Nilgün Güney

Nilgün Güney

KİBİRLİ İNSANLARIN DÜŞTÜKLERİ DURUM

KİBİRLİ İNSANLARIN DÜŞTÜKLERİ DURUM

 

Kibir öncelikli olarak kişinin Allah’a baş kaldırmasına neden olur. Allah’a baş kaldıran kişi ise günah işlemeye eğilimli olur. Kibirli insan son derece komik ve basit olaylarda tavır bozukluğu göstermekten kendini alıkoyamaz. Bu tavır bozukları kişinin hem dünyada hem de ahirette kayıp içinde olmasına neden olur.

Kibirlenmek şeytanın insanlara fısıldadığı en bariz karakterlerdendir. Bu ahlakı benimseyen insanlar, her konuda en fazlasına sahip olmak isterler. Her şeyin en fazlasına sahip olabilmek için, içlerinde büyük bir kibir duyarlar. Ancak bir yandan da insanların beğenisini kaybetmemek için sahte bir alçakgönüllülük oyunu oynarlar. Ancak yine de zihniyetlerini bazı konularda gizleyemezler ve kendilerini belli ederler.

Kibirli insanların en çok kullandıkları konuşma üslubu da, kendilerinin en iyi bildiğini vurgulayan tarzda olmasıdır. Bu insanlar, her zaman kendi düşüncelerinin en iyi olduğunu düşünür ve karşılarındaki insanlara kendilerini kanıtlamaya çalışırlar. Eğer kendilerini kanıtlayamayacaklarını anlarlarsa çocukça tavırlar sergiler; küsme, sessizleşme, imalı konuşma tarzında haller gösterirler. Bu kişiler, kendi akıllarına o kadar güvenirler ki, başkalarının uyarılarını, öğütlerini, Allah yoluna çağırılmalarını dahi kulak ardı ederler. Kibir bu insanların akıllarını öyle kapamıştır ki, Allah’a başkaldırdıklarının farkında dahi değillerdir.

Vicdanları kabul ettiği halde, zulüm ve büyüklenme dolayısıyla bunları inkar ettiler. Artık sen, bozguncuların nasıl bir sona uğratıldıklarına bir bak. (Neml Suresi, 14)

Bu kişilerin kibrini yaptıkları birçok konuları vardır. Zengin olmak, yetenekli olmak, saygın olmak, ünlü olmak, güzel bir evde oturmak, son model bir arabaya sahip olmak, güzel olmak… bunlardan bazılarıdır. Bunlardan herhangi birine sahip olan kişiler, bunlarla övünmek için hep konusunu açarlar. Akılları kapalı olduğundan tüm bu nimetleri verenin Allah olduğunun bilincinde değillerdir. Ve Rabbimiz tüm bu verdiği nimetlerden insanları hesaba çekecektir.

Kibirli insanlar, sahip oldukları nimetlerle övülmek isterler. Ancak bu isteklerini açık açık dışarı vurmazlar. Fakat konuşmaları, tavırları ve mimik hareketleri ile farklı ve üstün olduklarını hissettirmeye çalışırlar. Şeytan bu insanları böyle tavırlarla hareket etmeyi öğretmektedir. Bu şekilde şeytan bu insanları Allah’ın zikrinden uzaklaştırmaktadır.

Kibirli olan insanlar tavırlarına son derece dikkat ederler. Amaçları insanların beğenisini kazanmak olduğu için hata yapmaktan şiddetle kaçınırlar. Hata yaptıklarında komik ve zayıf görüneceklerini sanmaktadırlar. Aslında bu insanlar, bu şekilde davranarak bulundukları ortamda rahatsız verici bir hava oluşturduklarının farkında değildirler.

Allah’a samimi yönelen kullar ise Rablerinin gücünü ve ilmini bildiklerinden, kendi acizliklerinin farkında olan insanlardır. Bu yüzden hata yapmaktan çekinmezler. Kendilerine öğüt verildiğinde veya uyarıldıklarında hemen icabet ederler. Ve sürekli tevbe ederler. İnsanların değil, Allah’ın beğenisini kazanmaya çalışırlar.

Kibirli insanların hoşlanmadıkları diğer bir konu ise eleştiri almaktır. Bu yüzden eleştiri aldıklarında hemen anormal tavırlar gösterir; hırçınlaşır, aşırı sinirlenir ve hareketlerini kontrol edemeyecek hale gelirler. Bu anlamda hep rahatsızdırlar. Sürekli eleştirilecek olmanın endişesini yaşarlar.

Kibirli insanın ruh hali dış görünüşüne de yansımıştır. Üslupları kötü, bakışları donuk, bazen sinsi, davranışları ise akıldan uzaktır. Bu durum, bu insanların dünyadaki karşılıklarıdır. Ahirette alacakları karşılık ise daha büyük olacaktır.

İnkar edenler ateşe sunulacakları gün, (onlara şöyle denir:) "Siz dünya hayatınızda bütün 'güzellikleriniz ve zevklerinizi tüketip- yok ettiniz, onlarla yaşayıp- zevk sürdünüz. İşte yeryüzünde haksız yere büyüklenmeniz (istikbarınız) ve fasıklıkta bulunmanızdan dolayı, bugün alçaltıcı bir azap ile cezalandırılacaksınız." (Ahkaf Suresi, 20)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nilgün Güney Arşivi