Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Tarihi Kongrede Bir İlk

Tarihi Kongrede Bir İlk

 30 bin kişilik stada ülkenin dört bir yanından gelenler olurken, yurt dışından da çok sayıda misafir katıldı. Aksaray’dan da çok sayıda partilinin katıldığı gözden kaçmadı. Sabahın erken saatlerinde stada gelenler tribünleri doldururken, aşağıdaki koltuklar delegelere tahsis edildi. Kongrenin ihtişamını yazmak çok zor orada olup görmek lazımdı.

      Salona her gelene kumanya içinde kahvaltılık dağıtıldı.  Saat dokuzdan itibaren dolan salona binlerce partili giremeyerek dışarıda kaldı. Dışarıda kalanlara bahçeye kurulan seyyar kapalı alanlar içine kurulan ekranlardan kongre izletildi. Kongre salonuna her zaman parti için hazırlanan türküler çalınırken bu sefer ünlü ozan Neşet Ertaş’ın vefatı nedeni ile ünlü ozanın türküleri çalındı.

       Girişte izleyicilere Türk bayrağı ve Parti bayrağı dağıtıldı. Basın için canlı yayın bölümleri, misafirler için farklı yerler, partiye yeni katılanları tanıyanlar tarafından yeni ekip kurulmuş onlar gelenlere yardımcı oldular. Türkiye de ve hatta Ak Parti ilk defa bu kadar görkemli bir kongre salonu hazırlandığı gözlerden kaçmadı. Teknolojinin bütün nimetlerinden istifade edilerek her şey düşünülmüş. Salonda konuşulanlara göre bu kongre ustalık kongresi idi. Herkes listeye yeni isimlerden kimlerin gireceğini merak ediyordu. Ancak Sayın Başbakanın %15 değişiklik ifadesi nedeni ile kimlerin gireceği merak edilmişti. Ama %15 üzerine çıkılarak %40 değişiklik yapılarak 50 kişiden 21 kişi liste dışı kalmıştı. Bu yeni kadronun 2023 yılına götürecek kadro olacağı parti yetkililerince söylendi. Hatta bir ara herhalde kabinede de bir değişiklik olacak ki, Sayın Başbakan %15 değişikliği burada yapacak söylemlerine vesile oldu. Ama yılsonu yâda 2013 ilk aylarında yeni kabine değişikliği beklentisi var.

        Kongreye Balkan ülkeleri çok büyük ilgi gösterdiler, mesela kıgızistanın bile katılması çok önemli. Arap ülkelerinden katılımlar bir hayli fazla idi. Avrupa ülkelerinden de üst düzey yetkililer kongreye katıldı. Bu ülkenin görsel ve yazılı basını da kongreye ilgi göstermişlerdir. Konuşmalar Türkçenin dışında üç ayrı dile tercüme edilerek dünyada yankı buldu.

        Kongrede en çok konuşulan konulardan birisi ise Numan Kurtulmuşun durumunun ne olacağı idi. Hatta Sayın Başbakanın kendisi ile Cuma namazına gitmesi ve ardından da kendisi ile yemek yemesi acaba Genel Başkanlık mesajımı idi konuşulurken. Bazı partililer ise Sayın Kurtulmuşun Has Parti Genel Başkanı iken Ak Partiye çok ağır eleştirilerde bulunması nedeni ile bazı partililerin tepkili olmasından dolayı Sayın Başbakan bu tepkileri kırmak ve gelecekte kendisine önemli görev vereceği mesajını vermek için kendisine yakın ilgi göstermiştir yorumları yapıldı.

       Bakanlar bir yerde, Sayın Başbakan eşiyle beraber gelerek dışarı da kalanların gönlünü alarak kısa bir selamlama konuşması yaptıktan sonra alkışlar arasında genel idare kurul üyeleri ile beraber kendisine ayrılan yere geçerken izleyicilere karanfiller atarak yerine oturdu. Genel Başkan yardımcısı Ekrem Erdem programı sunduktan sonra kürsüye gelen Sayın Başbakan 2,5 saat civarında yaptığı uzun konuşmasında tarihe ışık tutacak konulara değindi.

       Hatta salonda bulunan özürlülere bir jest yaparak aşık Veysel’in “gidiyorum gündüz gece” türküsünü okuyup söyletmesi herkesi duygulandırdı. Bir nevi kendisinin son dönemini söyletmişti. Konuşmasının genel ağırlığı ise demokratikleşme ile ilgili idi. Hakikaten korkak iktidarlar, başkalarının perde arkası idaresinden ülkenin kurtulduğunu, sıkışınca şapkasını alıp kaçma devrinin bittiğini hatırlattı. CHP’ye ise, “açık ve gizli darbe destekçisi, sıkıştığında darbenin arkasına sığınan bir parti” ifadesini kullandıktan sonra, “ gelin samimi iseniz terörle ilgili ne düşünceniz varsa paylaşalım” dedi.

       Ülke insanın kendi kendisini yönetmesi hususunda hayatlarını ortaya koyduklarını ve bundan hiç yılmadan milletin üzerindeki korkuları attık. Ülkedeki manevi baskı ve inanç baskısını sona erdirerek çocuklarımızın başlarının örtüsü ile okullarına gitmesini ve dinini öğrenmesini sağladık” derken büyük alkış almıştır. “Bize düşmanlık yapanlar terör üzerinden ülkemizi ve iktidarımızı yıpratmaya yönelik çalışmalar yaptılar. Ama halkımız buna kesinlikle pirim vermedi” ifadeleri ile de teröre destek verenlere çattı. Konuşmaları ulusal basından izlemeniz nedeniyle bunları daha fazla yazmayacağım.

       Çok kongreler gördük ama böylesini hiç görmedik. Tarihe damga vurdu, çünkü koltuğunu kendiliğinden ilk defa bırakan bir lider gördük. İşte bundan dolayı tarihi bir kongre yaşadık. Anlatılması o kadar çok şeyler var ki, ama bunları anlatmak yerine yaşamak lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi