Ağaçlandırma kampanyası güzel bir başlangıç

Sayın Cumhurbaşkanımızın 81 ilde başlattığı “11 milyon fidan toprakla buluşuyor” kampanyası ülkemiz genelinde ilk defa yapılan bir kampanya ile Pazartesi günü dağ dere tepe ağaçlandırıldı. Muhtemelen bu ağaçlandırma çalışması ay sonuna kadar devam edecek. Devam etmesi de gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilimizin kır tepeleri boz toprakla kaplı vaziyettedir.

Aksaray bürokrasisi ile birlikte, kurum ve kuruluşlarda bu ağaçlandırma kampanyasına katıldılar. Ağaçlandırma çalışmaları Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından devam edilmelidir. Devam edilirken ağaç dikenlerin nasıl diktiği de mutlaka kontrol edilmelidir.

Sayın valimiz Ali mantı, Belediye başkanı Evren Dinçer, Ak Parti Aksaray İl Başkanı Hüseyin Altınsoy ve teşkilatın diğer görevlileri, Rektör Yusuf Şahin, Cumhuriyet savcısı ve diğer hakimler, bürokrasi, öğrenciler ve çok az sayıda vatandaş katıldı.

Tabi bu arada Alayhan'dan geçen ve yapımı devam eden otoyol civarında ağaçlandırma yapılırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Mehmet Cahit Turhan bir fidan yarın nefes kampanyası kapsamında Alayhan otoyol kavşağında fidan dikimine katıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a canlı yanında Ankara-Aksaray-Niğde otoyolu ile ilgili bilgi verdi.

Daha sonra Aksaray merkezde ağaç dikimi devam etti. Şimdi ben bu ağaç kampanyasını ve dikimini alkışlarken bu dikilen fidanların büyümesini arzu etmekteyim. Önemli olan diktikten sonra bu fidanları yaşatmak çok önemlidir.

İlimizin kurak olması nedeni ile yıllardır dağ, dere ve tepeler ağaçlandırılıyor. Ancak bu ağaçlardan çok azı yaşayabiliyor. Genel olarak susuzluktan kuruduğunu biliyoruz. Kurutulmaması için de çözümler üretilmelidir.

Ağaç dikilen tepelere su tankeri koymak yerine, bu bölgelere beton depolar yapılmalıdır. Ufak tefek boş tankerler üç gün sonra eskiyip delindiği gibi kimsede bununla ilgilenmiyor, boş yere tepelere duruyor.

Beton depolar yapılarak bölgeyi damlama usulu ile sulanması sağlanmalıdır. Buraya ciddi olarak bu işle meşgul olacak personel tahsis edilmeli. Depolarda sulama yapılacağı dönemlerde resmi bir tankerle su tahliyesi yapılmalı.

Bununla ilgili bir anımı anlatayım, Kılıçaslan tepesini bundan 15 yıl önce bir tanker bırakıldı. Ancak buralarda sürekli dolaşan bir hemşehrimiz kendi imkanları ile hortum satın alarak dikilen ağaçları sulanabildiği kadar sulamaya çalıştı. Su olmadığı zaman itfaiyeyi ve başka resmi kuruluşları arayarak depoya doldurttu.

Kılıçaslan tepesinin eteklerindeki Badem ağaçları bu hemşehrimizin sulaması sonrası şimdiki durumdadır. Sulanamayan Bademlerin hepsi kurudu. Yani sulama sistemi oluşturulup yeterli elaman tahsisi yapılmazsa bu ağaçlarda kurur.

Umarım bunca emekler yine zayi olmaz, dikmek için ağaç dikilmesin. Büyümesi de sağlanmalıdır. Yukarıda anlattığım gibi kurak bir şehirde mutlaka ağaçlar sulanmalıdır. Sulayalım ki, Aksaray yeniden yeşillensin. Bir ağaç dahi diken herkese teşekkür ederim.

Bu yazı toplam 1093 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.