Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Rahmet Günlerinden faydalanmalıyız

 

       İçindebulunduğumuz Rahmet günlerinin değerini bilerek, kirlenen gönüllerimizi,temizlemek için bu özel günlerden gereği gibi faydalanmalıyız.Ramazan: Yanmakmanasına olup bu ay’a bu İsmin verilmesine sebep Ramazanda Allah-u Teala'nın kullarınıniçlerinin açlık ve susuzluktan yanması, bunun karşılığı olarak günahlarınınyanması ve gönüllerinin kötü işlerden temizlenmesi manası murat olunur. Oruç,namaz gibi bedeni ibadetlerden başka zekât ve hususiyle fitre gibi maliibadetlerin de bu ayda yoğun olarak yapılması sebebiyle İçtimai yardım ayıdemek de gerçekten anlamlı olur.

Cenab-ı Allah(c.c.) âyet-i kerimesinde: ” Ey imanedenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size defarz kılındı. Umulur ki korunursunuz.Sayılı günlerde olmak üzere (oruç sizefarz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günlerkadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalıkgibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiridoyuracak fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bukendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanızsizin için daha hayırlıdır.Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun vedoğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hastaveya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin.Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyıtamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz,şükretmeniz içindir.”(Bakara Suresi âyet :183,184,185)buyurmuştur.

Dinde güçlükyoktur. Allah orucu emretmiştir. Oruç tutma şartları bulunan kimseler oruçtutarlar. Hastalık, yolculuk gibi geçici bir engelden ötürü oruç tutamayan,sonra kaza eder. İhtiyarlık ve iyileşmeyen müzmin hastalık gibi devamlı özrüolanlar fidye verirler. Her türlü zahmete rağmen kendi arzusu ile gönülden oruçtutan ve hayır yapanlar övülmüştür.

PeygamberimizHz.Muhammed (s.a.s..) Efendimiz Hadisi Şeriflerinde:"Ramazan'ın evveli Rahmet, Ortası mağfiret, sonu da cehennemdenazâd olmaktır." buyurmuşlardır.Bizler bu ayın önemini idrak ederek,Cenab-ı Hakkın Rahmet ve mağfiretine nail olup, cehennemden azad olmaya çalışmalıyız.Geçen Ramazan'dan bu Ramazana kadar ki bir sene içinde Allah-u Teala'nınRızasına uygun acaba ne yaptık? Ne gibi kıymetli emirleri yapmayıp bıraktık?Yahut hangi haramları işledik?  Her geçengün, hayat defterimizden bir yaprak kopmaktadır. Her geçen günümüzünmuhasebesini yapmalı, İslâm’ın emirlerini yapıp, yasaklamış olduklarından dakaçınarak içinde bulunduğumuz rahmet günlerini değerlendirmeliyiz. Dünya ticaretindeher tüccar sene sonunda o senenin gelir ve giderini, kârını ve zararınıgösteren bir bilanço tanzim eder. Kazandıysa kârı artırmak, zarar ettiyse bununsebeplerini gidermenin yolunu araştırır. Buna göre yeni sene için bir programhazırlar. Gerekli önlemleri alan bir tüccar gibi,bizlerde Manevi kirlerdenarınmak için gerekli önlemleri almalıyız.Allah (c.c.) ve Peygamberimiz Hz.Muhammed(s.a.s.)’in emrettiklerini yapıp,yasaklarından kaçınarak Manevibilançomuzu kârlı hale getirmeliyiz.

Âhiretticaretimizin muvazenesi  için de  sene başı  Ramazanın  ilk günleridir. İyice düşünüp Rabbimizi senaederek kulluk  görevimizi yaparsak öylecedevam ederiz. Kusurlarımızdan dolayı tövbe etmeliyiz. Bu mübarek ayı ganimetbilerek gaflet uykusundan uyanmalıyız. Bir senenin günahları ile kirlenmişkalplerimizi bol bol tövbe ve istiğfar ederek Rabbimizin Rahmeti ile yıkamayaçalışmalıyız.İftar sofrasının başında geçirdiğimiz dakikalardaki mağfiretdileklerimiz muhakkak kabul olur. Sahur sofrası da böyledir. Böylelikle arınmışkalplerle yapacağımız ibadetler de Rabbimizin katında kabul olur. Şu fani dünyanınmahkemelerinde muhakeme olunurken insanlar nasıl heyecanlar geçirirler.Bunlarıdüşünmeliyiz ki Mahkeme-i Kübra da hesaba çekildiğimiz de sıkıntı duymamamıziçin imtihanda olduğumuz bu dünya hayatımızı iyi,güzel yaşayalım ve kurtuluşaerebilelim.

 Bazı imtihan ve teftişlerde ter döken bir çokinsan vardır. Ya Allah-u Teala'nın  huzurundamuhakeme olmak, hesap vermek ne kadar güçtür, işte bu dehşetli günü dünyada çokdüşünerek ona göre davranmak icap eder. Bu yüksek düşünce en yüksek biribadettir. Mahkeme-i Kübra'nın çok zorlu hesap ve cezalarından kurtulmak,dünyadaki kulluk imtihanını kazanmakla olur. Yaptığımız ibadetler hep kendimiziçindir.Cenab-ıHakkın yapacağımız ibadetlere kesinlikle ihtiyacı yoktur. Rahmeti çok olanRabbimiz yapacağımız ibadetleri bahane ederek biz kullarını bağışlamak verahmetine gark etmek İstiyor.Oruç tutmak, sadece aç, susuz, kalmak değil, birdamladan deryaya dalabilme imkânını bulabilmektir.

Cenab-ı Allah(c.c.), Ramazanı Şerifi İslam Aleminin birlik ve beraberliğine, uyanışına vesilekılsın. Af edilip, bağışlananlardan olmamız duası ile Sıhhatve âfiyetler dilerim.omerlutfiersoz@gmail.comwww.omerlutfiersoz.blogcu.com

haberfark.net

Bu yazı toplam 1335 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.