Vali Bey yasakları kaldırmalı!

      Sayın Valim kamu kurum ve kuruluşlarından kendi alanları ile ilgili bilgi almada ilk defa böyle bir yasak durumla karşı karşıyayız. Bürokratlardan kamuyu ve halkımızı ilgilendiren konularda bilgilendirme babından bilgi almak istediğimizde “Valilikten izin alın” cümlesi ile karşılaşıyoruz.

     Meselenin aslı ise şu şekilde, her il Müdürlüğü ve kurumlarımızdan halkımızı ilgilendiren bilgiler almak istediğimizde Valilik tarafından izinsiz açıklama yasağı getirildiği ile ilgili bir yasakla karşılaşıyoruz.

    Eğer bir Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık ve Halk sağlığı Müdürlüğü, Hastane Genel Sekreterliği, Turizm Müdürlüğü, İş Kur Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, hatta Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü gibi birçok İl Müdürlükleri Aksaray’la ilgili konularda açıklama yapabilmeli.

      Her zaman Sayın Valimize ulaşmak ve bu konularda detaylı bilgi almak zor olur. Ani bir gelişme olsa acil açıklama yapılması gerekiyorsa izin prosedürü zaman alır. Her konuda izin almak ve yazışma prosedürü ile uğraşmak biz gazetecilerin pek sevdiği konu değil.

     Eğer yapılan açıklamalarda ekleme ve ilaveler yapılarak çarpıtan basın varsa bunun yasal yönleri var gereği yapılmalı. Ben şahsen bağcı dövmek istemiyorum üzüm yemek istiyorum. Bağcı döven varsa onlara karşı bir önlem olabilir, ama genel kısıtlama yanlış.

     Örneğin ben Bir Kanal 68 Televizyonu Genel koordinatörü ve yapımcısı olarak tarımla ilgili bir program yapmak, Tarım ve Hayvancılıkta insanları bilgilendirmek istediğimde her program için izin mi alamam lazım.

     Zaten konuyla alakalı bir program olacaksa konunun uzmanı arkadaşlar gerekli açıklamaları yapmaları lazım. Çiftçilerimizi bilgilendirmek için her hafta bir konuşmacıyı Televizyona çıkarmak istesek her programda yazışma prosedürümü yaşayacağız. Bir gazete bir konuda bilgi almak istese yazışmamı yapması lazım.

     Kültür ve Turizmle ilgili Aksaray’ı tanıtmak istediğimizde Müdürlüğümüz belli günlerde bir elemanla dünyaya ilimizi anlatabilmeli. Sürekli ilimizi nasıl tanıtırız la uğraşıyoruz ama izin engeli ile karşılaşıyoruz.

     Uzman arkadaşlardan doğru ve düzgün bilgi alamazsak başkalarının verdiği eksik bilgileri yayınladığımızda sorumlu kim olacak?

     Mesela Aksaray’ın ne kadar işsizi ve işte çalışanını nereden alacağız. Bunu iş kurdan alsak ille izin mi almamız lazım.

      Sağlıkla ilgili bilgi alacağımızda nereden alacağız bu bilgileri. Herkesin ağzını bıçak açmıyor, izin alın konuşalımla karşılaşıyoruz.

      Efendim konuşmacı doğru ve düzgün bilgi vermiyor, konusunun dışına çıkıyorsa sorumluları onlardır. Birde kendi alanı dışında açıklama yapıyorsa bunlara yasak getirilebilir. Bunun yasağı basına uygulanmaz ve bilgi alma özgürlüğü kısıtlanmaz.

     37 yıllık gazeteciyim ve olağan üstü konuların dışında bilgi alma özgürlüğünün ilk defa kısıtlandığını görüyorum. Sıkıyönetim dönemi gibi bir durumun hasıl olması ve yasakların getirilmesi çok yanlış.

      Zaman zaman Selami Beyden örnekler veriyorum bu rahatsızlık yaratmasın. Bir gün açıklama ile ilgili şu cümleleri hiç aklımdan çıkmaz; “ her daire müdürü çalışmaları ve halkı bilgilendirmede izne tabi değil herkes açıklama yapar. Ancak konusunun dışına çıkan ve yanlış bilgi verende hesabını verir. Ben bürokrasiyi hiç sevmiyorum, bundan halk zarar görüyor. Halkın bilgilendirilmesi gereken konularda zamanında bilgi alabilmeli” demişti.

       Çok yoğun olmam nedeni ile bu yazıyı yazmak durumunda kaldım. Ama en kısa zamanda Sayın Valimiz Ataklıyı ziyaret ederek konuyu yüz yüze aktaracağım. Yasağın nedenlerini de kendilerinden öğrenmek isterim. Ama bir kişinin yanlışlığı varsa hepimizin bunun cezasını çekme durumunda değiliz. Biz devletimiz ile halkımız arasında köprü vazifesi yaparak iletişim sağlıyoruz. Bu bana göre haber alma özgürlüğünü kısıtlama gibi bir durum.

Bu yazı toplam 1198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.