Gazeteci konu mankeni mi?


Bunu yazmasam olmazmıymış, kişisel meseleler paylaşılmasa daha iyi olurmuş. Falan filan sitem eden bazı taraflı arkadaşlar oldu. Neydi orada yazdığım cümle, “ Nevzat Bey öksürse haber yapılıyordu” cümlesi. Öksürme işin esprisi ama yemin etsem yeminime zarar gelmez nerede ise öksürdüğünü de haber yapacaklardı manasında söylenmiş bir laf.
Ben aslında bunun detayına girmeden halkın tepkisini çekmemek için Haluk Başkanı uyardım. Ama bu cümleme takınanlar bilmeli ki yazmak isteyip de yazmadığım konuyu yazayım bana hak versinler.
Önce şu konuya açıklık getireyim, efendim ben özel konuları yazmasa imişim daha iyi olurmuş. Ya beni zorlamayın, bir seçilmişimiz ile karşılıklı yazdığımız bir mektup var. Mektubun sonuna, “ bu yazdıklarımız aramızda kalsın başkaları ile paylaşmamak dileği” ile diye bitiriyor. Ancak sakladığım bu mektupta yazmadığım ve tamamen iftira olan başka cümlelerle hakkımda iftiralar. Bunlar dürüstlük oluyor biz yazarsak sahtekâr mı oluyoruz.
Önce şu haber konusuna değineyim, madem benim yazdığım cümlelere alınmış arkadaşlar. Sevgili arkadaşlar ben medyanın içindeyim, Belediyeden her gün en az 4-5 haber gelir. Gazetede veya televizyonda yayınlamasan sitem ediliyor. Hatta neden manşet ya da ilk sıralarda yer vermedin demiyor.
Yayınladığında gazete ve televizyonlarda her gün gereksiz birçok haber basında yer alıyor. Vatandaş bunları okuyunca basın camiasına soruyor, “ kaç lira alıyorsunuz ya da siz Belediye bültenimisiniz” diye suçlama ile karşılaşıyorsunuz, bunu tüm medya mensubuna sorun.
Haber elbette yayınlanacak ve vatandaş bilgilendirilecek. Haberin amacı ve gayesi de bu olmalı, ama kanalizasyon kapağı değişiyor, ızgara değişiyor haber yapılıyor. Gerekli gereksiz bir ziyarete gidilip geliniyor haber yapılıyor. 
Ziyaret ve görüşmeler kamuoyunu ilgilendirmeli, ya da Aksaray için yararlı bir hizmet görüşmesi ise haber değeri vardır. Bir daire müdürünü ziyaret, ya da onların ziyaretinin haber değeri yoktur. Vatandaşı bu tür haberler ilgilendirmiyor.
Haber vatandaşı veya o bölgeyi ilgilendirmeli ve o konuda bilgi haberi yapılmalı. Su borusu alınmış haber yapılıyor, araç kiralanıyor haber yapılıyor. Bunun vatandaşla ne alakası var, vatandaşı ne ilgilendiriyor. Belediyenin asıl amacı zaten bunları yapmak değil mi?
Yeni bir proje, yeni bir hizmet yapımı elbette vatandaşlarla paylaşılacak. Yeni bir yol açılması varsa paylaşılsın, görüşmeler ve ziyaretler kamuyu ilgilendiriyorsa paylaşılsın. Ben o yazımda samimi söylüyorum Nevzat Beyi kötülemek ve karalamak için yazmadım. Vatandaşın geçmişte bunlar tepkisini çektiği için bunları tekrarlanmaması için uyardım.
Nevzat Beyin ilk dönemi ve göreve geleli 6 ay olmuştu. Bende Mezarlıklar Müdürüyüm, bir evrak imzası için Nevzat Beyin makamına varmıştım. Makamında bir Başkan yardımcısı ve birde daire müdürü vardı. Orada basının kendisini daha bir yıl olmadan eleştirdiği konu oluyormuştu. Tam o sırada ben içeriye girdim, Nevzat Bey, “ tam adamı geldi soralım, “basının bu eleştirisine ne yapacağız” diye benden sordu.
Bende kendisine gerekli bilgilerimi söyledim ve neler yapacağını ilettim. Allah şahidim söylediği aynen şu idi; “ benim reklama ve tanıtıma harcayacak param yok, ben Osman Bey değilim çarşaf çarşaf pankart ve bilboardlara para verip astıracak” demişti. Peki, ne oldu, sokakların her yeri gün geçmez ki pankart olmasın. Her gün pano ve bilbortlarda Nevzat Beyin resimlerini görmeyen varmıydı? Seçime bir hafta kala hala bilbortlarda Başkan adayı ile yarışırcasına resim ve reklamlar neyin nesi idi. Bunları yazmayalım mı, söyleyemeyelim mi? Biz konu mankenimiyiz onu yazma bunu yazma ne yazacağız. Geçmişin hataları yapılmamalı diye yeni bir başlangıca hatırlatma yapmayalım mı?
Dürüstlüğün okkası kulacı ne diye bir yazı yazdım alınan alınana. Efendim idareciler yemek vermesin mi? Elbette verecek neden vermesin, gerek görüldüğünde vermeli. Ahbap çavuş ağırlamak için gereksiz harcama yapılmamalı ben bunu söyledim.
Uzun lafın kısası gündemde kalmanın sırrı her gün gazete ve televizyona çıkmakla değil. Yapılan hizmetlerle çıkmak önemli, o zaman vatandaş seni unutmadığı gibi baş tacı eder. Gerekli olduğu yerde gerekenler yapılmalı, laf olsun gündemde kalayım diye habere gerek yok. Güzel şeyler yaparsan halk seni zaten gönlünde taşır unutmaz.

Bu yazı toplam 1284 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.