Aksaray Tıp Fakültesi ve Araştırma Hastanesi

       İlimizde üniversitemiz bünyesinde Tıp Fakültesi açılması nedeniyle, fakülteye bir de hastane açılması gerekmekteydi. Tıp fakültesi yeni kurulduğundan ,  henüz ihtiyacı olan kadroyu başlangıçta sağlayamayacağından dolayı olsa gerek, Aksaray  Devlet Hastanesi   Araştırma  Hastanesine dönüştürülerek, devlet hastanesinin personeli  ve üniversite hocaları  ve öğretim üyeleri  bu hastanede birlikte hizmet verecek hale getirilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere, araştırma hastanesinde iki ayrı yetki grubu bulunmaktadır.  Biri hastane başhekimliği, diğeri de  branşlar itibariyle anabilim dallarıdır. Araştırma Hastanesi Sağlık Müdürlüğüne bağlı bir kurumdur.  Tıp Fakültesinin hocaları ve öğretim üyeleri de Tıp Fakültesi Dekanlığına bağlıdır. Anlaşılacağı üzere, yönetim iki başlıdır.  Bu iki ayrı güç grubu uyum içerisinde çalışırsa; hizmetin kalitesi ve verimi artacaktır. Bu iki grup uyum yerine bir biri ile sürtüşürse, yani ilmi dille rol çatışmasına girerlerse, hizmetin kalitesi ve verim düşecektir. Böyle bir ortamdan rahatsız olan hocaları Aksaray da tutmak ve çalıştırmak mümkün olamaz. Uyumlu ve verimli hizmet için yöneticilere önemli görev düşmektedir. Temennimiz burada uyumlu -kaliteli bir sağlık hizmeti ve eğitimi yapılmasıdır.

                Tıp Fakültesi yeterli hoca ve öğretim üyesi kadrosuna ulaştığında,  hem fakültede öğrenci okumaya başlayacak, hem de bünyesinde bir hastaneye ihtiyaç oluşacaktır. Bu durumda,  birinci ihtimal ya araştırma hastanesi fakülte hastanesine dönüştürülecek,   Aksaray’a  da  ya yeni bir devlet hastanesi ya da şehir hastanesi açılacaktır. İkinci ihtimal ise, Araştırma Hastanesi  görevine  aynen devam ederken, Tıp Fakültesi bünyesinde yeni bir hastane açılması gerekecektir. Bu ikinci şık Aksaray açısından çok iyi olur.

                Üniversitelerin vatandaşla en fazla içli dışlı olduğu bölüm fakülte hastaneleridir. Fakülte hastanesinin ihtiyacı olan kadroyu kurmak yetiştirmek kolay değildir. Bu nedenle, kadro oluşturma süreci zaman almaktadır. Burada belirtelim ki nitelikli hoca kadrosu oluşturmak çok zor ve önemlidir.  Zira, buraya gelecek profesörler öğrenci eğitimi olmadığı için özel muayene açamamaktadırlar. Ayrıca, hastanede özel hoca muayene ve ameliyatı işlemi yapılmamaktadır. Profesörler, üniversiteden aldıkları maaş yanında, Araştırma Hastanesinde yaptığı muayene ve ameliyat hizmetleri karşılığı döner almaktadır. Bu günkü şartlarda Aksaray da görev yapan hocanın maaş ve döner dışında başka bir mesleki geliri olmayacaktır. Hâli ile hocaların alacakları ücret tatmin edici olmayacağı için Aksaray Araştırma hastanesinde çalışmanın onlara bir artı avantajı olmayacaktır. Doçentler açısından durum benzerlik göstermekle birlikte, doçentler burada profesör kadrosu alacakları için bunların Aksaray Araştırma Hastanesinde çalışmaları kısmen cazip olabilir. Aynı şekilde,  öğretim üyeleri de ileride hoca kadrosu alacaklarından burada çalışmaları caziptir. Bu cümleden hareketle, buraya nitelikli profesör getirmek için Aksaray’ın çalışma ortamı açısından huzurlu ve ücret yönünden çekici hale getirilmesi gerekmektedir. Tıp fakültesi eğitimi başlamadan da olsa, araştırma hastanesinde , örneğin saat 16 dan sonra 1 saat gibi  veya daha fazla özel muayene imkanı sağlanarak hem hastaneye ilave  gelir hem de hocaların ek gelir elde etmeleri yolu açılabilir.

                Tıp fakültesinin cazip hale gelmesi için hocalara tanınacak imkan yanında, burada doktora  yapacak  asistanlarla, öğretim üyeliği için çalışacak  uzman doktorlara da imkan tanınması lazımdır. Bu kesime hocalar gibi özel muayene  imkân tanınamayacağından, bunlar için farklı kaynak yaratılması gerekmektedir. Örneğin Aksaray Üniversitesini ve Aksaray Tıp Fakültesini geliştirmek için Vali, Belediye Başkanı ve Sivil toplum kuruluşlarının oluşturacağı bir heyet marifetiyle yönetilecek ve vergiden muaf  bir vakıf kurularak, vakfa: ev, dükkan, arsa alandan, araba alandan, evlenenden,pasaport çıkarandan, diploma alandan, silah ruhsatı, ehliyet alandan  ölenin varislerinin alacağı veraset ilamını alanlardan,  toplanan paralardan  ve hayır sahiplerinin yapacağı bağışlardan oluşan kaynağın  ilmi çalışma yapan ve yapacak personele mali destekte bulunulabilir, burs verilebilir, araştırma  masrafları karşılanabilir, başka üniversitelerde yaptırılacak çalışma işlerinin masrafları karşılanabilir. Netice olarak, Aksaray’a gelmek isteyen   meslek insanlarına artı bir imkan sunulması burayı ayrıcalıklı hale getireceğinden cazibe merkezi yapacaktır.

                Araştırma Hastanesine gelen hocalar ve yandal yapan uzman doktorlar ve diğer uzman doktorlar sayesinde alınan sağlık hizmetinin kalitesi artmıştır. Ben emekli olduktan sonra Ankara’dan Aksaray’a taşındığımdan; şeker başta olmak üzere, göz, nefroloji, kardiyoloji, üroloji, gastroenteroloji bölümlerde muayene ve kolonoskopi, endoskopi gibi uygulamaları yaptırmak için sürekli Ankara’ya gitmek zorunda kalıyordum.  Her defasında Ankara ‘da bir hafta kadar kalmak durumunda kaldığımdan çok fazla para harcıyordum. Bu gün bu hizmetlerin çoğunu oturduğum ilimizde alıyorum. Bu bilen için büyük nimettir.  Hizmeti yapanlardan Allah razı olsun.

                Bu gün Aksaray Tıp Fakültesi  Dekanlığı  Üniversite bünyesinde bir binada faaliyet sürdürmektedir.  Bu bina fakülteye ait değilse,  başta çalışma binası olmak üzere bir çok araç ve gerece ihtiyaç bulunduğu izahtan varestedir. Tıp fakültesi eğitime başladığında başta öğrenciler olmak üzere asistanlar, uzmanlar burada yapacakları sağlık hizmeti yanında mesleki çalışma ve araştırma yapacaklarından nihayetinde de fakülteye ait bir hastane olması zarureti vardır.

                Tıp Fakültesi kurulmuş olmakla birlikte henüz kurumsallaşma safhasını sağlayamamıştır. Bu devrede hizmet üretmek Fakülte dekanı açısından son derece zordur. Bu aşama da  en önemli görev fakülteye nitelikli öğretim kadrosu kazandırmaktır. Tabi ki buraya getirilen hocalara da burada huzur içinde çalışma ortamı sağlanarak buradan ayrılmasını önlemektir. Geçiş sürecinde yaşanan zorlukları aşmak, ihtiyaç olan ödenek  vb  gibi  hususları  temin etmek açısından başta Aksaray’ın Millet vekilleri olmak üzere, Vali, Belediye Başkanı ve her derecedeki resmi ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görev düşmektedir. Yapılacak ilk en önemli hizmete Fakülte Dekanı sayın Prof.  Namık Özkan beye destek olunmakla başlanmalıdır.

               

Bu yazı toplam 2524 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.