Tarım fuarı göz doldurdu

       Geçtiğimiz hafta sonu ilimizde bir yoğunluk vardı. Perşembe günü Aksaray Ziraat odasının dördüncüsünü düzenlediği Tarım Hayvancılık ve Teknoloji fuarı bu seneden Pazar pazarı içerisinde gerçekleştirildi. Ertesi günü Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan ilimizde bir dizi ziyaret ve toplantı yaptı. Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak odanın başarısına fuara ekleyerek ilkleri gerçekleştirdi. Gerçekten fuar göz doldurdu, tarım araç ve gereçleri sergilendi. Bizim gibi çiftçi olmayanlarda ülkemizde kullanılan ve yeni üretilen araç gereçleri görmüş olduk.

      Hele bu dev traktörler inanın göz doldurdu. Teknolojinin tüm imkanları fuarda idi. Şöyle düşündüm de bizim çocukluğumuzdaki omuz zoru ile iş görmenin yerini teknoloji almış. Çiftçi artık tarımda nerede ise toprağa elini sürmeden verim alıyor.

       Altı ay tarım hasadı alındığı dönemi düşünürsek, bugün ise altı ayda yaptığın hasat altı günde yapılır duruma gelmiş. Pancarından, ayçiçeğine ve yoncasına kadar hiçbir ürüne el vurmadan topraktan alınma durumuna gelmişiz. Devletimiz artık teknolojide çağ atlamıştır.

       Burada benim en ilgi çeken gördüğüm ise Karakuşların fuar alanına getirdiği yaban ve evcil kuş cinsleri idi. Fuara gelen herkesin ilgisini çekende bu kanatlı hayvan cinsleri idi. Tabi içine 2 tanede maymun koymaları fuarı daha çok renklendirdi.

    Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı gerçekleştirilen törenle 15 Temmuz şehitlerine ithafen açıldı. 

     Kapalı Pazar Semt Pazarı içerisinde gerçekleştirilen fuara 125 ayrı firma stant açtı. Tarım, hayvancılık ve teknolojileri ürünlerinin yer aldığı fuarda binlerce çiftçi tarım ve hayvancılık teknolojileriyle buluştu. 

     Fuarın açılışında bir konuşma yapan Başkan Koçak, “Bu yıl ki fuarımızı 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit düşen kahraman şehitlerimize ithafen düzenledik. Ülkemizdeki vatan hainlerine inat, biz gerekirse üretiriz diyoruz. Gerekirse vatan hainlerine karşı cephede savaşırız diyoruz. 420 bin hektar tarım arazimiz var. 7 tane ürünümüz Türkiye genelinde ilk 10’un içerisinde. İlk 10’daki ürettiklerimiz kaban 4’üncü sırada, yonca 2’inci sırada, arpa 5’inci sırada, şeker pancarı 3’üncü sırada, çerezlik ayçiçeği 5’inci, yağlık ay çiçeğimiz 7’inci sırada, patatesimiz 9’uncu sırada. Yani Türkiye ortalamasında ilklerin içindeyiz. Aksaray nüfusunun yüzde 80’i bilindiği gibi tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Türkiye’nin gıda ihtiyacında Aksaraylı eli nasırlı çiftçilerimizin katkısı var. Büyükbaş hayvan sayımız 190 bin, küçükbaş hayvan sayımız 545 bin, et üretiminde yılda 10 bin ton kırmızı et üretirken, süt üretiminde de 500 bin tona yakın üretim yapıyoruz. En önemli tarımsal sorunlarımızdan birisi İç Anadolu'nun en kurak illerinden biriyiz. Tarımın güçlendirmek, ülkemizi güçlendirmek için Aksaray’a dış havzalardan su getirilmesini bekliyoruz. Devlet büyüklerimizden ve siyasilerimizden istiyoruz. Ben Tarım Bakanlığımıza gerçekten teşekkür ediyorum. Süt le ilgili, üretim ile ilgili ciddi şekilde üreticiye, çiftçiye destek veriyor. Ama sanayicilerimiz girdi fiyatlarını yükseltiyor. Yem de KDV’yi sıfıra indirdik ama maalesef sanayicilerimiz yem girdilerini yüksek tutuyor. Dolar az bir şey yükseldiğinde otomatik olarak girdilere yansıtıyorlar. Eğer sanayiciye gerekli tedbirler alınırsa üreticilerimiz ciddi şekilde rahatlayacak. Arpayı, Buğdayı, Yoncayı dolar ile üretmiyoruz. Yani, yem girdilerinde yüzde 5 dolar girdisi var ve bunu tümüne yansıtıyorlar. Buda üreticilerimize ciddi şekilde sıkıntı yaratıyor. Eğer hükümet elini taşın altına koyuyorsa sanayicilerinde koyması gerekir” dedi.

       Her yıl olduğu gibi Tarım Farına katılım çok yüksekti. 4 gün süren fuarı binlerce kişi ziyaret edip tarım araçlarını incelerken yeni araçlar alan çiftçilerimizin sayısı az değildi. Yeni teknoloji araçlarının ayaklarına gelmesini çiftçilerimiz değerlendirdiler.

       Fuara Valimiz Aykut Pekmez, Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdür, Tarım Bakanlığı yetkilileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, çok sayıda vatandaş katıldı. Fuarın ikinci günü ise Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve partililer ziyaret ettiler. Fuarda konuşma yapan Belediye Başkanı Yazgı, “ 16 Nisana kadar kim ne istiyorsa evet diyeceğim” sözleri fuara katılanlar tarafından anlamlı bulundu. 

Bu yazı toplam 1655 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.