Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Kütüphaneler haftası ve kitap okumanın önemi

 Kütüphanelerden her zaman gereği gibi faydalanmak, gerçek anlamda bilgi sahibi olmamızı sağlar. Kitap okumak gerçekten çok önemli  bir özellik olmakla birlikte, okunacak kitapların seçimi daha da önemlidir. Çünkü kitaplar insanlar üzerinde iyi yada kötü tesirler bırakırlar. Kütüphaneler Haftası sebebiyle, kütüphanelerimizi tanımalı onlardan sürekli olarak yararlanmaya çalışmalıyız.

Ayet-i Kerimede: “Yaratan Rabbinin adıyla oku” (Alak süresi: ayet:1) buyurulmuştur. Dinimiz İslam’ın ilk emri “oku” olmuştur. Bu Ayet-i Kerimeden ve Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.s.)’in Bedir Savaşında elde ettiği esirlerin bazılarını Müslüman çocukların başına Öğretmen tayin edip, on çocuğa okuma-yazma öğretmeleri sonucu serbest bırakması, Okumaya verilen önemi en güzel bir şekilde haber vermektedir.Müslümanları öldürmeye gelen Müşriklerden bile Okuma-Yazmayı öğrenen bir dine İslâm’a gönül verenlerin, okuma alışkanlıklarında en önde olmaları gerekir diye düşünüyorum. İslam’ın okumaya ne derece önem verdiği, âyet –i kerime ve hadis-i şeriflerden  çok net olarak anlaşılmaktadır.

Evlâtlarımıza okuma alışkanlığı kazandırabilmek için, öncelikle anne-babaların  iyi örnek olmaları, düzenli bir şekilde kitap okumaları gerekir diye düşünüyorum. Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması elzem olan bir husustur. Çocuğun ruh dünyasını da olumlu etkileyip, bilgili ve kültürlü yetişmesini sağlayacak şekilde, uygun olan hikâye, roman v.b. kitapları okumaları sağlanmalıdır. Sonrasında dünya klasiklerinden ilmi, dini içerikli doyurucu kitaplardan tercih edilenlerin okunması tavsiye edilmelidir. Kendi çocuklarımıza ve yakınlarımıza ,  okuyup beğendiğimiz eserlerden tavsiye etmeliyiz. Kendimiz kitap okuma hususunda çok güzel örnek olmalıyız.

Okumak için bu güne kadar geç kalmış olsak bile zararın neresinden dönersek kârdır deyip bugünden itibaren düzenli bir şekilde okumaya gayret etmeliyiz.Kitap okumak insanın ufkunu açar.  Bilgi ve birikimini arttıracağı için belirli bir bilincin, şuurun olmasını sağlar. Olayları doğru analiz edip, mukayeseli bir şekilde sonuçlandırma yeteneği kazandırır.

Okumak, insan için en etkili ve en kolay öğrenme yoludur. Bizim kültürümüzde ve inancımızda öğrenmenin yaşı yoktur. İslam’a göre; ilim beşikten mezara kadar tüm Müslümanlara farzdır. Bu hususta kadın, erkek ayrımı yoktur.

Geçmişte ecdadımızın en ileri seviyeye ulaşıp, başarılı olmasının sebebi eğitim-öğretime, okuyup, araştırmaya verdiği önemden dolayıdır. Ayet-i Kerimede “ Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur  mu?” (Zümersuresi.Ayet :9) buyurulmuştur. Tabi ki bilenle bilmeyen, okuyanla okumayan bir olmaz. Geri kalmış toplumların bir çoğunun kaynağında, bilgisizlik ve eğitimsizlik yer almaktadır.

Okuma alışkanlığını düzenli olarak devam ettirenler, çok zengin kelime dağarcığına da sahip olurlar. Bu birikime sahip olanlar; hikmetli ve etkileyici konuşarak, hitap ettikleri kişilerde olumlu etki de uyandırırlar.

Günümüz insanlarının bir çoğu maalesef, zamanlarının çok büyük bir kısmını amaçsızca televizyon,bilgisayar v.b. karşısında boş yere heba etmektedir. Halbuki, kitap okumak suretiyle geçirilecek bu zaman dilimleri en verimli hale getirilebilir. Bu, planlı ve programlı olmanın sonucunda oluşur. Boş zamanlarımı çok iyi planlayıp okuma alışkanlığımızı düzenli hale getirmeliyiz. Ayrıca, uçak, otobüs, tren, taksi v.b. ulaşım araçlarıyla seyahat ederken bile kitap okuyup, değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Son yıllarda Ülkemizde basılan ve okunan kitap sayısında bir artış vardır. Ancak, yeterli seviyede değildir. Ümit ediyorum ki yakın gelecekte gelişmiş ülkelerin seviyesini öncelikle yakalayıp, sonrasında da çok iyi bir seviyeye yükselecektir. Kitap okuma konusunda çok titiz olmalıyız. Bazı zararlı bilgilerle dolu kitaplardan da sakınmamız gerekmektedir. Her okunan kitap insana bilgi ve birikim sağlamaz. Ancak bilgi ve birikim sahibi olmak içinde mutlaka ilmi ve dini sağlam kaynaklardan okumak gerekir. Doğru kaynaklardan faydalanmak çok önemlidir.

Tefekkürsüz bir toplum başı boş kafiledir

Tevekkül doğurmayan tefekkür nafiledir.  Cengiz Numanoğlu

İnsanlarımız gazete ve dergi de okumalı, televizyon da seyretmeli,bilgisayardan faydalanmalı, radyo da dinlemelidir. Bu konularda da çok seçici olmalıdırlar. Yalnız, kitap okumayı, gazete ve dergi okumaktan ayıran  en önemli özelliğin, kalıcılığı ile beraber her zaman başvurulacak bir kaynak oluşudur. Onun içindir ki kitap okumaya kesinlikle özen gösterilip, önemsemek zorundayız.Her zaman düzenli olarak kitap okuyanlardan olmamız duası ile sıhhat ve afiyetler dilerim.

Bu yazı toplam 1542 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.