"Listeler vatandaşın istediği gibi olmadı"

       Zannedersem hükümet kurulana kadar seçim tartışmaları yaşayacağız. 13 sene sonra ortaya koalisyon çıkınca elbette herkesin kafası karışık. Herkes birbirinden yorum almaya çalışıyor ve hükümet modelini tartışıyor. Genel olarak da Ak Parti neden bu kadar oy kaybetti konusuna takılıyor. Görünen o ki, kimse bu kadarını beklemiyormuş. Muhtemelen yine Ak Parti iktidar olur, ama az bir oy kaybeder ve ders alır diye düşünülüyormuş. Medyayı takip ediyorum konuya eski Milletvekilleri ve siyasetçilerde yorumlar getiriyorlar.

       Dün Diyarbakır da bir önceki seçimde birinci sıra aday olarak Milletvekili seçilen Cuma Çetin neden oy kaybına uğradıklarını yorumlamış. Bende bu yorumu bir tarafa kaydederek sakladım. Nedeni ise benim gibi düşündüğünü gördüm. İsterseniz Cuma Çetin’in bu açıklamasını sizlerle depaylaşayım, enteresan tespitlerde bulunmuş.

Seçimlerin AK Parti adına bu şekilde sonuçlanmasının birden çok sebebinin olduğunu vurgulayan İçten, bunların başında aday listelerinin geldiğine dikkat çekti. Listelerin vatandaşın istediği şekilde şekillenemediğini ifade eden İçten, şunları kaydetti:

"Bu saatten sonra sahici tespitler yapmak ülkemiz başta olmak üzere partimizin de yararına olacaktır. Seçim süreci boyunca Avrupa'da 5 ülke, Türkiye'de 8 il ve 33 ilçede bir gün dahi dinlenmeden çalışmalar yaptım. Kimse bizim davaya olan inancımızı ve sadakatimizi tartışamaz.

Bu nedenle açık bir yüreklilikle konuşuyorum. Ebetteki bazı stratejik eksikliklerimiz oldu. Bunları parti organlarıyla görüşeceğiz. Halkın bize verdiği mesajı alacağız. Gittiğim yerlerde aldığım eleştirilerin başında aday listeleri geliyordu. Türkiye genelinde aday listeleri ile ilgili hatalar yapıldı. Ülke genelinde özellikle demografik yapı ve siyasi eğilimlere dikkat edilmediği görüldü. İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Kocaeli ve Adana gibi illerde vatandaşların renkliliği listelere yansımadı. İlk kez AK Parti'nin başlatmış olduğu temayül yoklamaları, toplumun bütün katmanlarının düşüncelerinin yansıtıldığı kamuoyu araştırmaları ve STK önerileri listelere yeterince yansımadı. Bu da vatandaşın küsmesine, kırılmasına sebep oldu. Örneğin 2 milyon Kürt seçmenin yaşadığı İstanbul'da Kürtlere hitap edecek adaylar eğer seçilebilir yerlerde listede olsaydı, İstanbul özelinde sonuçlar bugünkü gibi olmazdı."

"Sonuç olarak sandıkta çıkan iradeye hepimiz saygı göstermek zorundayız. Bu sonuçlara göre halk, AK Parti'nin koalisyon kurup ülkeyi yönetmesini istiyor. Ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel istikrar için milletin bu mesajı dikkate alınmalı ve bu çalışma yapılmalıdır. Biz gerekli dersleri çıkartacağız. Dersimize çalışacak ve hatalarımızı düzelteceğiz. AK Partili olmayı beceremeyen içimizdeki AK Parti'lilerden arınarak daha sağlam adımlarla ilerleyeceğiz. Dava şuuru olan ve bu uğurda kendisini adayan il ve ilçe teşkilatları ile ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz." diyor.

      Son dönemlerde Ak Parti misyonunu tanımayan ve kabul görmeyen bir kısım insanlar ne oldu ise son dönemlerde partiye çöreklendiğini Sayın Çetin tespit etmiş. Bunların düdük çalındığında sahayı terk edeceğini bilemedik diyor.

      Parti büyüdükçe kimin izi kimlerle karıştığı belli olmamıştır. Hele birde iktidar partisi olunca bu nimetten yararlanmak için Ak Partinin felsefesi ile bağdaşmadığı halde üst kademelere çöreklenenler olmuştur.

      Hele birde Ak Partinin felsefesi ile uyuşmadığı gibi tam karşıtı olan yakınlarınıza belli yerlerde makam ve mevki verilmesi işin bir ayrı tarafı idi. Bunlar görülmüyor muydu, elbette görülüyordu ama iktidar korkusu ve zarar görme endişesinden dillendirilemiyordu. Cumhurbaşkanına hakaret eden bir insan bile bu partinin nimetinden yararlanıp belli bir yerde koltuk sahibi olabiliyordu, bunu dillendiren partiline de tavır alabiliyordun.

      Cuma çetin güzel bir tespit yapmış ve nerede hata ettik diye konuşmuş. Bu hatalar şimdi olsun konuşulsun ve tartışılsın. Hatta MHP ve CHP’de başarısızlıklarının tartışmasını ve yanlışlarını konuşsunlar ki, hatalar ortaya çıksın. Neden biz iktidara aday olamıyoruz un muhasebesini onlarda yapsınlar. Susmak ve içine atmak partiler için çözüm değildir.

Bu yazı toplam 1368 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.