Yokluğu Görmeyen Varlığın Kıymetini Bilemez!!!

    “ Vilayetin kıymetinin bilinmediği gibi Vilayet yapanların kıymetininde bilinmediğini de nereden çıkartıyorsunuz ?”diye soranlarınızı duyar gibiyim!

     Birinci paragrafımın doğrumu yoksa yanlışmı olduğunu gelin sizinle birlikte yapacağımız beyin jimnastiğiyle ortaya koyalım.

      Şu anda Aksaray’ın merkez ile bağlı ilçelerinin Mülki ve Mahalli idarecileri ilçelik döneminde çekilen sıkıntıları biliyorlar mı?

       Biliyorlarsa bunları katıldıkları her hangi bir törende hiç gündeme getirdiklerini gördünüz mü?

       Haydi diyelim bunların bu geldikleri mevki ve makamlarda bulunmak için çokça çabaları olmadığı, yani buralara gelebilmek için çaba sarf etmedikleri, bunun için fazlaca çalışmaya ihtiyaç duymadıkları için Aksaray’ın geçmişini de araştırma ihtiyacı hissetmediler.

     Pekâlâ, Vilayetin nimetlerini bu atanmışların dışında seçilmişlerin açıkladıklarını hiç duydunuz mu?

    Her sene benim tarafımdan aralıksız olarak 3’ü 15 Haziran 1989’daki ikinci ilçelik esaretinden kurtuluşumuzu sağlayan 3578 sayılı kanunun,2’si 1. İlçelikten kurtarılışımızın sağlandığı 13 Ekim 1920’de kabul edilen 40 Numaralı kanun ve bu kanunun resmi gazetede yayınlanarak resmiyete girdiği 21 Mart 1921 tarihinin.

    Yine hiçte hak etmediğimiz için 1933 yılının 20 Mart’ında yeniden bizi ilçeliğe dönüştüren 2197 sayılı kanunun Mecliste kabul edildiği gün.

      Bu kanunun Resmi gazetede yayınlandığı 27 Mayıs ve fiilen yürürlüğe girerek vilayetliğimizin kaldırılarak 56 yıl sürecek ikinci ilçelik esaretine çarptırılışımızın yıl dönümü olan 1 Haziran günlerinde gündeme getirdiklerimle ilgili gıkını çıkartan varmı?

     Aksaray’ın vilayet olması kıvılcımını yakan gazeteleri çerçeveleyip Vilayet girişine, Kültür evine asan, astıran varmı?

    Aksaray’ın il olmasından sonra bizi SSK,Şeker ve Üniversiteden oluşan en kalın üç zincirin ilkinin kırılmasını sağlayan SSK Hastanesinin açılışını sağlayanları,ikinci Zincir olan Şeker fabrikasını ve bu zoraki zincirlerin sonuncusu olan Üniversiteyi kurarak bu zincirlerden kurtarılmamızı ve bu zincirleri kıranları,kırılış yıldönümlerini.

     Bu çerçevede ilimizin yakın zamandaki ikinci prestijli yatırımı olan Üniversitemizin temeli olan okulu,bu okulun kuruluşunun nasıl sağlandığını,ardından kurulan Yüksek Okul ve fakültelerimizi kuranları,binalarını yapanları,.

     Aksaray Üniversitesinin kurulması için perde arkası ve önünde verilen mücadeleleri,bu mücadeleler sonucunda üniversitemizin kuruluşunu sağlayan ilk kanunun kabul edilişi ve bu kanunun veto edilmesi nedeniyle 2. kez yeniden kabulü ile resmileştiği tarihi ,bizimi iki gazetemizden başka mülki,mahalli siyasiler ve medya mensuplarından kutlayan,anan  varmı?

    Tarihin tekerrürünü önleyecek yegane çare olan ve 13 Ekim 1920 tarihinde Aksaray Vilayet kanununun kabul edilişi esnasında da gündeme  gelen Trene kavuşturulmamız için bizim dışımızda kumu oyunun oluşturulmasına ve 26 Mayıs 2011’de Aksaray’ımızın iki Gazeteciler cemiyetinin ve bu Cemiyetlerin başkanı Ali Südemen ve Celil Acar’ın benim yazdığım haberi göndererek  iki gazete dışındaki tüm gazeteler tarafından yayınlanmasıyla Başbakan’dan alınan sözü takip eden varmı?

     Aksaray’a iğne başı kadar faydası olmayanların isimleri çeşitli yerlere verilirken Tarihe şan vermiş Aksaraylı Devlet ve Din adamlarıyla birlikte 1920 ve 89’da Aksaray’ı ilçelik esaretinden kurtaranların isimlerini Cadde,sokak,bulvar,meydanlara,eğitim kurumlarıyla,diğer hizmet kurumlarına koyan varmı?

      Bu emeği geçenlerin ölüm yıldönümlerinde anan, anlatan varmı?

      Bu soruların tamamına vereceğiniz cevap hayır olduğuna göre birinci paragrafta söylediklerim konusunda % 100 haklı değilmiyim?

     Aksaraylıların, Aksaray’ın mülki ve mahalli idarecileriyle siyasetçilerinin hiçte hak etmediğimiz bu vefasızlıktan kurtularak ahde vefanın gereğini yapmaları dileğiyle Tarih boyunca Aksaray’a hizmet etmiş tüm büyüklerimizle birlikte Aksaray’ımızın 1920’de ve 89’da vilayet olmasını sağlayan Atatürk,Vehbi Çorakçı,Turgut Özel,Mehmet Altınsoy, Raşit Daldal ve Çapan Tekeli ile çorbada tuzu olanların vefat edenlerinin mekanlarının cennet olması dileğiyle fiilen il oluşumuzun 23. yılı kutlu olsun.

      Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

Bu yazı toplam 981 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.