Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

SBS’nin kaldırılmasını ve yeni sistemi olumlu buluyorum

SBS’nin kaldırılmasını ve yeni sistemi olumlu buluyorum

 

         Gelinen noktada hamdolsun katsayı eşitsizliği tamamen ortadankaldırıldı. Katsayı eşitsizliği konusundaki yazılarımdan başka, Eğitim-Öğretimile ilgili görüş ve düşüncelerimi, önerilerimi yazdığım bir çok yazım dayayımlandı. Orta Öğretim Kurumlarına, Üniversitelere, Öğrenci Seçme SınavlarıKaldırılmalıdır başlıklı 12.05.2010 tarihinde yazdığım  yazımda Özet olarak, taleplerim şunlardanibaretti:” O zaman YÖK bu konuda köklübir düzenleme yaparak sınav sistemini tamamen kaldırmalıdır. Ayrıca İlköğretim6.7.8. sınıflar için sene sonunda yapılan Seviye Belirleme Sınavı dakaldırılmalıdır. Orta Öğretimdeki başarı durumuna göre Üniversiteye geçişlersağlanmalıdır. Sınavların çokluğu Okulların etkin olması yerine Dershanelerindaha etkin olduğu bir konuma gelmiştir. Velilerin ekonomik kayıpları dasınavların kaldırılması ile giderilecektir. Okullar daha etkin olacaktır.Okullardaki Öğretmenlerin bazı öğrencilere yüksek not vererek istedikleriÜniversiteye yerleşmelerini kolaylaştırıcı olumsuz unsurlar da giderilmelidir.Bu anlamda eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı, aynı eğitim-öğretimverilmelidir. Sonucunda   eğitim-öğretimyılı içerisinde görülen her dersin sınavları merkezi olarak yapılmalıdır. Bu vebenzeri tedbirler alındıktan sonra İlköğretim Okulu ve Lisedeki yaklaşık olarak12(on iki) yıllık genel başarısı dikkate alınmış olur. Her zaman eleştirikonusu olan bir kaç saat içerisinde ölçme yapan bu sınav sisteminden ve onundayattığı haksızlıktan da kurtulmuş oluruz. Okuluna   bakılmaksızın puanı yeten istediği yeregirebilmelidir.” demiştim. Arzu eden kardeşlerimiz ekteki linkten yazınıntamamını okuyabilirler.http://www.dogruses.com/yazarlar/omer-lutfi-ersoz/yazarlar/omer-lutfi-ersoz/821-universitelere-ogrenci-secme-sinavi-kaldirilmalidir.html

      Milli Eğitim Bakanlığınınaldığı karar gereği, SBS kaldırılmışolup, yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli getirilmiştir.2013 -2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. Sınıfta,  dönemsel olarak yapılmakta olan sınavlardanbir tanesi merkezî olarak gerçekleştirilecektir. Merkezi değerlendirmekapsamında şu dersler yer almaktadır: "Fenve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük”.

     Merkezîdeğerlendirmeler, her dönem 2 yazılısı olan derslerden birincisi, 3 yazılısıolan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenenmüfredatı kapsayacak şekilde yapılacaktır. Merkezî değerlendirmeler her dönemiki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatiledilecektir.Merkezi değerlendirmeler orta ve uzun vadede açık uçlu soruları daiçerecek hale dönüştürülecektir. Öğrenciler merkezi sınavlara olağanüstü hallerdışında kendi okullarında gireceklerdir. Sınavda görevlendirilecek öğretmenlerkendi okullarından farklı bir okulda görev yapacaktır. Geçerli bir mazeretisebebiyle merkezi sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacaktır.

