Aksaray SGK bilgilendirmede bir numara

 

       Malumunuz eski adıyla SSK olan Sosyal Sigortalat Kurumu, şimdiki adıyla Sosyal Güvenlik Kurumu, yanı kısaca SGK oldu. Bütün çalışanlar ve emekliler bu kurum altında toplandılar. Anlayacağınız Emekli Sandığı, Sigortalı ve Bağ kurlular bu çatı altın da toplandı. Toplanma ile beraber bu kurum yeni bir yapılanma içine girdi, buna sosyal güvencesi olmayanlarda dahil edildi. Bu yapılanda çoğu insan ne yapacağını bilemez durumda iken kurum son dönemlerde sürekli kamuoyunu bilgilendiriyor.

       SGK Müdürü Saffet Çalışkan Beyle belki en çok bir araya gelenlerden birisi de benim. Nedeni ise sık sık Televizyon programı yapıyoruz, kamuoyunu bilgilendirmek adına. Ben konu ile alakalı kafama takılan soruları kamuoyu adına soruyorum. İlk bakışta programlar sıkıcı gibi geliyordur ama bana göre bu kurum içinde olanlar mutlaka bu sohbetleri bilgilenme adına dinlemeliler.

       Geçtiğimiz Salı günü 68 Aksaray Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Sayın Çalışkan ile bir saatten fazla sohbetimiz oldu ve ilimizi ilgilendiren çok önemli konuları bizimle paylaştı. Yani SGK kurumuna bağlı olan kurum ve vatandaşlarla alakalı konular açıkladı.

       Bu arada konuyla ilgili arkadaşlarımızın sorularını cevapladı. Saffet Bey geldiği günden bugüne kadar gerek medya kuruluşları ile, gerekse sivil toplum kuruluşları ile, resmi kurum ve işadamları ile sürekli toplantılar yaparak kamuoyunu bilgilendiriyor. Konu ile ilgisi olan herkesin bu bilgilerden istifade etmesi lazım. Bizde bu görüşmelerimizde çok önemli bilgiye sahip olduğumuzu söyleyebilirim.

Ben bununla ilgili bazı rakamları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

        Geçtiğimiz günlerde bir yazımda bahsettiğim gibi 2013 yılında Yeşil kart sahibi kimse kalmayacak. Bunların tamamı SGK kapsamına alınacak, tahminime göre bugünkü yeşil kartlı sayısı bu kapsamda %10 falan olacak. Yani devletimiz karşılıksız %10 kişiye ücretsiz tedavi verecek.

      Nüfusumuz bugün 378.823 olan 2011 yerinde sayıma göre nüfusumuzun il genelinde 4. 995 kişisi işyeri sahibi. Buna baktığımızda Konya’nın dışındaki komşularımıza göre çok büyük bir rakam. Bu nüfusa göre toplam sosyal güvenlik kapsamı, (aktif, Pasif ve Yeşil kartlı)378.648 kişi. Buna göre pasif dediğimiz kesimin yani yeşil kartlı sayısı 81 bin civarında iken bu oran %10 düşmüş. Yılsonunda bu sayı sıfır olacağı müdür bey tarafından anlatıldı.

       Sosyal güvenlik dışında kalan nüfus sayısı ise 175 kişi. Bu arada sosyal güvenlik kapsamında olup aktif çalışanlara bakacak olursak Emekli Sandığı 12.393, Bağ-kur 23.071, SSK 41.593 olmak üzere toplam ilimizde 77. 057 kişi aktif olarak çalışmaktadır. İlimizde yaşayanların %20,34 aktif olarak çalışmaktadır.

       Sosyal Güvenlik Kapsamında aylık alan emekli kişi sayısı; Emekli Sandığı 4.882, Bağ-Kur 18.330, SSK 15.443 ve toplam 38.655 kişi. İl nüfus oranına vurduğumuzda ilimizde yaşayanların %10,20 emekli. Buna ilave yapayım, çalışan ve emekli olanların mahiyetinde çalışmayıp da bakmakla yükümlü tutulanların sayısı ise 194.359 kişi. Bunu il nüfusuna yüzde olarak vurduğumuzda %51,31 kişi.

      İlimizde 2022 dediğimiz yaşlılık ve malul maaşı alanların sayısı ise 7.676 kişi. Bu malulleri ayıracak olursak, 1.130 kişi malullük, 2.407 kişi ise sakatlık maaşı alıyor, 3.835 kişide 65 yaş ve üstü yaşlılık maaşı alıyor. 18 yaş altı sakatların sayısı ise 302 kişi.

       İlimiz genelinde aktif sigortalı sayısına baktığımızda 41.593 kişi aktif sigortalı olarak çalışıyor. Bunların alanları ise zorunlu sigortalılık, isteğe bağlı, Muhtar ve aktif tarımda çalışanlar.

       SGK yeni bir kurumsallaşma yaptığı için yapılan değişiklikler ve bu kuruma bağlı olarak çalışan ve maaş alanların bu ve benzeri bilgileri bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca ilimizin çalışanı ve çalışmayanı olarak kapsamlı bir bilgiye sahip olmuş olduk. Bu kurumumuza bağlı bölgelerde çalışmadan sigortalılık ve hak etmeden aylık alanlar ile ilgili çalışmaların yapıldığı da yetkililerce anlatılmış oldu.

      Kurum Müdürü Saffet Çalışkan hakikaten yılmadan yorulmadan Aksaraylıları bilgilendirmeye gayret ediyor. Şahsen ben kurum ile ilgili çok şeyler öğrendim. Herkese lazım olacak bilgiler yararlı bilgilerdir. Çoğumuz ilaç kesintisinden tutun, hasta payına kadar çok şeyleri bilmiyoruz. Bunları da bir aksilik olmazsa yarın yazacağım.

Bu yazı toplam 1648 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.