Beldelere seçmen mi taşınıyor?

Nüfusa dayalı seçim sistemi yâda yerinde sayım nedeni ile birçok hileden uzak olacağını düşünüyorduk. Çünkü artık kişi yaşadığı yerde seçmen hakkını kullanması nedeni ile birçok Belde bu hileli taşımayı yapamadığı için beledikten düşmüşlerdir. Bu hileli taşıma tekrar yapılabilse idi çok az bir nüfusla belediklerini muhafaza edecek birçok beldemiz vardı. Ancak devletimiz ve yasalarımız buna izin vermediği için bunda başarılı olunamadı.
Ama gelin görün ki, son günlerde aldığımız duyumlara göre Belediye Başkanlıkları kesinleşen bazı beldelerde başka il ve merkezde oturanları kasabalarına nakil etmeye çalışan belediye Başkan adaylarını duymaktayız.
Tarafıma Taşpınar kasabası ile ilgili bir şikayet dilekçesi fotokopisi ve Taşpınar’da ikamet etmeyen 50 kişiyi belli evlere nakil ettirerek seçmen olarak bulunmalarını sağlayan bir girişimin olduğu isim, soyadı ve TC numaraları ile tespit edilmiş bir liste geldi.
Aynı gün kasabaya getirilen insanlar nasıl oldu da Jandarma tarafından aynı gün tahkikatı yapılarak olumlu rapor verilerek kasabaya nakledildi? 
Üstelik haberli gibi sanki aynı gün nasıl oldu da Jandarma tahkikate gelerek olumlu rapor verdiğini anlamış değilim. Bu tahkikat bir eski tahkikat yapmış memur olarak haberli gidilmez. Hem de haber verilmez ansızın gidilir ve diğer komşu ve o yörenin görevli öğretmen ve imamına sorulur.
Seçim dönemi yapılan nakillere yetkililer şüphe ile bakarak herhangi bir gün gidilerek bakılır. Yâda neden bugüne kadar değil seçim ağzı bu kadar insanlar kasabalara gelip ikamet adresi alıyorlar bunlar araştırmaya değmez mi?
İkamet edilen evler adrese dayalı bir şekilde kayıtlı mı kayıtsız mı, yâda bu evler kullanılabiliyor mu neden bakılmaz. Çocuklar başka yerlerde ilköğretime giden annelerin o bölgede evleri var mı yok mu? 
Bunlar araştırmaya değer bulunmalı veya bu insanlar gerçekten kendi evlerinde mi yoksa başkasının evinde mi oturuyor, yoksa beraber oturduklarına dair ikamet mi alıyorlar. Elektrik ve su aboneleri ne zaman yapılmış bu kasabada var mı bunlara bakılmaz mı?
İkamet adresi gösteren kimseleri tahkikat yapacak Jandarma oradaki ikamet gösteren kişi ile dost yâda yakın olabilir. Yakınlık başka görevi iyi kullanma başkadır, görevini merhaba ettiği kişiye göre değil yasalara göre kullanılması gerekir.
Tahkikatlarını yapıp olumlu rapor verdikleri kişileri tekrar tekrar gözden geçirerek yeniden kontrol edilmesinde fayda var diyorum. Bu hileli nakili hangi parti yada kim yaparsa bular hakkında yasal işlem yapılarak gereği yapılmalıdır.
Ümit ediyorum ki, bu söylenenler ve yazılanlar doğru olmasın. Doğru ise derhal düzeltilmesine gidilerek nakil yapılanların nakilleri iptal edilmelidir. Seçim ağzı birden bu kadar nakiller yapılıyorsa yetkililer buna şüphe ile bakmalılar. Aynı gün tahkikatına gidip bakmak doğru değildir.
Geçmişte 700 nüfuslu köylere binlerce insan çeşitli illerden taşınarak kasaba oldular. Adrese dayalı nüfus sayımı sonucu herkesin foyası ortaya çıktı. Ne oldu neticede bu kasabaların tamamının ömrü uzun olmadı düştü.
Mezardaki ölüleri ve yurt dışında yaşayanları yazdırdılar yok yere kasabalık elde edilerek devletimize çok yüklü külfetler getirdiler. 
Söylediğim konu sadece Taşpınar kasabası değil, bize gönderilen yazılı şikâyet nedeni ile orasına dikkat edilmesini yazdım. Ancak bundan sonra buna benzer hususlar diğer kasabalarımızda da yaşanabilir. Jandarma komutanımız bulunduğu yerdeki karakol yetkililerine gerekli talimatları vererek bu ve benzeri olumsuzluklara müdahale etmeliler. Çünkü küçük yerlerde yaşanacak bu olumsuzluklar sonucunda çıkacak hadiseler Jandarmayı yakından ilgilendirmektedir. Zamanında müdahale ilerde çıkacak olumsuzlukları önleyecektir.

Bu yazı toplam 2210 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.