
Hadislerle beslenme klavuzu
"Dünyada insanların en çok doymuş olanları, Kıyamet gününde en çok aç kalacaklar" Hadisi; beslenmede aşırıya kaçmanın zihinsel yapı üzerindeki etkilerini çok geniş bir plan ve vadede düşündürmektedir.
YEMEK KÜLTÜRÜ
*Sabah ilk iş olarak içine taze sıkılmış limon koyarak bir bardak su için.
*Sabah kahvaltısı çok önemlidir. Erken yapın.
*Ana öğünleriniz sabah ve akşam olsun. Öğle yemeğini ve akşam yemeğini ağır yemeyin. Mümkünse bir öğünde bir çeşit yiyin.
*Akşam yemeğiniz, güneş battıktan sonra son öğününüz olsun. Akşam yemeğinden iki saat sonra çay, meyve dâhil hiçbir şey yemeyin ve içmeyin. Sadece yatmadan önce bir bardak ılık suya bir kaşık elma sirkesi koyun ve için.(metabolizmayı yeniler ve tanzim eder.)
*Yemeklerden bir müddet önce ve bir iki saat sonra mutlaka bir bardak su için. Bunlara riayet ederek günde 8-10 bardak su için.
*Tatlılarınızı yemekten önce yiyin.
*Meyvelerinizi yemekten iki saat sonra mevsimlik olanlardan yiyin.
*Siyah çayı yemeklerden bir saat önce veya bir saat sonra için. Diğer zamanlarda yeşil çay ve meyve çaylarını limon damlatarak bolca içebilirsiniz.
*Kahveyi kahvaltıdan sonra, öğle yemeğinden sonra ve akşamüstü, ikindi çayı yerine içebilirsiniz.
*Sebze ve meyveleri mutlaka mevsiminde yemelisiniz.
*Ekmeği, çeşitlendirerek dönüşümlü yiyin. Tam buğday, kepek, çavdar, tahıl vs.
*Limon mucizedir, tatlıya, ete, sebzeye, suya, birçok şeye koymalısınız. Yiyeceklerin olumsuz etkilerini yok ediyor.
*Elmayı kahvaltıdan üç saat sonra, öğle yemeğinden 15 dakika önce yerseniz, tokluk ve kalori tüketimi açısından da çok faydalı olur.
*Doğal antibiyotik sarımsak ve soğanı bol tüketin. Günde 2-3 diş sarımsağı çiğnemeden yutun.
*Yağ, şeker, tuz, un, deri ve meşrubatlardan uzak durun.
*Derisiz beyaz et, yağsız süt ürünleri, bakliyat, yeşillik, tahıl tüketin.
*Meşrubat yerine taze meyve suyu için. En faydalılarından biri de Nar suyudur.(Kolesterol, şeker, enfeksiyon, alerji, prostat, bağışıklık sistemi ve cilt kanseri için)
*Kabak çekirdeği (tuzsuz), kolesterol, damar ve bağırsak kanseri, böbrek, kemik erimesi, kabızlık, prostat, bağırsak kurdu gibi konularda çok faydalıdır. Yaşlanmanın gecikmesine yardımcı olur. Çocuklarda 50, yetişkinlerde 100 gram öneriliyor.
*Bunların dışında doğal, organik meyve, sebze, bitki ve yeşillikler bolca tüketilebilinir.
*Yürüyüş, egzersiz ve yüzme de ihmal edilmemesi gereken kurallardır.
Prof. Dr. Mehmet Öz’ün Geçlik İksiri YEŞİL İÇECEK tarifi:
2 kâse ıspanak, 1 tutam maydanoz, 2 adet salatalık, 3 adet kereviz sapı, 2 adet elma, yarım taze limon suyu, yarım çay kaşığı taze, soyulmuş zencefil kökü.
Bunlar katı meyve sıkacağından geçirilecek, suyu çıkarılacak ve günde 3-4 bardak içilmelidir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ(S.A.V.) BESLENMESİ
"Dünyada insanların en çok doymuş olanları, Kıyamet gününde en çok aç kalacaklar" Hadisi; beslenmede aşırıya kaçmanın zihinsel yapı üzerindeki etkilerini çok geniş bir plan ve vadede düşündürmektedir.
