Yunus Gibi Sevelim

          Ünlü ozan Neşet Ertaş Kırşehirli olması nedeni ile cenaze defni de aynı güne denk geldi. Cenazeye Sayın Başbakan dahil devlet erkanı da katıldığı için Kırşehir’den yardımcı pozisyonundaki birkaç katılımcının dışında pek katılım olmadı. Katılımcıların tamamı Aksaraylı hemşerilerimizdi. Anma gününe protokolün dışında bir hayli katılımcı vardı.

      Sabahın erken saatlerinde gazetemiz sahibi Sayın Ali Südemen, Naci Karaköy abi ve ben yola çıktık. Tören başlamadan meydana vardık, erken gelen bazı tanıdık dostlarla burada ayaküstü hasbıhal ettik. Konu yine ziyaret tepenin Aksaray’a mı ait Kırşehir’e mi ait olduğu idi.

     Sınıra yakın her iki bölgenin kasaba Belediye Başkanları ile konuştum. Türbeyi Kırşehir restore etmiş, ama bizim sınırlarımız içinde. Fakat şuna kanaat getirdim ki, hani eskiden biz ilçe iken Niğde ile sürekli çekişirdik ya aynen buna dönüşmüş.

      Bana gör bu anma günleri iki il birlikte değil de ya sadece Aksaray yapsın, yâda ayrı ayrı günlerde yapsın. Geçen sene Kırşehir düzenlemişti pekte hoşuma gitmemişti. Sunucu bile Yunusa uygun değildi, doğru dürüst iki şiirini okumadı.

      Birde iki ilin beraber anması nedeni ile o kadar gereksiz protokol konuşmaları oluyor ki, anlatamam. Bir saatten fazla nutuk dinliyorsunuz. Bu bölgeye yakın iki kasabanın Belediye başkanları ellerine destan yazar gibi bir konuşma yazmışlar, adamlar yazdıklarını okumadan acizler. Ne gerek var katılımcıların dinlemeden kendi aralarında konuştuğu bir konuşma yapmaya.

      Konuşmaların çoğunu insanlar dinlemeyip kendi aralarında konuştular. En can alıcı konuşmayı Sayın valimiz Selami Altınok metinsiz ihtiyaten konuştu. Kültür Müdürü Mustafa Doğan da içerikli bir konuşma yaptı. Buna az ve öz konuşması ile Belediye Başkanımız Sayın Nevzat beyi de ekleyebiliriz.

      Burada en can alıcı devlet sanatçısı tarafından sırtında heybe ile okuduğu şiir ve Yunustan örneklerdi. İnanın herkes onu pür dikkat dinleyerek keyif aldığını düşünüyorum. Gezerek okuduğu şiirin içine birde kısa kısa ilahiler katması fevkalade idi. Buna koroyu da ilave edebiliriz, çok mükemmel bir gurup olmuşlar ve birbirinden güzel ilahiler okudurlar.

      Her yıl katılmaya çalıştığım bu anma günleri artık gözden geçirilmeli. İl Kültür ve Turizm Müdürümüz heyecanlı ve girişken bir arkadaşımız. Bunun gelecek yıllarda yapacağı programları destekleyerek kalıplaşmış anma günlerinden vazgeçelim. Bakın birkaç güne yayılarak yunusu anlatmaya ve anlamaya çalışmak bile çok güzel.

     Bir güne değil de birkaç güne yayılmalı. Sayın Patlanın dediği gibi şairin şiirlerini ve düşüncelerini gençlerimize vermeliyiz. Anma günü ile kalmadan Yunusun şiirlerini okullarda okutulmalı ve onun sevgisi gençlerimize aşılanmalı.

     Biz buradan Kırşehir’deki Kalkınma Ajansı Toplantısına katılmak üzere Kırşehir’e gidecektik. Ünlü Ozan Neşet Ertaşın cenaze töreni nedeni ile ertelenen toplantıya katılmadan Taptuk Emre köyü güzergâhından gelerek Taptuk Ermeyi ziyaret ettik.

        Niye yalan söyleyeyim, Taptuğun türbesi ve çevre düzeni hiç hoşuma gitmedi. Ne bir düzelme olmuş nede düzenli bir bakım olmuş. Her şeyi devletten beklemek yerine köyün gurbetçileri villa gibi görkemli evler yapmışlar, birer torba çimento ve katkılarla Taptuğun çevresi güzelleştirilebilir. Tuvaletleri ve lavobaları hiçte bakımlı değil, gelen misafirler kullanmakta zorlanırlar.

       Her şeye rağmen Yunusu anmak ve sahiplenmek bile güzel olduğu kanaatindeyim. Ama protokol konuşmalarını gelecek yıllarda gözden geçirerek biraz daha o alanda yunustan örneklerle yaşamından kesitler sunmak bence daha güzel olur. Konuşma dinleme yerine hayatına odaklanarak onu orada yaşatmak en güzel olanıdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

    Gelin tanış olalım, işin kolayın tutalım

    Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.

Bu yazı toplam 1379 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.