Somuncu Baba film oluyor

                      

       Ben toplantıyı içeriğini bilmeden Belediyeden gelen bir mesajla öğrendim. Ancak sevgili dostum ve zaman zaman kendisi ile görüştüğüm Sakarya Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Haşim Şahin hocamın geldiğini duyunca panele dahil oldum. Panelin amacı açısından Sayın Başkan Haluk Şahin Yazgı’yı tebrik ediyorum.

     Sayın Başkanın bu konudaki eğilim ve düşünceleri çok iyi olmakla beraber, konu ile ilgili düşünce ve tavsiyelere de önem vermektedir. Ben bilirim yerine bilenlerin tavsiyesini dinleyip atmamaktadır, bu bakışı ve anlayışı ayrıca takdire şayan.

      Paneli Konya Selçuk üniversitesinden Prof. Dr. Ali Boran yönetti. Konuşmacılar ise Sakarya Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Haşim Şahin, hemşerimiz Osmanlı arşivlerinde görevli tarihçi Orhan Özdil, Öğretmen Mahmut Ulu ve Tarihçi Mustafa Fırat Gül.

     Burada bir konuya değinmek istiyorum, bunu ne tenkit nede eleştiri için yazıyorum. Mahmut Ulu ve Mustafa Fırat Gül kardeşlerim ilimizde sürekli ikamet edip çalışan arkadaşlarımız. İlimiz için bir kazanç ve kıymetli değer olduklarına şüphem yok. Keşke Aksaray için böyle değerlerin sayısı daha çok olsa daha çok Aksaray’a katkı yapsalar.

     Bu kardeşlerimiz zaten ilimizde bulunan arkadaşlar, kendilerini sürekli dinleme fırsatı buluruz. Hatta yazıları ile kendilerini takip ederiz sohbette ederiz. Ancak TRT’de ve birçok ilde konferansalar veren Somuncu Baba ile ilgili Aksaray tezini sağlam temeller üzerine oturtarak Ahmet Akgündüz hocanın iddialarını çürüten Haşim Şahin gibi bir akademisyenin ilimizde olması nedeni ile onca yolu kat edip gelmişken 15 dakika yerine bir 45 dakika somuncu Babayı kendisinden dinleseydik daha güzel olurdu.

      Konuşmacı çok olunca bazı öğrenmek istediğimiz konuları tam netleştiremiyoruz. Sayın Şahin ve Orhan Özdil efendileri daha çok dinleyebilse idik. Hatta sevgili dostum Çanakkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi hemşerimiz Yrd. Doç. Dr. Kürşat Solak hocamda olsa idi. Kürşat hocam uzun zamandır yazıları ve makaleleri ile ilimiz değerlerinin tanıtımına katkı sağlayan bir akademisyendir. Ben konunun bu tarafından baktığımda ilk defa gördüğümüz akademisyenlerden yeni bilgiler almamız açısından bunun önemine değer veririm.

     Milletvekilimiz Sayın Ali Rıza Alaboyun uzun zamandır Aksaray tarihi ve değerlerine karşı çalışması ve destekleri çok mükemmel. Bunları bir türlü gerçekleştirilmemesinden rahatsızdı. Ama şimdi bu değerlere önem veren bir Başkanın olması Aksaray’ın daha güzel tanıtılacağı kanaatindeyim. Haluk Başkanın Mahmut Ulu hocanın Somuncu baba romanını filim olarak düşünmesi işe gelir gelmez oluşmuş ve son aşamasına geldiğini biliyordum ama yazmadım kendileri açıklasın diye. Paneldeki konuşmasında Somuncu Baba filmini açıkladı.

      Bu çok güzel bir gelişme ve ilimizin tanıtımı açısından da fevkalade güzel. Tabi burada İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Mustafa Doğan da çalışkan ve heyecanlı bir kardeşimiz bu çalışmalara katkı sağlayacağını düşünmekteyim.

      Panelde Milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz Hanımefendi ve Belediye Başkanımız görüş ve düşüncelerini dile getirdiler. Baktım herkesin derdi Aksaray ve Aksaray’ı tanıtmak. Bu düşünceler üçlü sacayağı oluşunca birbirini tamamlar ve güzel işler olur.

     Panel sonunda görüşler sorulduğunda âcizane bende bazı düşüncelerimi aktardım. Somuncu babanın tanıtımı Festival içine alınarak Cuma günü başlamasını ve paneller düzenlenmesini, ilimize tanınmış gazeteciler davet edilmeli. Somuncu babanın adına yakışır şekilde tadı ve lezzeti güzel somunlar çıkarılmalı, bu somun günleri yılda 2 sefer yapılmalı. Resimlerle süslenmiş Somuncu Baba broşürleri basılmalı, hediyelik eşyalar yaptırılmalı, şehrin girişlerine Somuncu babanın memleketine hoş geldiniz yazılmalı. 6 ayda birde olsa Somuncu baba dergisi çıkartılarak her yere gönderilmeli diyerek bir teklifte bulundum.

      Ben seçim öncesi Sayın Başkan Haluk Beye söylemiştim çok hoşuna gitmişti. O gün teşekkür konuşmasında da bu düşüncelere değer verip önemsediğini söylemiştir. Bunları önemsemek ve değerlendirmek elbette başkana değer katacaktır. Ben bilirimden uzak bir düşünce aksine kendisini büyütecek, bu zaten onda var. Son olarak bu tür organizelerde iyi anlatıp Aksaray’a duyurulmalı bunlar çok önemli. Haluk Başkana şimdiden yapacağı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyor başarılar diliyorum.

Bu yazı toplam 1513 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.