Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Başkan’la Aksaray sohbeti

Başkan’la Aksaray sohbeti

 Sohbette güncel konular ve hizmetler üzerine konuştuk, konuşmamızda önümüzdeki yaz neler yapacağı konularını sorma imkânı bulurken. Aklıma takılan Aksaray’la ilgili ne varsa hemen hemen sormaya çalıştım. Tabi unuttuğum bazı konular da oldu, benim sorularım dışında kendiside yapacağı projelerden bahsetti. Bugün ben sizlerle bunları paylaşmaya çalışacağım.

Şehir merkezinden resmi kurumların ve Belediye binasının taşınması şehir merkezine nefes aldıracağını ve yoğunluğu azaltacağını kendilerine söylediğimde, benim soruma katılmakla beraber katılmadığı hususlarında olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

“ Elbette il merkezi rahatlamalı, ama tamamen de boşaltmak şehri öldürmektir. 68 projemiz içinde yeni Belediye binasının yapılması da var, ama bunu şimdi uygulamak şehri yalnızlaştırır. İnsanları tamamen şehir dışına yönlendirirsen, merkezdeki ticareti ve canlılığı öldürürsün. İlerde valiliğe ait binanın birisi Belediyeye verilebilir. Bu güzel tarihi binada dışarıdan gelen misafirleri ağırlayabiliriz, bu arada haftada bir gün olsun halka açık tutup halkla görüşme günü düzenlenebilir” dedi.

Aldığınız Zinciriye Medresesi eski haline döndü, hala burada bir çalışma yok. Bu bölgeyi ne zaman harekete geçireceksiniz, burası ne olarak kullanılacak diye bir soru daha sorduğumda:

“ Mesela Avrupa’nın birçok şehrinde eski binalar yıkılmıyor, yeni şehirler oluşturuyorlar, eskileri gelecek nesle aktarmak adına farklı şeyler için kullanıyorlar. Zinciriye Medresesini Kültür Merkezi olarak kullanmayı düşünüyoruz. Burası somuncu Baba külliyesi gibi bir ilim merkezi olacak, insanlar edebiyat, şiir gibi diğer sosyal etkinliklerini burada yapacak, zihni birikimlerini burada sergileyerek diğer insanlara aktarma imkânı bulacaklar. Yanı burası sosyal etkinliklerin yapıldığı bir bölge olacak.”

“Azmi Millide çalışmalar devam ediyor, burası sanayi müzesi olarak kullanılacak. İçindeki eski makinelere, eski matbaamızı da dahil edeceğiz, ayrıca burada sanat bahçesi, çay bahçesi gibi yerler olacak insanlar burada sosyal olarak yaşamaya devam edecek. Buraya 9 milyon harcanacak, buna bu bölgede tadilatını yaptırdığımız iki eski konak da dâhil edilecek, konaklara 800 bin lira harcanacak. Paşa hamamı ise zaten tadilattan geçirilerek çalışmaya devam ediyor.”

Benim zaman zaman eleştirdiğim eski sanayi caddesi ile ilgili olarak, neden bu bölgeyi ve caddeyi canlandırarak aydınlatmadıklarını ve buradan gece hala geçilmeye korkulduğunu aktardığımda;

“ Lambası, projesiyle her şeyi hazır, bu ilkbaharla birlikte eski sanayi caddesinde kaldırım çalışması yaparak bu yolda kaldırım genişletmesi yapacaklarını ve gerekli ışıklandırmanın da yapılacağını, yol yine tek yol olarak trafiğe açık olacak yolun sadece bir tarafı parka serbest olacak şekilde bu caddemizi canlandıracağız. Eski terminal ile ilgili olarak çalışmamız devam ediyor, mülk sahipleri ile ufak tefek pürüzler kaldı, bunlar halledilince burada da bir çalışma yapacağız.”

Somuncu Baba külliyesinin bitimi ile burada başka çalışma yapılıp yapılmayacağını, Kılıçaslan parkında belli bir alanın kullanılmadığını ve bu alanın Kılıçaslan parkına katılacak mı soruma ise;

“ Somuncu Baba külliyesi bitince Ervahta yeni bir çalışma başlatıyoruz. Bununla ilgili proje çalışmamız bitmiş durumdadır. Girişe çok güzel bir iş alanı ve tarihi çeşme ve mekânlar yapacağız, buradaki çalışmamız sadece Somuncu Baba ile kalmayacak. Kılıçaslan parkının Bedir Muhtar bölümündeki boşlukları da bu sene parka katarak mesire alanı yapacağız.”

Sanayi esnafının dört gözle beklediği yeni sanayi bölgesine ne zaman başlanacak? Sanayi kalktıktan sonra mevcut sanayinin yerini ne olarak kullanmak istiyorsunuz soruma ise;

“ Yeni sanayinin temelini bu sene atacağız, mevcut sanayinin yerini de yerleşim alanı ve çarşı merkezi olarak kullanacağız. Buraya Toki işbirliği ile konutta yapacağız, iş merkezleri de yapacağız. Bu yaz ayrıca eski tarihi köprülerimizin tadilatına da başlayacağız” dedi.

Bu yaz yeni sanayinin temeli, Ervah kabristanlığı projesi, eski köprülerin tadilatı, Kılıçaslan parkına ilave, Zinciriye medresesi, Azmi Millinin hizmete açılması ve eski sanayi caddesinin yolunun düzenlemesi gibi projelerin mevcut olduğunu Sayın Belediye Başkanımız Nevzat Palta’dan dinlemiş oldum. Bu sohbetimizi de sizlerle paylaştım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi