Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Gecesi’nin Önemi

     Malumunuz son dönemlerde Mübarek gecelerle ilgili diğer günlerden hiçbir farkları olmadığı, o gecelerde yapılacak ibadetlerinde bid’at olduğunu ifade eden bazı gruplar bulunmaktadır. Hâlbuki Allah (c.c.), bazı geceleri diğer gecelere üstün kılmıştır. Kadir Sûresinde Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade buyrulmuştur. Bazı günler diğer günlerden üstün kılınmıştır. Cuma Sûresinde Cuma gününün önemi vurgulanmıştır. Cuma günü diğer günlerden üstündür. Bazı aylar, diğer aylardan üstün kılınmıştır. Kendisinde Kur’an-ı Kerîm’in indirildiği Ramazan ayı diğer aylardan üstündür. Bazı Mekânlar diğer mekânlardan üstün kılınmıştır. Mesela: Mekke, Kâbe-i Muazzama, Medine, Ravza-i Mutahhara, Arafat,Kudüs, Mescid-i Aksa v.b. yerler, diğer yerlerden, şehirlerden, Mekânlardan Üstün kılınmıştır.

     Bahsettiğim gerçekler, Kur’an-ı Kerimde açıkça ifade buyrulmuştur. Ayrıca, önemli gün ve gecelerle ilgili olarak hadis-i şeriflerde de bir çok bilgiler verilmektedir. Bunlar tartışılamaz dini gerçeklerdir. Okuyucularımız bu önemli gün, ay ve geceleri bu bakış açıları ile değerlendirirlerse daha isabetli davranmış olurlar diye düşünüyorum. Rabbimiz, biz günahkârları affetmek için bazı gün ve geceleri kurtuluşumuza vesile kılmaktadır.

     Ramazan’ın son on günü içinde gizlenmiş olmakla birlikte, Bir Ömre Bedel Kadir Gecesinin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu konusunda Âlimlerin çoğunluğunun ittifakları vardır. Önemli olan her günümüzü Kadir Gecesi gibi değerlendirebilmektir. Malumunuz 19/20 Mayıs Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece Mübarek Kadir Gecesidir. Bin ay, yani seksen üç yıl dört aydan daha hayırlı, esenlik dolu Kadir Gecesi, bir ömre bedeldir. Çok önemli olan bu Mübarek Kadir Gecemizi tebrik eder, mazlum ve mağdur olan Müslüman Kardeşlerimizin ve bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ederim. Kadir kelimesinin Lügat manası; güçlü, gücü yeter, şeref ve azamet gibi anlamlara gelmektedir. Yeryüzüne nûr saçan, Âlemleri Zulmetten aydınlığa gark ederek ebedi saadeti bahşeyleyen, Rehberimiz Kur’an-ı Kerim, bir ömre bedel Kadir Gecesinde indirilmeye başlanmıştır.

     Allah (c. c.) bu gece hakkında: “ Biz onu ( Kur’an’ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gecede Rablerinin izniyle Melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur.Ta fecrin doğuşuna kadar.” ( Kadir Sûresi Âyet:1-5.)   “Biz Kur’an’ı Mübarek bir gecede indirdik”  (Duhan Sûresi ayet: 3) buyurmuştur.

     Kolay ezberlenebilir olması, hakkında âyet ve hadis olan konularda; zaman ve mekânın değişmesine rağmen hiçbir değişikliğe uğramayışı, kıyamete kadar da değiştirilemeyecek oluşu, her devirde hükümlerinin önemi ve tazeliğinin daha iyi anlaşıldığı vb gerçekler, Kuran’ı Kerimin Mucizevi özelliklere sahip oluşunun açık göstergesidir.

     Kadir Gecesi ile ilgili olarak bir Hadis-i Şerif’lerde şöyle buyrulmuştur: “Aişe radiyallahu anhadan: Peygamberimiz Hz. Muhammed (s. a .s.) Ramazan’ın son on günlerinde Camiye kapanır İtikâf ederdi ve “Kadir Gecesini Ramazan’ın son on gününde arayınız.” “Kadir Gecesini Ramazan’ın son on gününün tek sayılı gecelerinde arayınız”

     İhlasla, samimiyetle Kadir Gecesini ihya için; çok yoğun olarak, Kur’an-ı Kerîm okuyup, anlamaya çalışıp, öğrendiğimiz hükümleri yaşamaya gayret etmeli, farz ve nafile namaz kılmalı, bol bol dua ve tövbe etmeli, sadaka vermeli, ihtiyaç sahibi Müslümanlar sevindirilmelidir. Kısacası ibadet ve taât içerisinde kulluk görevimizin bilinci ile hareket etmeliyiz. Hayatımızın bütün zaman dilimlerinde Kur’an ve Sünnet’e uygun olarak yaşamalı, Kadir Gecesinde de ibadetlerimiz, tövbemiz, duamız zirve yapmalı, kurtuluşumuzu sağlamaya çalışmalıyız.

     Kadir Gecesinde inen Meleklerin çokluğundan arz dar gelir. Melekler Allah-u Tealanın Salih kullarına Rahmet ve Selametler getirirler. Bu gece kainat Allah’ın rahmetine daha çok mazhar olur. Aynı zamanda her taraf nura kavuşur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav); Müslümanlara Kadir Gecesinde, şu dua da bulunmalarını tavsiye etmiştir: “Allah’ım, Şüphesiz ki sen çok bağışlayıcısın, bağışı, affı seversin. O halde beni de affet” buyurmuştur.

     Rabbimiz, bütün geceleri Kadir Gecesi anlayışı ile değerlendirerek nasibini alan ve neticede af edilip bağışlanan amel-i Salih kullarından olmayı her birimize nasip eylesin. Sıhhat ve afiyetler dilerim.

Bu yazı toplam 1499 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.