Aksaray, turizmin giriş kapısı

Tarihi kentler birliği toplantısı ilimizde yapıldı, çok önemli misafirleri Belediye Başkanımız Sayın Nevzat Palta ağırladı ve hatta üç gününü ayırıp onları bire bir gezdirdi. İlimizi gezdirdikten sonra Turizm bölgemiz olan vadi ve Beli sırma bölgesini de gezdirdi.

Bu bölgeyi gezen misafirler Aksaray-ı öve öve bitiremediler. Kimse kusura bakmasın bugüne kadar bana göre iki önemli toplantı ilimizin tanıtımında çok önemliydi. Birisi Turizm Çalış tayı diğeri ise Tarihi kentler birliği toplantısı. Bunun dışındakiler ciladan öteye gitmeyen tanıtımlardır.

Bir ilin tarihini ve turizmini öne çıkartarak tanıtmak istiyorsan önce elinizi cebinize atacaksınız. Önemli programların yanında önemli organizeler yapacaksın. Ulusal kanalların çok önemli bir programını burada yaptırırken, önemli yarışmalar yapacaksın. Adam inek yarışması yapıyor bütün kanallarda, Aksaray da da bir dikkat çekici yarışma yapılmalı.

Çekül Vakfı Başkanı PROF: DR. Metin Sözer’in iki önemli cümlesi çok enteresandı; “Aksaray tarihi Müzeler şehri olacak ve İstanbul Aksaray-ı tanımalı” sözleri çok manidardı. İsmini ilimizden alan İstanbul Aksaray da yaşayanlar burasınıtanımıyorlardı. Belki Sayın Sözer de ilimize gelmeden önce bu kadar tanımıyordu. Ama ilimizi gezdikten sonra ilimizin tarihini ve kültürünü öve öve bitiremedi.

Demek ki tanıtıma ihtiyacımız var, hem de daha çok ihtiyacımız var. Ama Sayın Başkanın böyle bir organizesi umarım kabuğumuzu kırar.

Yalnız burada bir hususa da değinmeden geçemeyeceğim, heyetin vadi ve civarı gezisinde öyle bir duyum aldım ki, bu bölgede Sayın Başkan misafirleri ağırlayacak yer bulamadı. Buldukları turist kafilesi gelecek diye ertelediklerini duydum, kimide bu kadar misafiri bir arada ağırlayamayız demişler. Daha sonra heyete helva derede yemek molası verilmiş.

Düşünebiliyor musunuz koskoca vadi bölgesinde iki üç yüz kişiye bir arada yemek veremiyorsunuz. Peki, o zaman nasıl kapadokyanın giriş kapısı olacağız? İnsan ne yapar eder böyle bir önemli misafirleri bu bölgeyi gezerken ağırlayıp yemeğini vermez mi? Buraya gelen turist yemek yemek için bozuk çukurlu yolu atlayarak ıhlara dan Yenipinar dan Helva dereye mi gitsin?

Peki, bu bölgede acaba tesis ve lokantaların açılmasını birazda biz mi engelliyoruz. Aksaray’a gelen yabancı idareciler bana göre kendilerini göstermek için bu bölgenin gelişmesini engelliyorlar gibi geliyor bana. Ahmet Varol geldi bir yıl bu bölgedeki tesislerle uğraştı, benim haberim olmadan taş üstüne taş koymayacaksınız dedi. Şimdide Müze müdürümüz kurallar üzerine kurallar koyuyor, bu bölgede kim taş üstüne taş koyarsa engelleyip mahkemeye veriyor. Turizm Müdürümüz Mustafa Bey ufku geniş ve Aksaray için çok şeyler yapacağına inandığımız biri bürokrat umarım bunları düzeltir.

Efendim kurula müracaat edip izin alacaksın deniyor. Allah muhafaza kuruldaki heyetin ne zaman gelip ilgileneceği belli değil. Nevzat bey bir Somuncu Baba külliyesinin onayı için beş yıl bekledi. Hadi bunu bir vatandaş olarak düşünün bir beş yılda vatandaş bekler kuruldan on yılda çıkar. Şunu diyebilirim tarihi mekânın görüntüsüne ve yapısına zarar veriyorsa izin vermeyin, ama iki taş üstüne taş koyanında tekerine taş koymayın, turizm bölgesinin insanı da bu bölgeden ekmek yesin.

Selime bölgesinde doğru dürüst bir misafir ağırlayacağınız yer yok. Burada sıradan yapı olan Çatlak Otel ve Lokanta vardı, ben her geldiğimde buraya bir çeki düzen verilmesini isterdim. Bu sene tabanını parke ile döşeyip, girişe selime ye uygun iki tane peri bacası yapmışlar. Bun ilave olarakta sıradan yapı olan ocak bölümünün yapısını doğaya uygun görünüşe dönüştürmüşler. Hem de çok güzel ve temiz pırıl pırıl bir yer olmuş, Pazar günü buraya uğradım zannedersem üç yüz kadar yerli ve yabancı turisti ağırladılar. Bu bölgede sadece bu kadar misafiri ağırlayacak güzel bir mekânı yapmışlar. Efendim siz burasının duvarlarını neden doğaya uygun yaptınız, ya da neden peribacası yaptınız diye müze müdürümüz tarafında savcılığa suç duyurusu ve anıtlara şikâyet etmiş.

Bırakın Yusuf Bey insanların azmini ve şevkini basit şeyler için kırmayın, Aksaray’ın önü açılmaya çalışılıyor sizler tıkamaya çalışıyorsunuz. Kendisi ile görüştüğümde, “ gayet iyi olmuş ama izinsiz yapmışlar” diyor. Bırakın Aksaray’ın önü açılsın, turizmin giriş kapısı olsun, turist artık buradan giriş yapsın. Nevzat Beyin turizm konusunda taşıdığı hoşgörü ve ufku artık izde taşıyın, hepimiz Aksaray’ın tanıtımına katkı sağlayalım. Boğazınızdan haram lokma geçmediği sürece hiç korkunuz olmasın.

Bu yazı toplam 1660 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.