Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Meclis bütçesi mahkemelik

Meclis bütçesi mahkemelik

     Bundan sonra bütçenin görüşülmesi mümkün değil, ancak mahkemeye itiraz edildi. Meclis Başkanı bütçeyi yargıya taşıdı, yargı davayı neticelendirene kadar, bütçeyi Vali bey geçen yılın bütçesi olan 20 milyon TL. İle devam ederek kafasına göre harcayacak. Cuma günü konuyla alakalı bir basın toplantısı yapan İl Genel Meclis Başkanı Özkan Doygun zehir zemberek açıklamalarda bulundu.

       Ben biraz rahatsız olmam nedeni ile sağlık kurumunda iğnede yaptırayım diye evden erken çıktım. Meclis binasına da erken vardım, Doygunla baş başa sohbet etme imkânı buldum. Hatta kendisini eleştirdim, “bütçeyi bu duruma getirmeseydiniz” dedim. “Benim bilmediğim konular olduğunu söylediklerini yapsak da bütçenin onaylanmayacağını, bunların nedenlerini açıklayacağım” dedi.

       Hatta bana dedi ki; “ Erdoğan abi biliyorsun beni susturmak için hanıma soruşturma açtılar, sende bazı konuları doğru yazıyorsun sana bir şey yapmasınlar” dedi. Bende; “ beni Aksaray tanıyor, ya arabama bir şey koyarlar, ya da bir iftira ile karşılaşırım, bunlar önemli değil biz doğruları yazmaya devam edeceğiz” dedim. Sonra toplantı salonuna geçtik, ben önce Özkan’ın basın toplantısından bazı önemli kısımlarını sizlerle paylaşayım. Sonra bende birkaç cümle ile fikrimi aktarayım.

       “ Sevgili basın mensupları bütçemizdeki itiraz konularını sizlere kısaca aktarayım.  Tarım ve Hayvancılık bütçesine 300 bin TL. ayrıldığı ve buna karşılık Gençlik hizmetleri ve spor Müdürlüğüne 1.444.750 bin TL. Ayrılması birinci gerekçe. Tarım müdürlüğüne geçen yıl 350 bin TL. Koyanlar bu sene neden 1.000.000 milyon TL. İstiyorlar. Tarıma bu kadar önem veriyorlardı da neden kendileri geçen yıl bizim yaptığımız bütçeye yakın bir bütçe yaptılar?

      Yol ve ulaşım hizmetlerine yeterli destek vermemişiz. Geçen sene kendilerinin ayırdığı para 2.172.000 bin TL. Bu sene bizim ayırdığımız bütçe ise 3.762.000 bin TL. Bunun neresi uygunsuz? Geçen yıl Milli Eğitim bütçesine ayrılan para eğitim için harcanmamış ve Spor Müdürlüğüne aktarılmıştır. Madem spor müdürlüğü bütçesi gereksizdi de neden oraya para aktardınız? Sondaj için ayrılan 500.000 bin TL. İtirazı var, burası bizim ilimize bağlı yerler değil mi?

      Hele bir gerekçe var akıllara zarar bir gerekçe, meclis kararları ittifakla almamış. Böyle bir demokrasi anlayışı nerede var. TBMM daha dün bütçe oylaması yaptı, yapılan oylamada muhalefet ret oyu verdi, neden ittifakla oy vermediniz diye bütçeyi yok mu sayacaksınız?

       Asıl gerekçeler ise bunlar değil, vali beyin bütçeyi yapmadan önce bize teklifleri vardı. Biz bunları yerine getirmedik, yerine getirse idik bugün bütçe onaylanmış olacaktı. Sizlerle bunları da paylaşayım kim haklı kim haksız karar verin. Burs için 2.500.000 bin TL. Kırtasiye baskı ve kitap alım giderleri 500.000 bin TL.  Tanıtım ve ağırlama giderleri 1.000.000 bin TL. Konak gideri 70.000 bin TL. Biz buraya 20.000 bin TL. Ayırdık. Köprü geçiş ücreti için 7.750 TL. Valilik ağırlama giderleri için 120.000 bin TL. Biz buna 50.000 bin TL. Ayırdık. Bu ve benzeri özel talepleri vardı, biz bunları aynen kabul etmedik. Eğer özel talepleri kabul etse idik bugün bütçemiz onaylanmış olacaktı, talep listesini size de vereyim.

       Geçen yılın bütçesi ile bu yılın bütçesi arasında pek fazla bir fark yok. Sadece vali beyin özel taleplerini karşılamadık, çünkü İstanbul Valisinin köprü geçiş ücret parası 4.000 bin TL. Bizim köprü gibi bir derdimiz yok 7.750 TL. Talep var. Allah aşkına sayın valim bu para ile hangi köprüden geçecek? Bütçenin iade nedenleri vali beyin isteklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanıyor. Biz ne yapsak da bu bütçeyi gözüyün üstünde kaşın var diye iade edecekti. Şimdi hukuk mücadelemiz başladı konuyu yargıya taşıdık, ben hukukçuyum bu konuyla ilgili olarak vali beyle bütçe konusunda tartışmaya hazırım. Bütçenin tahmini olduğunu ve zaten bu rakam tutmazdı Aksaray’ın bir kaybı olmaz lafları kendilerini haklı çıkarma gerekçeleridir, Aksaray bu yıl 5 milyon TL. kaybedecektir.

      Bütçe 25 milyondur, bu aşılır aşağıya düşmez. Sayın valimiz bütçeyi benim istediğim şekilde hazırlayın ya da ben bütçeyi ret eder istediğim gibi harcarım amacındaydı isteğine de kavuştu.” dedi.

      Valla ben bu söylenenlere pek fazla bir şey ilave etmeyeceğim. Etsem konular üzerinden birilerine vuruyor denecek, ama benim ne birilerini kayırma nede birilerine vurma gibi bir düşüncem varsa namerdim. Benim derdim sadece Aksaray arkadaşlar. Benim o kadar yazacağım şeyler var ki, yazmayayım ucu ta birilerine dokunacak. Aynı günde bir kurumun üç ayrı aracı ayrı illerde yakıt ikmali ne derece doğru bunları falan araştırırsam ayıp olur. Nerede inanç nerede Allah korkusu hepsi yalan.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdoğan Kaya Arşivi