özet olarak; “hayvanların da bir canlı olduğunu, insanların hakları olduğu gibi hayvanların da haklarının bulunduğunu, dünyada bunlardan sorumlu olduğumuzu, ahirette de sorguya çekileceğimizi” örnekleriyle anlattıktan sonra soru cevap faslının ardından seminerimizi tamamladık.

Özel sohbette yetkililerin verdiği bilgiye göre, Belediyenin “Gönüllü Hayvan Dostları Projesi” kapsamında kent merkezinde sokaklardan toplanan köpekleri sahiplenen kırsal kesimdeki gönüllülere, her köpek için aylık 125 lira ödeyerek destek verdiğini öğrenince daha da memnun oldum.

Sayın Keskin’in anlattığına göre, Kent merkezinde sokaklardan toplanan sahipsiz köpekler, Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getiriliyor. Merkezde sağlık kontrolü, bakım ve aşısı yapılan hayvanlar, kulak küpesi ve çip takılan köpekler, kırsal mahallelerde yaşayan gönüllülerce sahiplendiriliyor. Sahiplendikleri hayvanların giderlerinde kullanmak üzere her köpek için, belediyeden aylık 125 lira destek alan aileler, bakımını üstlendikleri hayvanlara doğal ortamda sıcak yuva imkanı sunuyorlar.

En fazla 3 köpeğe sahiplenen vatandaşlara Belediye’den her ay 375 TL ödendiğini sanırım pek çoğunuz yeni duyuyordur. Sahiplendirme sonrası "e-pati" adı verilen uygulamayla hayvanların periyodik kontrolü, gelişimi, aşı ve gıda desteklemeleri de Belediye tarafından bedava yapılıyor.

Bu Proje kapsamında son 5 yılda 2 bin vatandaşımıza, 4 bin 500'e yakın hayvan sahiplendirilmiş. Sokaklarda başıboş ve sahiplerince terk edilen köpekleri toplayan Belediye, hayvan barınağında rehabilite ettikten sonra doğal ortamda yaşamaları için sahiplendirme işlemini gerçekleştiriyor.

Buraya kadar iyi ama bundan sonrasında köpekleri sahiplenenlerin de çok dikkat edecekleri bir konu var. O da, bu emanetlere iyi bakmaları, onları başıboş bırakmamaları ve özellikle çocuklar için tehlike oluşturacak mekanlardan uzak tutmaları gerekiyor.

Diğer belediyelere de örnek olan bu proje ve hayırlı çalışmaları sebebiyle Sayın Başkan Uğur İbrahim ALTAY’ın şahsında Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Emin Parlaktürk Arşivi