PEYGAMBERİMİZ, "Her iştiha duyduğunu yemen israftandır" diyerek de söz konusu anlayışı pekiştirmiştir.
Burada israfın, yenen değil, yiyen yönünde olduğunu düşünmek gerekir. Zira gereğinden fazla gıda almak, beyne zarar vermektedir ve beynin asıl gayesinin dışında, hammadde girdileriyle uğraşması israftır.
Az yemeyi salık vermekle birlikte, bazı öğünlere, özellikle akşam yemeklerine özen gösteren Efendimiz, "Akşam yemeğini bırakmayın, bir avuç hurma ile de olsa akşam yiyin. Çünkü akşamın terki insana-(erken) ihtiyarlık getirir" demektedir. .
O'nun asla değerlendiremeyeceğimiz yaşantısında, fizyolojik yapısının ve şuur düzeyindeki potansiyelinin bir anlamda beslenme şekli ile ilgisi bulunduğu, kendi ifadelerinden açıklık kazanmaktadır.
Şartları çok iyi etüt edip uygulayan Hz. Peygamber, bu nedenle, tek tip besin üzerinde ısrar ederek, diğerlerini men etme gibi bir davranış içine girmezdi.
Bölgesel koşullarda bulunabilen her türlü gıdayı bünyesinde uygun olacak şekilde alır; dengelenmesi gereken bir özellik olduğunda, onu alternatifli bir yiyecekle kırarak bedeninde gerekli şartları oluştururdu. Nitekim hurmanın sıcaklığını karpuzla dengeler, şayet zıt bir yiyecek yoksa yediğinden asgari düzeyde faydalanırdı.
Kesinlikle, balık, et ve asitli yiyeceklerle sütü; aynı özellikteki (örneğin soğukların, sıcakların, tatlı, peklik ya da ishal yapıcı, katı, sıvı gibi) yiyeceklerin ikisini aynı öğünde bulundurmaz; çabuk ve geç sindirilen, peklik ve ishal yapan, kızartma ile haşlama gibi farklı yiyecekleri de bir arada yemezdi. Aşırı derecede sıcak ve bir gün önce pişip geceleyen, ertesi gün ısıtılan yemeği de tavsiye etmemiştir.
Hurma, helva ve balı, glikoz temini için pek sever, ekmeği az ve bulabildiği bir katıkla yerdi.
Bir Hadis-i Şerifinde: "Katığınızın efendisi tuzdur; et, dünyada ve ahirette insanların yiyeceklerinin efendisidir" demiştir.
O, doyduktan sonra hemen uyumayı uygun görmemiş böyle yapmanın kalbi kararttığından bahsetmiştir. Akşam yemeğinden sonra yürümeyi, ardından da namazı önermiştir.
Sağlıklı beslenme ile orucun da ayrılmaz bir bütün olduğu da belirtilmelidir.. Her sözü ve davranışı ayrı bir hikmete dayalı olan Allah Resulü’nün bu konudaki “Oruç tutunuz ki, sağlık bulursunuz.” tavsiyeleri de iyi değerlendirilmelidir.
PEYGAMBERIMIZIN (S.A.V.) BESLENME TAVSIYELERI
* Çok sıcak ve çok soğuk yemeyiniz.
* Çok çiğneyiniz, yavaş yemek yiyiniz.
* Yemekten evvel ve yemekten sonra ellerinizi yıkayınız.
* Yemekten daima iştahlı olarak kalkınız, çok yemeyiniz.
* Yemeklerde çok su içmeyiniz.
* Kışın daha ziyade yağlı yemekler, yazın hafif yiyecekler ve sebze yiyiniz.
*Yemeklerde daima neşeli olunuz, yalnız yemek yemeyiniz.
* Yemekten sonra daima dua ederek şükrediniz.
* Ayda bir gün muhakkak oruç tutunuz, vücudunuz dinlensin.
* Bal yiyiniz, bin derde devadır. ajans5.com
Bu haber toplam 1903 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.