Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Üstünlük Ancak Takvadadır

Allah (c.c.) katında üstün olabilmenin yolu, İman edip İslâm’a uygun bir şekilde emredilenleri yerine getirip yasaklananlardan da kaçınmakla mümkündür. Hiç birimiz kendi cinsiyetimizi, ırkımızı tercih ederek dünyaya gelmiş değiliz. Dolayısıyla tercihimizin olmadığı malumken, bunu bir üstünlük vasfı olarak da değerlendiremeyiz. Üstünlük ancak takvadadır.

Takva; Mü’minin, azametinden korkup, rahmetinden ümit var olarak Allah (c.c.)’a kulluk görevini yerine getirmesi, emirlerini yapıp, yasaklarından da kaçınması anlamına gelmektedir.

Âyeti kerimede: “Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli olanınız, O’ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz ki Allah bilendir, her şeyden haberdardır” (Hucurat Sûresi âyet:13) buyurulmuştur.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s. a. s.) veda hutbesinde: “Allah indinde en şerefliniz takvâca en ileri olanınızdır. Ne Arap’ın Aceme (Arap olmayana), ne de Acem’in Arap’a üstünlüğü yoktur. Beyaz derili olanın siyah derili üzerine bir üstünlüğü yoktur, siyah derili olanın da beyaz derili üzerine bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takvâ iledir.” buyurmuştur.

Gayri Müslimlerin birçokları ile bazı Müslümanların ırkçılık konusunda büyük yanlışlıklara düştüklerini üzülerek müşahede ediyoruz. İnsan olan, gerçekten ırkçılıktan uzak durur. Müslüman, asla ırkçılık yapamaz. Irkçılık yapanlar şunu bilmelidirler ki, dünyaya, erkek veya kadın, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez veya başka ırklardan gelişimiz, kişilerin tercihine göre değildir. Âlemlerin Rabbi Allah (c. c.),İnsanları, imtihan etmek için, farklı renklerde, ırklarda ve cinsiyetlerde yaratmıştır. Herkes yaratılmış olduğu konumundan memnun, mutlu olup, şükretmeli ve kesinlikle ırkını, cinsiyetini bir üstünlük vasfı saymamalıdır. Üstün ırk yoktur. Esasen, farklı ırklardan, kabilelerden, kavimlerden oluşumuz daha çok tanışıp bilişmemiz ve kaynaşmamız içindir.

Yaşayış ve davranışların güzel olması ile insanlar birbirlerine üstünlük sağlayabilirler. İman eden, imanının gereği Salih amel işleyen bir Müslümanın ırkı, rengi ve cinsiyeti ne olursa olsun o üstündür. İman eden Siyah olan Bilal-i Habeşi’nin, inanmayan, inkâr eden hangi ırktan olursa olsun bir beyaz’a üstünlüğü, mukayese edilmeyecek derecededir. Irkçılık şeytandandır. İlk ırkçı da şeytandır.

Âyet-i Kerimede: “Allah buyurdu: Ben sana emretmişken seni secde etmekten alıkoyan nedir? (İblis): Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.” (A’raf Sûresi âyet:12)

İslam’da ırkçılığın olmadığı gibi ırkçılık çağrışımı yaptıran her şey yasaktır. İslâm da millilik ve millet anlayışı vardır. İslam, zekâtı ve sadakayı yakınımızdaki ihtiyaç sahibinden başlayıp vermemizi emreder. En yakınımızdaki akraba ve komşularımızın ihtiyaçlarını giderip, daha sonra uzaktaki Müslümanlara ulaşmamız emredilmiştir. Bu düşüncede millilik vardır. Geçmişte Çanakkale’de, Kurtuluş savaşında ülkemizi savunurken ırkları ne olursa olsun her biri aynı ideal uğrunda savaşmış, ya gazi, ya da şehit olmuşlardır. İşte günümüz Müslümanlarında da bu anlayış hâkim olmalıdır.

Bu gün yeryüzünde cereyan eden bütün olumsuzlukların Müslümanların aleyhine olduğunu hepimiz görebiliyoruz. Yapılan zulüm, işkence, vahşet vb. olumsuzlukları görmemek için kör, duymamak için sağır ve anlamamak içinse akılsız olmak lâzım gelmektedir. Müslümanlar; ırkçılıktan uzak durarak, dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde maddi-manevi unsurlarını seferber ederek, kardeşliği tesis etmelidir. Allah (c. c.); her birimize hakkıyla İslâm kardeşliğine gereği gibi sahip çıkmayı, Müslümanların ve mazlum bütün insanlığın sıkıntılarını gidermeye çalışmayı nasip eylesin.

İslâm’a uygun güzel bir hayat yaşayıp gerçek anlamda kurtuluşa erecek takva sahibi Mü’minlerden olmamız duası ile sıhhat ve afiyetler dilerim.

Bu yazı toplam 2314 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.