Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Asfalt şantiyesi Aksaray’a yakışmış

Asfalt şantiyesi Aksaray’a yakışmış

       Geçen hafta 45 m. Yükseğe çıkan İtfaiye aracının hizmete girişini sizlere aktarmıştım. Cuma günüde günde yanılmıyorsam 160 ton kapasite ile çalışan yeni asfalt şantiyesinin açılışına katıldık. Dev bir asfalt fabrikası kurulmuş, herhalde kışa kadar çok mahallemiz asfaltlanır.

      Bende eski bir Belediyeci olmam nedeniyle şöyle eskiye doğru gittim. O dönemden birkaç hatırlatma yapayım, ama bu hatırlatma geçmişi kötülemek için yapılan bir hatırlatma değil. Geçmişi hatırlarken eski Belediye Başkanı Ahmet Er asfalt konusunda en çok gayreti olan bir başkandı. 

       1980 öncesi ve sonrasında asfaltı genelde karayolları atardı. Belediyelerin şantiyesi bile yoktu, bırakın Belediyeleri Karayollarının bile sayılı asfalt şantiyeleri vardı. Eğer Belediye Başkanlığı iktidar partisinden ise siyasi baskı ve girişimler sonucu Belediyeler asfalt atıyorlarmış gibi gece sokaklara asfalt atılırdı. Oda genelde seçim dönemlerinde yapılırdı.

        Belediyeler kendi imkânları ile karayollarından aldığı beş on kamyon mucuru bir kazanda ısıttığı ziftle kepçe ile karıştırarak bozulan yollara yama yapılırdı. Yada Belediye Karayollarından asfalt satın alır yolları yamardı.

       Hastane karşısındaki Vali Konağının bulunduğu yer asfalt şantiyesi idi. Buradan asfalt ve Fen işleri araç gereçleri durur buradan çalışma yapardı. Sonra Memiş Bey döneminde kısmı bir şantiye yapılarak yollar asfaltlanmaya başlandı. Asfalt atma işi ise makine ile değil greyderlerle serilirdi. Bunun ne kadar sağlıklı olduğunu siz düşünün, buna beton asfalt diyoruz. Bunun yerine genelde ziftleme makinesi altıdan yakılır sokak ortasında alevler içinde zift dökülerek satı kaplama tercih edilirdi. Bununda ömrü fazla olmadığı için kısa zamanda bozulurdu.

       Sayın Ahmet Er döneminde asfalta biraz önem verilerek yurt dışından getirdiği asfalt aracı ve makineleriyle şimdiki şantiyenin olduğu yere kurduğu asfalt şantiyesi ile bugüne kadar devam edip gelindi. Bu şantiye büyüyen ve gelişen Aksaray’a yeterlimiydi elbette yeterli değildi.

      Bana sorarsanız Nevzat Beyin kurduğu bu şantiye daha önceleri kurulmalıydı, geç kalınmış bir fabrika diyebilirim. Çünkü çok hızlı bir şekilde geniş bir alana yayılıp büyüyen Aksaray’a ancak bu şantiye ile yetişebilirsiniz.

         Geçen hafta başı seyir tepesinden indikten sonra sebil mahallesindeki asfalt yapan işçi arkadaşlarımla sohbet ettim. Açılışı yapılan bu asfalt şantiyesi faaliyete geçmişti, işçi arkadaşlar kurulan bu fabrikayı şöyle anlattılar; “ yetişebilirseniz yetişin, yeter ki eleman ve para olsun arkasından yetişmeniz mümkün değil” demişlerdi.

       Bununla ilgili bir yazı yazacaktım, açılış olacağını duyunca bugüne ertelemiş oldum. Bundan dolayı diyorum ki, artık ayağımız çamura değmeyecek, böyle makine ve asfalt şantiyesi kurulunca çukur çamur görünce daha çok sitem ederiz Başkanım.

       Hele şu asfalt kesim ve kazım makinesi bir ayrı harika. Yok, greyderle kazacaksın, sonra götürüp bir yere atacaksın bir ayrı dertti. Şimdi atmada yok nerede ise kazılan asfaltta bir başka yollarda kullanılıyor.

      Dedim ya artık Belediyenin asfaltsız yol mazereti kalmadı. Sayın Başkanın yüzünü kara çıkaranlar olursa onu da buradan yazarız haberiniz olsun. Ama çok güzel ve göz kamaştıran bir asfalt şantiyesini Belediyeye kazandıran Başkanı kutluyorum.

       Cuma günkü İtfaiye yazımdan dolayı beni gören Belediye personeli memnuniyetlerini belirtip teşekkür ettiler. Umarım burası artık sürgün yeri olmaktan çıkar, bırakın İtfaiyeyi halkımıza hizmet veren her birim aynıdır. Her birime ayrı önem verilmeli, sürgün yeri olmaktan çıkarılmalı. Şu yetmişlerden kalma Fort araçlarda artık İtfaiyeden başka yerlere verilsin.

       Yarında Başkanın Basın mensupları ile yaptığı toplantı ve geziyi sizlere aktaralım.

        NOT: Sevgili kadim dostum emekli Öğretmen ve Müdür A. Gaffar Gül kardeşim Akciğer kanserine yakalanması nedeni ile Ankara da hastanede yatmaktadır. Kendine acil şifalar diliyorum, bu arada onu sevenlerin kendisine dua etmelerini istiyorum. Telefon açanlarda üzüntü yerine moral verirlerse sevinirim bu hastalıkların yenilmesinde moral motivasyonu çok önemli. Tekrar kendisine acil şifalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdoğan Kaya Arşivi