Yunusu Taptuk’la kucaklamak

 O dönem Yunus Emre’yi ilk defa anma programı yapılmasına rağmen çok geniş kapsamlı bir şekilde yapılmıştı. Şimdi işin içine birde Kırşehir girdi dönüşümlü yapılan etkinlik protokolden öteye gitmiyor. Bu anma işini bir türlü halka mal edemedik. Bu sene sıra Aksaray da konuyu dikkatle takip ediyorum.

Geçtiğimiz günlerde İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayım Mustafa Doğanla da bu konuda bir sohbetimiz olmuştu. Kendisi bu konuda çok geniş düşünceye sahip olduğunu gördüm.

Sayın Kıraç döneminde ben de Belediye Basın Yayın Kültür Müdürü idim, o dönem İl Kültürle Turizm Müdürlüğü ayrı idi İl Kültür Müdürü Erdoğan Pamukla beraber organize etmiştik. İşin içine haklıda dahil etmiştik, ozanlara yer vererek Yunusu halka anlattırmıştık.

Buradan Taptuk köyüne geçerek hocası Taptuk Emre ziyaret edilmişti. Ziyaret Taptuk köyünü de heyecanlandırmış ve işin içine bu gölge köyleri de girerek etkinliği kalabalıklaştırmıştı. Bu yıldan sonra Yunusun hocası hiç ziyaret edilmedi, buraya kalabalık gelmedi. Aslında bana göre yemek sarı karamanda değil de Öğle namazı Taptuk köyünde kılınıp yemekler burada yenmeli.

Taptuk emre unutulmaya yüz tutmuştur, hem de bu vesile ile Yunusun hocasının etrafı ve mezarı insanların görebileceği bir şekle getirilmelidir.

Zaman zaman ben bu etkinliklere katılmaya çalışıyorum, gittiğimde protokol konuşmalarının dışına çıkılmıyor. Yunus Emre bir halk adamıdır, dolayısı ile halka mal etmek lazım. İki valimiz, İki ilin Milletvekilleri ve Kültür müdürleri konuşuyor ardından yemeğe geçiliyor.

Yunus Emre’nin ismine yakışır bir sempozyum yapılmalı, sempozyumu sadece Üniversitelerimize bırakmamak lazım. Eğer ilin tanıtım ve duyurusunu yapacaksak tanınmış isimleri de ilimize davet edilmesi gerekir. Sempozyum geniş ve tanınmış isimlerden oluşmalı.

Ziyaret tepedeki protokol konuşmalarını azaltarak biraz daha halka mal edilerek bu bölgede yaşayan yada şair ve ozanlara yer verilmeli.

Yunus Emre etkinliğini devlet töreni, yâda resmi bir bayram disiplini içine sokarsanız yeterli katılım elde edemezsiniz. Bu halka mal edilmeli, halk buna dahil olduğunda daha coşkulu olur. Bu ille de ziyaret tepede olması gerekmez, herhangi bir Yunus Emre etkinliği hükümet meydanında da yapılarak halkın katılımını sağlamak lazım.

Burada işin özü şu olmalı, ziyaret tepedeki törenden sonra Taptuk Erme ziyarete gidilmeli. Verilecek yemek zaten orası ormanlık bir alan çadırlar kurularak Taptuk köyünde yenmeli. Çünkü Yunus lüks yerlerde yemek yemedi, ona uygun olmalı. Diğer bir husus Yunus Emre halka mal edilerek Hükümet meydanında yapılacak bir organize ile halkla buluşturulmalı. Geniş kapsamlı bir organize ile sempozyum yapılmalı, sempozyuma tanınmış simalar davet edilmeli.

Bu yazı toplam 1771 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum