Sevgi evleri ve engelsiz yaşam merkezi!

Öncelikle belirteyim ki, ülkemizde her geçen gün artan virüs bir çok insanımızın hayatına mal olmaktadır. Lütfen zorunlu olmadıkça evlerimizde kalalım. Sokağa çıktığımızda da mutlaka maske, mesafe ve hijyene dikkat edelim. Maskeyi ağzımıza kolumuzda gibi kolumuza takmayalım. Yakınlarımız da olsa mesafe durumuna dikkat edelim. Ülkemizde hayat durmuş, ekonomimiz allak bullak olmuş vaziyettedir. Hayat her geçen gün zorlaşmaktadır.

Aksaray Belediyemizin önümüzdeki günlerde temelini atmaya hazırlandığı iki önemli hizmeti gerçekten küçük gibi görünse de büyük bir hizmettir. Kimsesiz çocukların barınmasını sağlayacak, “ sevgi evleri” ile engelliler için, “engelsiz yaşam merkezi” ilimiz için önemli bir hizmettir.

Belediye başkanı Sayın Evren Dinçer kardeşimin sevgi evleri projesi maketi ile paylaştığı resimleri görünce kimsesiz çocuklar adına gerçekten mutlu oldum. Aynı şekilde yaşamayan bilmez evlerinde engelli olanlar daha iyi anlar, onların zaman geçirip eğleneceği bir yer yapılması bu aileleri sevindirmiştir.

Ülkemizin genelinde olduğu gibi, ilimizde de boşanma oranlarının çok olması, ailelerin çocuklarını sokağa atmak yerine sıcacık bir yuvalarının olması kadar güzel bir durum olamaz. Yetim kalmış çocuklar, aileleri birbirinden kopmuş, evini terk etmiş ailelerin bakıma muhtaç olan çocuklarının başını sokacak bir yuva için adım atmak kadar güzel bir durum olamaz.

Eskiden insanlar kimsesiz çocuklara , “ yuva çocuğu” diyerek farklı gözle bakarlardı. Halbuki her insanın ve ailenin başına gelecek ayrılık ve ihtiyaç duyacağı bir çocuk evinin muhteşem bir şekilde hayata geçirilerek onlara sahip çıkılması kadar güzel bir gelişme olamaz.

Önemli olan sevgi evlerinde kimsesiz çocukları hayata güzel hazırlamak. Yapılacak bu evde Sayın Dinçer her şeyi planlamış. Belkide bu evlerdeki yaşam çoğu ailelerin evlerinde yoktur. Çocuklar için her şey düşünülmüş. Umarım burada yetişip hayata atılacak çocuklar en güzel hayat koşulları ile yetişecektir. Sayın Dinçer’i bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum.

Engelsiz yaşam evlerine gelince, ben şahsen biliyorum ki, böyle bir engelliler için engelsiz yaşam evleri büyük şehirlerde mevcuttur. İlimizden bile bu yaşam evlerine engelli çocuklarını götürenler vardır. Bundan sonra başka illere giden olmaz diye düşünüyorum.

Engelli insanları en iyi anlayan engelli aileleri ve yine engellilerdir. Onlar kendilerini toplumdan dışlanmış gibi görmezler. Çünkü bu insanlar geçmişte toplumda genel olarak hep farklı göz ve algı ile bakılmıştır.

Halbuki bu insanlar daha çok ilgi ve alakaya muhtaçtırlar. Onlar kendilerini ispat etmek isterler ve inşallah bu engelsiz yaşam evlerinde yapacakları çalışma ve eğitim sonunda kendilerini ispat ederler.

Hepimizin bir engelli adayı olduğumuzu unutmamak lazım. Çoğu engelli aileler, çocuklarını götürüp eğlendirecekleri yer bulduklarını zannetmiyorum. Ama bu engelsiz evlere rahatlıkla götürüp onlara stres atma imkanı ve gelişme eğitimleri aldıracaktır.

Ben bir zamanlar köy ve kasabalarımızda tanıtım programları çekerken bazı yerlerde engelli insanlar ve çocuklarla karşılaştığımda aileleri ile konuşurdum. İnanın çoğu aileler çocuklarını götürecek bir yer bulamadıkları için onların ölmesini beklediklerini biliyorum.

Ama şimdi en azından bu evlerin yapılması ile engelliler stres atıp hayata bakış açılarını değiştirecektir. Yaşamayan ve görmeyen bu insanlarımızın durumunu anlayamazlar. Hiç değilse engellilerimizin bir sosyal yaşam alanları olacaktır.

Tahiyye olsun diye söylemiyorum, Sayın Başkan Dinçer bu iki güzel hizmeti düşünmesi kadar güzel bir durum olamaz. Bende kendilerini bu iki hayırlı hizmetin başlattığı için tebrik ediyorum.

Bu yazı toplam 1818 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.