     ÖncelikleSBS’nin kaldırılıp, yerine, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeliningetirilmesini olumlu buluyor ve destekliyorum. Yeni getirilen sistem ilebirlikte Okul Merkeze alınmıştır. Burada amaç; Öğrenci, Öğretmen, Veli ve Okulilişkisini güçlendirmektir. Eğitim sürecinde Öğretmenlerin ve Okulun rolü, yenisistemle birlikte daha etkin olacaktır. Ayrıca, Ülke çapında müfredatın eşzamanlı uygulanmasını sağlanacaktır. Sınav kaygısını tamamen ortadan kaldırmakda hedeflenmiştir. Yapılan eleştirilerin büyük bir bölümünde, haklılık paylarınınolmadığını düşünüyorum. Yeni sistem kesinlikle sınav getirmemiştir.Öğretmenlerin ders saatlerine göre yaptıkları yazılının her dönem bir tanesiniMerkezi olarak yapmayı plânlamıştır. Bu durumda ek sınav yoktur. Sınavartmıştır diyenler yanılmaktadır. Ayrıca Dershaneler kaldırılınca merdiven altıders vermeler çoğalır korkusu yaşayanlar vardır. Özel ders vermek şimdi deyasaktır. Dershanelerin kaldırılması ile birlikte  bu yasakta, etkin denetimle denetlenmelidir.Bu yasağa uymayanlar hakkında gerekli çalışmalar yapılınca büyük oranda çözümekavuşturulur diye düşünüyorum. Şayet ihtiyaç olursa Okul bünyesinde Halk EğitimKurumları aracılığı ile takviye kurslar açılabilir. Her halükarda Okul merkezealınınca başarıda kaçınılmaz olarak elde edilecektir. Ayrıca FATİH ProjesiÜlkemizin tamamında faaliyete geçirilince Merkezi sınavlar öğrencilere verilenTabletler aracılığı ile kolayca yapılabilir. Aynı zamanda eğitimdeki fırsateşitsizliği, bölgeler arası farklılıklar olabildiğince azaltılarak, daha adaletlibir imkâna kavuşturulmuş olur. Eğitimde yüzde yüz eşitliği sağlamak gerçektenmümkün değildir. Farklılıklar ne kadar azaltılırsa o kadar iyidir.

    Yeni   sistem; Öğretmenin mesleki performansının artırılmasına, Okul dışı eğitimkurumlarına yönelik ihtiyacın azalmasına, Öğretim programlarının uygulanmasınıve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmeye,Başarı değerlendirmesini sürece yaymaya, telafi imkanı sağlayarak tek sınavdankaynaklanan olumsuzlukları azaltmaya, Öğrencilerin okula devamsızlığını en azaindirmeye, Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsalve sportif etkinliklerini değerlendirmeye vesile olacaktır. Eğitimde başarıyıgerçek anlamada başarmak için Öğretmen yetiştirmeye çok özel önem verilmelidir.Bu işin kaynağı sağlam olursa aksayan yönleri telafi etmek mümkün olur.

     OrtaÖğretimde Öğrencileri Yerleştirmede esas alınacak puan hesaplaması; Öğrencinin6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının % 30'u ile8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının % 70'inin toplamı,yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır. Yeni uygulamaya konulan Modeli,Sistemini olumlu buluyorum ve destekliyorum. Ancak  yanlış cevapların doğru cevaplarıgötürmeyeceği husus ile yerleştirilmeye esas oranlar da  revize edilebilir, 4 yanlış 1 doğruyugötürmelidir, Merkezi sınav sonucu ile yıl sonu başarı ortalamasının %50,%50olarak uygulanmasının daha adaletli olacağını veya bu oranlar üzerinde yapılacak mutabakata göre de değerlendirilebileceğinidüşünüyorum.

     Yıllar öncesinden, geçtiğimiz günlerdeyürürlüğe konulan sistemi önermiş olmam ve bu uygulamaya geçilmesi beni mutluetmiştir. Bundan sonraki uygulamalarda bu sistem bazı küçük değişikliklerleLiselerde 9.10.11. ve 12. Sınıflar içinde uygulanmalı ve sonucunda Üniversiteyegiriş sınavı da mutlaka kaldırılmalıdır. Tabi ki baştan itibaren Öğrencininilgi, alaka, kabiliyet ve başarılı olduğu alanlar ön plana çıkartılacaktır.Sonucunda Öğrenci başarılı olduğu alanlarda İstediği Üniversite’nin İlgilibölümlerine girerek, eğitim-öğretimine devam edeceği  günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Sıhhat veâfiyetler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer Lütfi Ersöz Arşivi