Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Turizmde Bir İlki Gördük

Turizmde Bir İlki Gördük

        Ben bugüne kadar ilk defa bir bakanın protokol ve bürokrasi ziyareti yerine branşı ile ilgili yerleri gezdiğini gördüm. Belki daha öncede Turizmle ilgili Bakanlar gelmiştir ama ilk defa detaylı bir şekilde kültür ve turizmimiz bir Bakan tarafından yerinde incelenmiştir.

       Sayın Bakan gelmeden üş gün önce Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan Beyle turizm üzerine bir söyleşi yapmıştım. Bu söyleşide Sayın Bakanın İlimize geleceğini ve maksadını da bize anlatmıştı. Ben niye yalan söyleyeyim bir yazımda Turizm lafı etmem diye yazmıştım. Nedeni ise Nevşehir ile gereksiz yere sidik yarışmamızdı. Efendim biz Kapadokya’nın giriş kapısıymışız falan filan, geçin siz orasını, nerede olduğumuzu Sayın Bakan açıkladı.

       Fakat eski Müdür dönemimde bol laf icraat yok, ha bire yaygara duyduğumuz için Ürgüp gezim sonrası bunu söylemiştim. Bu sözümde ne kadar haklı olduğum Sayın Bakanın ziyareti ile ortaya çıktı. Ama burada bir sevincim müdürlüğe yeni atanan Doğanla Turizmde biraz ileriye gideceğimiz kanaati bende oluştu. Gayretli ve başarılı o kadarda heyecanlı bir kardeşimiz. Vadiye düşen kaya sonucu kapanan Ihlara vadisini açılmaz denirken çok kısa zamanda yaptığı çalışma ile açılmasına vesile olmuştur. Böyle bir kaya bir daha mı düşse ki demekten kendimi alamadım. Çünkü Sayın Bakan bu kayanın düşüşü ve tehlikesi sonucu ilimizden geçerken görmek istemesi nedeni ile ilimize gelmiş bu vesile ile de birçok yerleri gezerek yerinde görmüştür. İlimiz Bürokrasisi, Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Nevzat Palta ve iktidar partisi il ve İlçe Başkanları bu geziye duyarlılık göstererek iştirak etmişler ve Sayın Bakan Bilgilendirmişlerdir.

       Sultan hanı ziyaretinde Kervansaray ile birlikte halı Tamir atölyelerini görmesi ve burasının Kervansaray halı müzesi olmasını istemesi bile büyük olay. Bunda sonra buraya daha çok halı tamiri için antika halılar tamir için gelecek. Burada gördüğü Malaklılarında reklamı olmuştur.

      Ayrıca Müzemizi ziyaretleri ve ardından Somuncu Baba Külliyesini gezmesi, külliyeyi mükemmel bulması tanıtım açısından büyük şans diyorum. Burada Sayın Palta’nın bu projenin onayını istemesi yerinde ve görerek bir onay alması demek. Sayın Başkan basının duyması falan önemli değil nihayetinde burası Aksaray’ın bir değeridir, sizin şahsi bir yerinizde değil. Sayın Bakanın görmesi ümit ediyorum ki, Ankara’ya dönüşünde onay gelecektir.

       Burada çok üzüldüğüm ve Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü tarafından bile artık Ihlara Vadisine taş düştü tehlike arz ediyor demesi bir kıskançlıktı. Ama Bakanın gelişi burasını yerinde incelemesi küçümsenecek bir gezi değil. Dünyada sayılı kanyonlardan birisi olan Vadinin bugüne kadar Kapadokya Milli Parklar içine alınmaması bile çok büyük bir kayıp. Bakanın neden bugüne kadar Milli parklar kapsamına alınmadığını söylemesi ne kadar ilgilendiğimizin bir göstergesi olsa gerek. Bugüne kadar alınmamasının bir kayıp olduğunu söyledi, alınsa idi daha çok turist gelecekti.

      Bir söyleşimde Milletvekili Ali Rıza beyin gayretleri sonucu vadiye asansör için ayırttığı paranın kullanılmadan geri gidişine çok üzüldüğünü söylemişti. Aynı talepte yine Milletvekillerimizin bulunması ile burasına mutlaka bir teleferik veya asansörün yapılmasını Sayın Bakandan tekrar istemesi çok anlamlıydı. Çünkü daha önce gelen ödenek vadinin fiziki yapısını bozar diye harcanmayarak geri gitmişti. Ama aşağıya inen yaşlıların nasıl çıkacağını kimse düşünmemişti. Sayın Alaboyun’un Maden Mühendisi olması ve bu bölgenin durumuna hakim olması nedeni ile Bakanı yanlış bilgilendiren Genel müdüre müdahale etmiştir. Bakanı doğru bilgilendirip taleplerde de bulunması Bakanında bütün taleplere olumlu yaklaşması yerinde bir müdahale idi.

       Bakanı ile, Valisi ile, iki Milletvekili ile, Bakanlık yetkilileri ile, Belediye Başkanı ile, İl ve İlçe Başkanı ile ve daire müdürleri ile hep birlikte ilk defa bir Kültür ve Turizm masaya yatırılarak çözüm aranmıştır. Umut ediyorum ki, bundan sonra fevkalade bir tanıtım olacak vadiye de Aksaray’dan başkası sahiplenemeyecek. Tartışmalı Acıgöl Jeotermal kaplıca sularını da yerinde görmesi Aksaray açısından çok önemli idi.

        Lafla Turizm tanıtılmadığını bir kez daha görmüş bulunmaktayız. Bölgenin gerek turizmi ve hele inanç turizmi çok önemli, bu kuruma üç beş kuruş ayırmakla tanıtım olmaz. Yeterli ödenekler verilmeli ve Türkiye’nin neresinde olursa olsun bütün fuar ve organizelere katılın malı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi