Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Yeşil Kart Hovardalığı

Yeşil Kart Hovardalığı

. İl genelinde 376 bin nüfusumuz var bu rakamdan her 6 kişiden birisi yeşil kartlı. Yani yeşil kart sayısına bakınca 68 bin kişi yeşil kart kullanıyor. İnsan ister istemez ne kadar işsiz ve fakirimiz varmış demekten kendini alamıyor.

İlimizde birçok özel sektör vasıfsızda olsa işçi bulamamaktan şikâyet ediyor. Sosyal güvencesi olmayan 68 bin kişiden bir 20 bini çalışabileceği kanaatindeyim. Özel sektör, işçi bulamadığından şikâyet ediyor ama, devletten sosyal güvencesi olmayıp da yeşil kart alanların sayısına da bir bakın Allah aşkına.

Yeşil kartta öyle sahtekârlık yapılıyor ki anlatamam, tahkikat yapan memurların da duygusal ya da torpilli davrandığı kanaatindeyim. Yeşil kar başvurusu yapan insanların öncelikle sağlık sorunlarına bakarak iş kurla iş birliği yapılması bence daha doğru olur. Neden çalışabilecek insanlara iş bulunması ve istihdam edilmesi öncelik olarak düşünülmüyor.

Efendim araştırma yaptık, şahsın üzerinde herhangi bir gayrimenkul ve ticari bir şey bulunmamaktadır demek en kolay iş. Peki, o zaman bu insan bir yıl boyunca nasıl geçimini sağlıyor diye adama sormazlar mı?

Ben sorayım, geçtiğimiz günlerde gazetemize yeşil kart kayıp ilanı vermek için bir genç geldi. İlanı yazdırdıktan sonsa ücretini ödeyecekti, ücret zaten bir çorba parası. Yanımda gazete çakışanları ve arkadaşlar da vardı, genç küçücük bir miktar para vermek için cebinden tamamı 200 ve 100 binlik tomarla para çıkardı.

Bu parayı bize gösteriş yapar gibi gösterdi ve elini öbür cebine attı. Oradan da bir tomar bozuk para tabii demir para değil çıkardığı ve içinden vereceği parayı alıp gazeteye verdi.

Gülten hanımla ben göz göze bakıp hayretimizi gizleyemedik. Cebinin birisinde normal bozuk paralar olan bu genç, neden bize öbür cebindeki parayı çıkarıp gösterme ihtiyacı duydu diye birbirimize sorduk. Yeşil kart sahibi bir insanın cebinde bu kadar para varsa diye hayretimizi gizleyemedik. Ben bunca çalışmam ve emek vermeme rağmen inanın bu kadar parayı bir arada gördüm desem yalan olur.

Ceplerinde tomarlarla parayla dolaşanlar nasıl olsa devlet veriyor diye çalışarak vergisini algısın devletimize vererek destek olan bu insanların suçu günahı ne? Durumu iyi olup da, devlet nasıl olsa veriyor diye bedavadan bu insanların sırtından sağlık hizmeti alanlar bunun hesabını nasıl verecekler, biraz Allah korkusu olmalı.

Bu tür insanların aldığı sağlık hizmetleri masraflarını devletimiz hazır kontrol edebileceği kişilere fatura ederek kesmektedir. Ben hem vergi vereceğim hem de utanmazların haksız kullandıkları harcamadan sağlık kısıtlaması yaparak fedakârlık yapacağım pes doğrusu.

Türkiye’de 9 milyon 210 bin kişi geçen ay itibarı ile yeşil kart kullanıyor. Meğer fakirlikte biz Afrika ülkelerini geçmişiz, şu hale bir bakın.

Efendim bundan devletimizde yılmış olacak ki, 2012 yılı Ocak ayından itibaren yeni bir uygulamaya geçiyor. Türkiye de herkes sağlık sigortası kapsamına girecek. Yeşil kart kalkmayacak ama buna bir sınırlama getirilecek.

Bütün yeşil kart sahipleri mercek altına alınacak, bunu da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapacak. Bakanlık görevlileri işte ceplerinde tomarla parayla gezenleri takip ederek yeşil kartı elinden alınarak sağlık sigortasına dahil edilecek.

İşin acı tarafı beleş geçinmeyi seviyoruz e devletimizden alamaya alışmışız, devletimiz ne yaparsa yapsın diyoruz. Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar alsın ve devletimizde onlara sahip çıksın. Hadi 68 bin kişiden 38 bin kişisi yaşlı, kadın ve çocuk diyelim. 20 bin kişisi de sakat değil ya efendim. Beleşten yaşamayı ve devletten karşılıksız almayı çok seviyoruz vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi